Liiketoiminta ja kulttuuri

 • Elina Kultanen, UgandaHarjoittelussa Ugandassa

  Mitä opiskelet ja miksi valitsit tämän alan?

  Opiskelen taloushallintoa SeAMK Liiketoiminta ja kulttuurin yksikössä. Valitsin tämän alan, koska pidän laskennasta.

   

  Missä olet harjoittelussa?

  Olen harjoittelussa Kampalassa, joka on Ugandan pääkaupunki. Työskentelen Association of Ugandan Tour Operators -yhdistykselle, jossa teen laskentatoimen tehtäviä ja osallistun järjestön tapahtumiin.

   

  Millaista hyötyä harjoittelusta on ollut sinulle?

  Tähän asti olen tehnyt monenlaisia tehtäviä ja osallistunut muun muassa Silver Level Tour Guides -koulutukseen. Harjoittelun aikana olen myös tutustunut markkinointiin ja turismiin. Taloushallinnon tehtäviä olen tehnyt QuickBooks-ohjelmalla, joka on melko erilainen suomalaisiin järjestelmiin verrattuna. Harjoittelu on siis antanut paljon laajemman kuvan liiketalouden eri osa-alueista kuin pelkkä taloushallinto.

   

  Mitä haluaisit tehdä työksesi tulevaisuudessa?

  Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä kansainvälisessä yrityksessä kirjanpitäjänä ja myöhemmin erikoistua tilintarkastajaksi.

   

  Elina Kultanen.jpg

 • Sari Koponen, Mariia Pyylampi ja Sanni Tuuppa, SaksaTerveiset Saksasta

  Mitä opiskelet ja miksi valitsit tämän alan?

  Mariia: Opiskelin aiemmin Jyväskylässä musiikkipedagogiksi kunnes tajusin, että musiikki on enemminkin harrastus kuin tulevaisuuden ammatti. En kuitenkaan halunnut jättää musiikkia kokonaan pois, joten päädyin SeAMKiin, jossa pystyin yhdistämään musiikin kulttuurituotannon opintoihin.

  Sanni: Olin lukiossa järjestämässä kaikkea mahdollista, oli kyseessä sitten vanhojen tanssit tai pienempi tapahtuma. Silloin huomasin, ettei mikä tahansa ”perusammatti” käy päinsä ja löysin sattumien kautta kulttuurituotannon koulutuksen. SeAMK tarjosi mahdollisuuden päästä opiskelemaan tapahtumien tuottamista, joka olikin ainut vaihtoehto minun kaltaiselleni joka paikan höylälle.

  Sari: Tiesin jo lukiossa, että haluan yhdistää työssäni musiikin sekä tapahtumien järjestämisen ja ns. hääriä takapiruna. En tiennyt onko alalle edes koulutusta, mutta onneksi löysin Studia-messuilta kulttuurituotannon. SeAMK vaikutti mieluisimmalta vaihtoehdolta, koska opinnot koostuivat käytännön projekteista.

  Missä olet vaihdossa?

  Olemme vaihdossa Saksassa University of Applied Sciences Potsdamissa, mutta asumme Berliinissä, josta on Potsdamiin matkaa noin 30km.

  Millaisia kokemuksia olet saanut vaihdon aikana? 

  Olemme tutustuneet koulun kautta moniin uusiin ihmisiin, niin saksalaisiin kuin muihin vaihto-opiskelijoihin. Koulu tarjoaa monipuolisia englannin- ja saksankielisiä kursseja. Koulunkäynti ei eroa paljon suomalaisesta, mutta paikallinen koulutusohjelma eroaa jonkin verran SeAMKin kulttuurituotannon koulutusohjelmasta, mikä avartaa näkemystä kulttuurituottajien koulutuksesta. Tunneilla keskustellaan ja vaihdetaan mielipiteitä sekä kursseihin kuuluu useita ekskursioita. Koulu jättää aikaa myös vapaa-ajalle. Berliinistä pääsee helposti ja halvalla ympäri Eurooppaa ja paikalliset opiskelijajärjestöt järjestävät useita retkiä sekä tapahtumia läpi lukukauden. Potsdam ja Berliini tarjoavat jatkuvasti tekemistä ja tapahtumia, joten aika ei käy täällä pitkäksi.

  Suosittelisitko vaihtoa muille opiskelijoille?

