fi/Koulutus/Hakeminen/Hakijapalvelut/Usein kysytyt kysymykset/Usein kysyttyä ylempään AMK-tutkintoon hakemisesta

Usein kysyttyä ylempään AMK-tutkintoon hakemisesta

 • Mistä tiedän, mikä korkeakoulututkinto koulutukseen vaaditaan?
  Ammattikorkeakoulu päättää, mikä on jokaiseen hakukohteeseen soveltuva korkeakoulututkinto. Voit tutustua sinua kiinnostavien hakukohteiden pohjakoulutus- ja muihin hakukelpoisuusvaatimuksiin Opintopolussa tai ammattikorkeakoulujen omilla verkkosivuilla. Jos olet epävarma hakukelpoisuudestasi, ota yhteyttä hakijapalveluun.
 • Voinko tulla valituksi, vaikka minulla ei ole hakutoiveeseeni vaadittavaa pohjakoulutusta?
  Et voi.
 • Minulta puuttuu työkokemusvaatimuksesta 2 päivää, voinko tulla valituksi?
  Et voi. Hakulomakkeella voit ilmoittaa sellaisen työkokemuksen, joka sinulla kertyy kevään haussa 31.7. ja syksyn haussa 31.12. mennessä.
 • Voinko hakea ylempään amk-tutkintoon, vaikka en juuri nyt olekaan töissä? Olen siis täällä hetkellä työtön.
  Hakijan ei tarvitse olla hakuaikana töissä vaan kaikki voivat hakea kunhan hakukelpoisuusehdot täyttyvät. Ylempään amk-tutkintoon hakevalla tulee olla vaaditun pohjakoulutuksen lisäksi vähintään kolme vuotta työkokemusta asianomaiselta alalta korkeakoulututkinnon jälkeen. Kevään haussa 31.7. ja syksyn haussa 31.12. saakka kertyvän työkokemuksen voi laskea mukaan.
 • Kelpaako ennen korkeakoulututkintoa hankittu työkokemus?
  Jotta voit hakea suorittamaan ylempää amk-tutkintoa, sinulla pitää olla kolme vuotta työkokemusta hankittuna korkeakoulututkinnon jälkeen. Mikäli olet ennen korkeakoulututkintoa suorittanut opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon, voidaan kolmen vuoden työkokemus huomioida opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen ja korkeakoulututkinnon väliseltä ajalta. Muuta ennen korkeakoulututkintoa hankittua työkokemusta ei oteta huomioon.
 • Mitä tarkoittaa asianomaisen alan työkokemus?
  Asianomaiseksi alaksi käy sekä ala, jolle nyt olet hakemassa, että ala, jolta korkeakoulututkintosi on. Käsi- ja taideteollisuusalalla, viestintä- ja kuvataidealalla, teatteri- ja tanssialalla ja musiikkialalla työkokemukseksi hyväksytään vastaavan pituinen taiteellinen toiminta.
 • Haen samaan tutkinto-ohjelmaan kolmeen ammattikorkeakouluun, pitääkö minun tehdä kolme valintakoetta?
  Tarkista, tekevätkö hakutoiveittesi ammattikorkeakoulut valintakoeyhteistyötä. Jos ammattikorkeakoulut tekevät yhteistyötä, saat kutsun vain yhteen valintakokeeseen ja valintakoetuloksesi siirtyy muihin saman tutkinto-ohjelman hakutoiveisiisi. Jos ammattikorkeakoulut eivät ole yhteistyössä mukana, joudut käymään kolmessa kokeessa.
 • Voinko tehdä valintakokeen jonain muuna päivänä?
  Valintakokeita ei valitettavasti voi tehdä muuna ajankohtana.
 • Minulla ei ole työtodistuksia kaikista työsuhteistani. Mitä teen?
  Työkokemuksen määrä, jonka olet ilmoittanut hakemuksessa, pitää pystyä osoittamaan työtodistuksilla eli ne kannattaa ilman muuta hankkia. Tarvitset työtodistukset viimeistään siinä vaiheessa, kun todistukset tarkastetaan valituilta opiskelijoilta.
 • Olen yrittäjä. Kuka kirjoittaa minulle työtodistuksen?
  Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että olet tai olet ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu. Vaihtoehtoisesti voit pyytää todistuksen esim. elinkeinoasiamieheltä tai yrityksen kirjanpitäjältä. Maa- tai metsätalouden harjoittamisesta todistuksen voi antaa esim. piiriagrologi tai metsänhoitoyhdistys. Pääperiaate on, että omassa tai perheyrityksessä hankitusta työkokemuksesta tulee olla jäävittömän henkilön vahvistama todistus. Itse tai perheenjäsenesi eivät työtodistusta voi kirjoittaa.
 • Pitääkö minun toimittaa liitteitä hakuaikana?
  Yleensä ei tarvitse. Ammattikorkeakoulu saattaa kuitenkin vaatia tutkintotodistusten kopiot jo hakuaikana. Varmista asia ammattikorkeakoulusta, johon haet.

  Seinäjoen ammattikorkeakouluun ei tarvitse lähettää todistuskopioita lukuun ottamatta ulkomaisella tutkinnolla hakevaa. Lisätietoja osoitteesta www.seamk.fi/haku

  Joihinkin SeAMKin hakukohteisiin saatetaan edellyttää ennakkotehtävän tekemistä. Vain hakuaikana palautettu ennakkotehtävä huomioidaan. Lisätietoja osoitteesta www.seamk.fi/haku.
Ylös / Up