fi/Koulutus/Hakeminen/Hakijapalvelut/Usein kysytyt kysymykset/Usein kysyttyä AMK-tutkintoon hakemisesta

Usein kysyttyä AMK-tutkintoon hakemisesta

 • Mitä eroa on päivätoteutuksella ja monimuotototeutuksella?
  Pääasiallinen ero on koulutuksen toteutusmuoto. Monimuotototeutus järjestetään useimmiten niin, että opinnot voi suorittaa työn ohessa. Opintoja saattaa olla arki-iltaisin ja myös lauantaisin. Päivätoteutuksessa opetus järjestetään pääosin päiväsaikaan ja arkipäivisin.
 • Olen kiinnostunut hakemaan sekä päivätoteutukseen että monimuotototeutukseen. Onko se mahdollista?

  On mahdollista, mikäli täytät hakukohteissasi edellytetyt hakukelpoisuuskriteerit. Tutustu siis tarkasti etukäteen ennen hakemuksen täyttämistä sinua kiinnostavien hakukohteiden valintaperusteisiin.

 • Voinko hakea, vaikka minulla ei ole hakutoiveeseeni vaadittavaa pohjakoulutusta?
  Voit hakea vain sellaisiin hakukohteisiin, joissa käytetään harkinnanvaraista valintaa. Seinäjoen ammattikorkeakoulu ei käytä harkinnanvaraista valintaa. Tarkista muiden hakukohteiden osalta asia kyseessä olevasta ammattikorkeakoulusta.
 • Voinko hakea korkeakoulututkinnolla?
  Seinäjoen ammattikorkeakoulun AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen ei voi hakea korkeakoulututkinnolla.
 • Onko minun mahdollista hakea pelkällä lukion päättötodistuksella jos en saa ylioppilaskirjoituksia menemään läpi?

  Ammattikorkeakoululain mukaan lukion oppimäärän suorittaminen antaa hakukelpoisuuden hakea amk-tutkintoon johtaviin opintoihin, joten voit hakea.

 • Ylioppilastutkintotodistukseni on hukassa, enkä pysty ilmoittamaan yhteishaussa todistuksen arvosanoja. Onko mitenkään mahdollista, että haen koulutukseen, mutta ilmoitan arvosanat vasta myöhemmin?

  Suomalaisen ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen suorittaneiden ei tarvitse ilmoittaa ylioppilastutkinnon arvosanoja hakulomakkeella, koska arvosanat vuodesta 1990 lähtien saadaan suoraan tiedonsiirtona ylioppilastutkintorekisteristä. Jos sinut hyväksytään opiskelijaksi, tulee sinun pyynnöstä lähettää kopio ylioppilastutkintotodistuksesta ammattikorkeakouluun, joten todistus kannattaa hankkia Ylioppilastutkintolautakunnalta.

 • Hakulomakkeella ei kysytty ollenkaan työkokemusta. Miten voin ilmoittaa työkokemukseni?
  Kaikissa hakukohteissa työkokemusta ei huomioida lainkaan, joten hakulomake kysyy työkokemuskuukausia vain, jos niistä saa pisteitä.
 • Olen tehnyt osa-aikatöitä. Työtodistukseen on merkitty vain päivämäärät, mutta palkkalaskelmasta selviää tehdyt työtunnit. Hyväksytäänkö tämä yhteishaussa työkokemukseksi?
  Ammattikorkeakoulujen yhteishaun ohjeissa sanotaan, että työkokemuksen määrä on pystyttävä osoittamaan työtodistuksin, jotka tarkistetaan opiskelijaksi hyväksytyiltä. Jos hakijan tekemä työ on osa-aikaista, tulee työtodistuksesta ilmetä tehdyt työtunnit. Kannattaa pyytää työnantajalta työtodistukseen liite, josta tehdyt työtunnit käyvät ilmi. Palkkalaskelma ei riitä todistamaan työkokemusta.
 • Olen yrittäjä. Kuka kirjoittaa minulle työtodistuksen?
  Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että olet tai olet ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu. Vaihtoehtoisesti voit pyytää todistuksen esim. elinkeinoasiamieheltä tai yrityksen kirjanpitäjältä. Maa- tai metsätalouden harjoittamisesta todistuksen voi antaa esim. piiriagrologi tai metsänhoitoyhdistys. Pääperiaate on, että omassa tai perheyrityksessä hankitusta työkokemuksesta tulee olla jäävittömän henkilön vahvistama todistus. Itse tai perheenjäsenesi eivät voi työtodistusta kirjoittaa.
 • Onko mahdollista lisätä toinen hakutoive hakemukseeni?
  Hakutoiveita voi lisätä tai hakutoiveiden järjestystä muuttaa hakuaikana. Voit itse tehdä muutokset Opintopolun sähköisessä Oma opintopolku -palvelussa. Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa muutoksista esim. sähköpostitse jonkin hakukohteenasi olevan korkeakoulun hakijapalveluihin.
 • Pystyttekö tarkistamaan jostain, onko sähköisesti tekemäni hakemus tullut teille perille?
  Kaikille hakijoille lähtee automaattisesti vahvistus sähköpostiin hakemuksen saapumisesta. Ilmoitus saapuu vuorokauden kuluessa hakemuksen tekemisestä. Jos sinä et ole ko. ilmoitusta saanut, syynä voi olla se, että sähköpostiosoite on kirjoitettu väärin, postilaatikkosi on täynnä tai viesti on mennyt roskapostikansioon.