  Vaihtoon kannattaa lähteä, koska se on opiskelujen puitteissa helppoa ja vaivatonta. Vaihdon aikana on helppo parantaa kielitaitoa, tutustua uusiin ihmisiin, matkustella, verkostoitua, avartaa näkemystä omasta alasta ja muista kulttuureista.

  FH Potsdam vaihtokokemus.jpg

 • Marianna Rantala, ArgentiinaSuurkaupunkielämää Argentiinassa

  Olen Marianna ja opiskelen liiketaloutta Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Kyseisen alan valitsin siksi, koska minua kiinnostaa liikeala ja yrittäminen. Yksi haaveistani on perustaa tulevaisuudessa oma yritys.

  Lähdin heinäkuun lopussa Argentiinaan vaihtoon. Asun ja opiskelen maan pääkaupungissa eli Buenos Airesissa. Vaihtojakso on ollut tähän mennessä aivan upea kokemus, mutta myös todella opettavainen. On ollut hienoa tutustua Etelä-Amerikan kulttuuriin. Vaihtojakson aikana on tullut koettua paljon, ja se on kasvattanut paljon ihmisenä sekä muuttanut hieman ajattelutapaa. Suomea on oppinut arvostamaan ihan eri tavalla kuin ennen sekä perhe ja ystävät ovat tulleet vieläkin tärkeimmiksi.

  Opiskelu Buenos Airesissa on ollut melko helppoa, jos vertaa Suomeen. Suomessa tehtäviä ja läksyjä on paljon enemmän. Niin ja Suomessa kaikki tapahtuu sähköisesti, toisin kuin Argentiinassa… Espanjan kieli on hyvin erilaista kuin Espanjassa, joten minulla on ollut todella paljon vaikeuksia kielen kanssa, mutta joka päivä oppii jotain uutta!

  Buenos Airesia kutsutaan monesti samoin kuin New Yorkia eli ”the city that never sleeps”. Ja syystäkin! Ei ole väliä, mikä viikonpäivä tai mikä kellonaika on, aina löytyy jotain tekemistä! Se on aivan uskomatonta. Etsitpä sitten ravintolaa, yökerhoa, jäätelökioskia tai muuta sellaista, aina löytyy joku paikka, joka on auki. Yöelämä Buenos Airesissa on kyllä kokemisen arvoista, koska argentiinalaiset osaavat juhlia ja koska sieltä löytyy monia hyviä baareja. Ensin syödään illallinen noin yhdeksän - kymmenen maissa illalla ja baariin lähdetään kahden maissa yöllä, koska silloin useimmat yökerhot aukeavat. Juhlinta kestää aina aamuseitsemään asti. Eli siis hieman erilaista kuin Suomessa.

  Marianna Rantala 2.jpg

  Buenos Airesissa näkee myös paljon köyhiä alueita sekä köyhiä ja asunnottomia ihmisiä. Paljon on ihmisiä, jotka kerjäävät, myyvät tai soittavat jotain saadakseen rahaa. On todella harvinaista kokea sellainen metromatka, jolloin ei olisi joku myymässä tai soittamassa jotain tai kerjäämässä. Siinä tuli vastaan pieni kulttuurishokki. Buenos Aires on melko vaarallinen kaupunki, joten koko ajan pitää olla varuillaan. Esimerkiksi laukusta täytyy pitää kiinni koko ajan tiukasti, kuljettaa vain vähän rahaa kerrallaan mukana, välttää ottamasta pankkikorttia tai passia mukaan, välttää käyttämästä puhelinta julkisilla paikoilla sekä välttää kulkemista yksin huonoilla aluilla tai yleensä yöaikaan.

  Argentiinassa on ollut tosi mielenkiintoista asua juuri nyt, koska presidentinvaalit ovat samaan aikaan meneillään. Tämän vuoksi Buenos Airesissa on ollut todella paljon eri protesteja ja mielenosoituksia sekä ihmiset haluavat puhua politiikkaa entistä enemmän. Politiikka Argentiinassa on todella huonoa, koska Argentiina on hyvin korruptoitunut maa. Mielenkiintoista on myös se, että Argentiinassa on kaksi eri vaihtokurssia, virallinen ja ei-virallinen eli laiton. Kuitenkin tämä laiton kurssi näytetään esimerkiksi uutisissa, internetissä yms. Myös inflaatio on hyvin suuri, joten Argentiinassa asuessani on tullut opittua väkisinkin paljon taloudesta, koska maan taloustilanne on niin huono.

  Marianna Rantala.jpg

  Sitten vielä viimeiseksi haluan sanoa pari asiaa matkustamisesta. Argentiina on suuri maa, jossa on paljon nähtävää. Olen käynyt Iguazun putouksilla, jotka sijaitsevat kolmen valtion rajalla (Argentiina, Brasilia ja Paraguay). Matkustaminen Buenos Airesista kesti noin 18–20 tuntia. Iguazun putoukset olivat aivan mahtavat! Kävimme ihailemassa niitä sekä Argentiinan että Brasilian puolella. Argentiinan puolella pääsimme veneellä käymään putouksien alla. Se oli uskomaton kokemus! Olen käynyt myös Barilochessa, joka sijaitsee Etelä-Argentiinassa. Sinne matkaaminen kesti yli 24 tuntia! Siellä muun muassa lasketeltiin, käytiin ihailemassa maisemia vuorilla sekä kierrettiin kuuluisat seitsemän järveä. Voin kertoa, että laskettelu Etelä-Amerikassa on hyvin erilaista kuin Suomessa. Olen käynyt myös Brasiliassa (Sao Paulo, Rio de Janeiro, Ilha Grande ja Paraty) sekä Uruguayssa (Colonia del Sacramento). Tarkoituksena olisi myös ennen paluuta Suomeen kierrellä lisää Argentiinassa sekä käydä Chilessä, Boliviassa ja Perussa.

  Vaihtojakso on niin mahtava ja opettava kokemus, että suosittelen sitä lämpimästi kaikille! On hienoa päästä tutustumaan uuteen ja erilaiseen kulttuuriin sekä tutustumaan ihmisiin ympäri maailmaa. Muihin vaihtareihin tulee äkkiä solmittua ystävyyssuhteita, koska vaihtojakso on sellainen asia, joka yhdistää ihmisiä. Sillä tavoin pääsee siis myös tutustumaan muihinkin kulttuureihin kuin missä asuu. Jos vähänkin opiskelu ulkomailla kiinnostaa, lähde ihmeessä! 

   

 • Laura Tenkilä ja Viivi Tupamäki, IndonesiaOpiskeluelämää auringon alla

  Olemme Laura, 22 ja Viivi, 23 ja olemme kolmannen vuoden International Business -opiskelijoita SeAMKissa. Valitsimme kansainvälisen liiketalouden koulutusalan, sillä se tarjoaa monipuoliset valmiudet työelämään, ja kansainvälisyys sekä matkustelu ovat molemmilla lähellä sydäntä. Koulutusohjelmaamme kuuluu kaksi pakollista ulkomaanjaksoa: työharjoittelu ja opiskelijavaihto. Kolmen kuukauden työharjoittelujakson suoritimme yhdessä jo keväällä Ceutassa, Espanjassa.

  Tällä hetkellä suoritamme 3,5 kuukauden mittaista opiskelijavaihtoa Udayana Universityssa Balilla, Indonesiassa. Innostuimme Balista, kun perehdyimme Asia Exchange -järjestöön ja sen vaihtokohteisiin. Vaihto järjestön kautta on maksullinen, mutta ehdottomasti sen arvoinen kokemus! Asia Exchange on suomalainen organisaatio, joten yhteydenpito on ollut vaivatonta. Lisäksi olemme saaneet SeAMKilta korvaamatonta apua ja vinkkejä matkajärjestelyihin.

  Laura Tenkilä.jpg

  Bali on täyttänyt kaikki odotuksemme ja enemmänkin. Vaikka lukukausimaksu tuntui aluksi suurelta, on se maksanut itsensä jo takaisin monta kertaa. Hintataso Aasiassa on hyvin alhainen, joten elinkustannukset eivät päätä huimaa. Opiskelijaboksien sijaan opiskelijat asuvat täällä upeissa villoissa uima-altaineen, ja ravintolaillallinen kustantaa vain muutaman euron. Keskilämpötila on ollut lähes koko vaihtojaksomme ajan +35 asteen tienoilla ja auringonpaiste on taattua. Balilta löytyy lukemattomia rantoja silmänkantamattomiin sekä upeita maisemia.