  Voit tarkistaa oman tilanteesi Opintopolusta. Pääset kirjautumaan Oma Opintopolku.fi -palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella sivun www.opintopolku.fi yläreunassa olevan linkin kautta.
 • Harmikseni huomasin myöhästyneeni yhteishausta. Onko mahdollisuutta vielä hakea Seinäjoelle opiskelemaan?

  Yhteishaku päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 15.00, joten sen jälkeen ei ole enää mahdollisuutta hakea. Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja vapaiksi jääneille aloituspaikoille varsinaisen haun jälkeen. Kannattaa siis seurata SeAMKin verkkosivuja, koska päivitämme sinne tietoa mahdollisesta lisähausta.

 • Haluaisin tietää, onko työttömyystukea saadakseen osallistuttava kahden eri amk:n pääsykokeisiin vai riittääkö pelkkä hakeminen niihin?
  Työmarkkinatukea koskeviin kysymyksiin vastaavat TE-toimistot.
 • Ajattelin hakea Seinäjoen ammattikorkeakouluun ja kahden alan valintakoepäivä on sama. Pidetäänkö kokeet kuitenkin eri aikaan?

  Kaikkien alojen kokeet alkavat useimmiten aamusta, joten jos haet usealle eri alalle, joissa valintakoepäivä on sama, ja saat valintakoekutsun molemmista, on sinun siis valittava, kumpaan kokeeseen osallistut. Joidenkin hakukohteiden valintakokeita voi olla useampana päivänä peräkkäin ja tällöin voit tiedustella mahdollisuutta päivän vaihtamiseen.

 • Haen samaan tutkinto-ohjelmaan kolmeen ammattikorkeakouluun, pitääkö minun tehdä kolme valintakoetta?
  Tarkista, tekevätkö hakutoiveittesi ammattikorkeakoulut valintakoeyhteistyötä. Jos ammattikorkeakoulut tekevät yhteistyötä, saat kutsun vain yhteen valintakokeeseen ja valintakoetuloksesi siirtyy muihin saman tutkinto-ohjelman hakutoiveisiisi. Jos ammattikorkeakoulut eivät ole yhteistyössä mukana, joudut käymään kolmessa kokeessa.
 • Voinko valita itse missä teen pääsykokeen, vaikka se paikka ei olisi ensimmäinen hakutoive? Koska tämä tulisi ilmoittaa?
  Et voi itse valita valintakoepaikkaa. Periaate on se, että valintakoe suoritetaan siinä ammattikorkeakoulussa, joka kutsuu sinut kokeeseen. Koepaikkaa ei voi vaihtaa.
 • Missasin pääsykokeet, kun olin lomalla enkä saanut ajoissa postia. Onko minulla nyt mitään mahdollisuutta päästä opiskelemaan?
  Jos et ole osallistunut valintakokeisiin, sinulla ei ole mahdollisuutta tulla hyväksyttyä opiskelijaksi.
 • Minut valittiin 1. hakutoiveeseeni, mutta nyt haluaisinkin mielummin mennä opiskelemaan 3. hakutoiveeni amkiin, johon pisteeni myös riittivät. Miten pitää toimia?
  Yhteishaussa voit saada yhden opiskelupaikan ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta. Mikäli sinut valitaan ylimmäksi asettamaasi koulutukseen, johon valintamenestyksesi riittää, alemmalla olevat hakutoiveesi peruuntuvat automaattisesti. Lisätietoja paikan vastaanottamisesta löydät osoitteesta www.opintopolku.fi => Näin haet korkeakoulujen yhteishaussa.
 • Voinko hakea ja ottaa vastaan amk-koulupaikan kevään yhteishaussa, vaikka minulla on jo ennestään opiskelupaikka?
  Kyllä voit, mikäli kyseessä ei ole samana lukukautena alkava koulutus. Yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan säännöksen mukaan opiskelija voi ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta. Lukukaudella tarkoitetaan korkeakouluissa 1.8.–31.12. ja 1.1.-31.7. välistä aikaa. Säännös ei estä vastaanottamasta toista korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa jonain muuna lukukautena alkavasta koulutuksesta.

  Huomaathan kuitenkin, että jos olet ottanut vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta, et ole enää ensikertalainen hakija. Katso lisätietoja ensikertalaisuuskiintiöstä Opintopolusta.
 • Minut hyväksyttiin opiskelijaksi Seinäjoen ammattikorkeakouluun. Mitä todistuskopioita minun pitää lähettää?
  Opiskelijaksi hyväksytyn on toimitettava kopiot niistä koulu- ja työtodistuksista, joita hän käytti yhteishaussa. Ellet muista, mitä hakemuksellasi olet ilmoittanut, voit tarkistaa hakulomakkeen tiedot kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella Oma Opintopolku – palveluun.
 • Olen ilmoittanut hakulomakkeessa sellaista työkokemusta, josta on jo muutama vuosi aikaa, mutta en löytänyt siihen liittyvää työtodistusta mistään. Mitä minun pitää tehdä?
  Edellytys työkokemuksen hyväksymiselle on se, että vain sellainen työkokemus hyväksytään, josta hakija toimittaa työtodistuksen. Sinun kannattaa siis ehdottomasti ottaa yhteyttä aiempaan työnantajaasi ja pyytää häntä kirjoittamaan todistus tekemästäsi työstä.
Ylös / Up