  Laura Tenkilä 1.jpg

  Kurssitarjonta Udayana Universityssä on erittäin laaja, ja kaikille löytyy varmasti jotain mielenkiintoista.  Koulunkäynti on melko rentoa ja luentoja on pääosin maanantaista keskiviikkoon. Lisäksi koulu järjestää mielenkiintoisia opintoretkiä eri kohteisiin lukukauden aikana. Olemme valinneet omaan koulutusohjelmaamme liittyviä kursseja, mutta lisäksi opiskelemme indonesian kieltä sekä paikallista kulttuuria ja historiaa, mikä on ollut erittäin mielenkiintoista ja auttanut sopeutumaan paikalliseen kulttuuriin ja elämään.

  Laura Tenkilä 2.jpg

  Bali tarjoaa lukemattomia harrastusmahdollisuuksia ihan jokaiselle. Olemme päässeet kokeilemaan muun muassa joogaa, surffausta, snorklausta, tulivuoripatikointia ja vierailemaan upeissa temppeleissä. Vaihtojakson aikana olemme päässeet vierailemaan myös muilla saarilla sekä kiertämään Balin saarta laajemmin. Koulun syysloman aikana pääsimme helposti piipahtamaan myös Australian Sydneyssä sekä Singaporessa erittäin edullisesti, mikä on ollut myös yksi kohokohdistamme täällä.

  Bali vaihtokohteena sopii erinomaisesti niille, jotka nauttivat eksoottisesta matkakohteesta, lämmöstä, auringosta, täysin uudesta kulttuurista, aasialaisesta ruoasta sekä rennosta ilmapiiristä. Meille Bali on ollut mahtava ja ikimuistoinen kokemus, ja voimme suositella sitä erittäin lämpimästi kaikille vaihtojaksoa harkitseville. 

   

 • Katariina Peltomäki, USAMatkustelua ympäri USAn

  Mitä opiskelet ja miksi valitsit tämän alan?

  Suoritan englanninkielistä liiketalouden ylempää ammattikorkeakoulututkintoa (Degree Programme in International Business Management). Menossa on nyt viimeinen lukukausi. Valitsin tämän koulutusohjelman, koska se antaa valmiudet työskennellä kansainvälisessä työympäristössä.

  Missä olet vaihdossa?

  Olen vaihdossa University of Missouri St. Louisissa Yhdysvalloissa.

  Millaisia kokemuksia olet saanut vaihdon aikana? 

  Kurssit, jotka valitsin, ovat olleet todella mielenkiintoisia ja opettavaisia. Useiden presentaatioiden myötä myös esiintymistaitoni on kehittynyt. Olen tutustunut moniin uusiin ihmisiin, niin paikallisiin kuin muihin vaihto-opiskelijoihin. Täällä on myös toinen suomalainen vaihto-opiskelija Oulun yliopistosta. Ihmiset täällä ovat todella ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Olen vaihtoni aikana tutustunut paikallisiin nähtävyyksiin sekä käynyt muissa kaupungeissa kuten Memphisissä ja Chicagossa. Syyslomalla on tarkoitus lähteä Seattleen ja Portlandiin.

  Suosittelisitko vaihtoa muille opiskelijoille?

  Monta kokemusta rikkaampana, voin ehdottomasti suositella vaihtoon lähtöä kaikille sitä harkitseville. 

   

  Katariina Peltomäki.jpg

 • Jenna Knuuttila ja Jutta Lampimäki, AlankomaatTerveiset Alankomaista

  Mitä opiskelet ja miksi valitsit tämän alan?

  Jenna: Valitsin kansainvälisen liiketalouden linjan, koska koin hyötyväni siitä enemmän kuin suomenkielisestä tradenomilinjasta. Ainakin kielitaidosta on ollut hyötyä, varsinkin opiskelijavaihtoa suorittaessa. Tulevaisuuden ammatistani en ole vieläkään varma, ja tahdon pitää kaikki ovet avoinna, mutta koen liiketalouden koulutuksen todella yleispätevänä koulutuksena, josta tulen varmasti hyötymään myös tulevaisuudessa.

  Jutta: Opiskelen liiketaloutta SeAMKissa. Valitsin alan, koska en vieläkään ole täysin varma, mitä haluan myöhemmin työkseni tehdä, mutta tradenomin tutkinnolla varmasti moni ovi aukeaa. 

  Missä olet vaihdossa?

  Jenna ja Jutta: Olemme vaihdossa Alankoimaissa kaupungissa nimeltä Venlo. Se sijaitsee aivan Saksan rajan tuntumassa ja on vain hieman Seinäjokea suurempi kaupunki. Täällä asukkaita on reilu 100 000, ja tämä paikka on osoittautunut todella mukavaksi. Venlosta löytyy kaikki tarvittava ja täällä on todella kaunista.  

  Millaisia kokemuksia olet saanut vaihdon aikana? 

  Jenna: Kokemukseni ovat tulleet aina uusista ystävistä eri opiskelutapoihin asti. Osaan arvostaa varsinkin lämmintä ja edullista kouluruokaa nyt, kun huomaan, että todella monessa paikassa oma syöminen riippuu eväistä tai kanttiinin kalliista leivistä. Vaihto on avartanut silmiäni myös suvaitsevaisuuden ja pinnallisuuden kannalta. Oma napa ei enää olekaan kaikkein tärkein, vaan omista tavaroista jaetaan ja lainataan muille, jos vain pystyy. Ystävistä on todellakin tullut kuin uusi perhe, ja kotiin lähteminen tulee varmasti olemaan vaikeampaa kuin vaihtoon lähtö.

  Jutta: Kokemukset, joita olen täällä saanut, ovat korvaamattomia. En voisi olla onnellisempi siitä, että olen saanut tutustua näihin mahtaviin ihmisiin ympäri maailmaa täällä. Meidän vaihtariporukka on erittäin yhtenäinen ja läheinen, vaikka meitä täällä todella paljon onkin. Vietämme aikaa päivittäin yhdessä ja voi sitä naurun määrää. Olen saanut paljon uusia tuttavia, kavereita sekä ystäviä, joiden luokse varmasti lähden heitä myöhemmin tapaamaan. On ollut mahtavaa tutustua hieman tämän maan kulttuuriin ja tapoihin, vaikka ne eivät hirveästi Suomesta poikkeakaan. Tämä sijainti on myös tehnyt matkustelun muihin maihin todella helpoksi, ja olemmekin matkustelleet ympäri Eurooppaa. 

  Suosittelisitko vaihtoa muille opiskelijoille?

  Jenna: Suosittelen opiskelijavaihtoa hyvin lämpimästi kaikille. Monelle AMK saattaa olla viimeinen mahdollisuus lähteä maailmalle ns. oikotien kautta ilman valtavaa elämänmuutosta. Vaikka välillä koko vaihtoon lähtö hirvitti ja pelotti, en vaihtaisi tätä mistään hinnasta pois. Nyt ymmärrän, miksi koulussa kannustetaan lähtemään maailmalle. Mikään ei tee niin rikkaaksi kuin uudet kokemukset. 

  Jutta: Suosittelen ehdottomasti vaihtoa muille opiskelijoille. En keksi yhtäkään syytä, miksi vaihtoon ei kannattaisi lähteä. Mikään ei korvaa sitä kokemusta ja aikaa, jota vaihdossa vietetään. Täällä opitaan itsestään ja muista todella paljon, ja myös siitä, kuinka toimia kansainvälisessä tiimissä. Aina vaihdossakaan oleminen ei helppoa ole, mutta tämä kokemus on kultaakin kalliimpi. 

   

  Jenna Knuuttila.jpg

 • Jaana Suksi, KiinaShanghai

  Mitä opiskelet ja miksi valitsit tämän alan?

  Suoritan aikuisryhmässä maakuntakorkeakoulun Kurikan ryhmässä tradenomin tutkintoa sekä Double Degree -tutkintoa Shangaissa Sandan yliopistossa, pk-yrittäjyys painotuksena. Halusin täydentää liiketalous- ja kansainvälistä osaamistani. Olen aikaisemmin suorittanut DI-tutkinnon prosessitekniikan alalta. Tavoitteena on työllistää itseni luultavammin oman yrityksen kautta tulevaisuudessa.

  Missä olet vaihdossa?

  Shanghaissa yksityisessä Sandan yliopistossa. Vaihtojakson kesto on syys- ja kevätlukukausi.

  Millaisia kokemuksia olet saanut vaihdon aikana?

  Lähdin parantamaan puhutun englannin sujuvuutta ja oppimaan kuinka Kiinassa tehdään bisnestä. Lisänä tuli kiinan kieli, ainakin perusteet. Kaikki kuusi kurssia, joita syksyn aikana on ollut, ovat olleet sisällöltään hyödyllisiä, ja uuttakin asiaa on paljon. Alkuun oli aika väsyttävää, kun oli uusi ympäristö, kieli ja aikaan tottuminen, nyt olo tuntuu vakiintuneelta. Enää ei huomaa, että opetus on englanniksi, ja omat muistiinpanotkin alkavat olla englannin kielellä. Yllättävän nopeasti ja helposti oppi elämisen kuviot täällä, vaikka englantia puhutaan vähän ja kiinaa ei alkuun osannutkaan. Piti hommata metroliput, kännykkä ja dataliittymät, etsiä hyvät ruokapaikat ja muut mestat. Kaikki on ollut helppoa. Toki täällä on viihtyisää, kun meitä on seitsemän vaihtaria Suomesta. Muutenkin koko kv-ryhmä on kuin yhtä perhettä, minä sen "mama".

  Suosittelisitko vaihtoa muille opiskelijoille?

  Ehdottomasti, jos vain on mahdollisuus. Vaihtoon voi lähteä hieman vanhempanakin, jos ei nuorena päässyt. Aikuisopiskelijana, 25 vuotta työelämässä olleena, voin todeta että työ- ja elämänkokemus yhdistettynä eloon uudessa kulttuurissa on tehokas yhdistelmä oppia uutta. Ja yksi upeimmista kokemuksista tähänastisessa elämässä!

   

  Jaana Suksi.jpg

 • Iiro Panula, KiinaTerveiset Shanghaista
  Mitä opiskelet ja miksi valitsit tämän alan? 

  Olen kolmannen vuoden International Business -opiskelija, ja valitsin alan, koska kansainvälisyys on kiinnostanut jo kauan. Myös opiskelu englanniksi kiinnosti.
   
  Missä olet vaihdossa? 

  Tällä hetkellä sijaintina on Sanda University Shanghaissa.
   
  Millaisia kokemuksia olet saanut vaihdon aikana? 

  Muutaman kuukauden aikana Kiinassa on päässyt tutustumaan paikalliseen sielunelämään sekä kulttuuriin, joka silti pääsee yllättämään vielä lähes joka päivä. Opiskelu on yllättävän rauhallista ja tentit ovat sujuneet toistaiseksi ainakin ihan hyvin. Viikonloppuisin on joskus saatettu käydä nauttimassa Shanghain railakkaasta yöelämästä, joka tarjoaa kyllä länsimaiselle ihmiselle monenmoista. Myös matkustelemaan olen päässyt jonkun verran, ehdottomana kohokohtana kuitenkin on ollut matka Pyongyangiin, eli siis Pohjois-Korean pääkaupunkiin, jossa vietin pari yötä.
   
  Suosittelisitko vaihtoa muille opiskelijoille?

  Suosittelen vaihtoon lähtemistä ihan jokaiselle, koska näistä reissuista tulee aina kotiin montaa kokemusta rikkaampana. 

   

  Iiro Panula.jpg

   

 • Iina Öörni-Sorvari, JapaniVieraanvarainen Japani

  Mitä opiskelet ja miksi valitsit tämän alan?

  Opiskelen International Business -koulutusohjelmassa kansainvälistä liiketoimintaa. Valitsin kyseisen alan, koska kansainvälisyys ja kulttuurien välinen yhteistyö kiinnostavat. Lisäksi ajattelin englanninkielisestä tutkinnosta ja business-osaamisesta olevan hyötyä muuallakin.

  Missä olet vaihdossa?

  Olen vaihdossa Chiban yliopistossa, Japanissa.

  Millaisia kokemuksia olet saanut vaihdon aikana?

  Olen viettänyt täällä vasta kolme kuukautta, mutta arjen iloilta ja haasteilta ei ole vältytty. Koulunkäynti ja opetus on täällä ajoittain hyvinkin erilaista kuin mihin Suomessa on totuttu. Asumisolot ovat ahtaita ja ihmisiä on paljon. Ihmiset ovat kuitenkin erittäin vieraanvaraisia sekä useimmiten valmiita auttamaan ja opastamaan, vaikka yhteistä kieltä ei heti löytyisikään. Parhaat hetkeni täällä olen kokenut uusien ystävieni seurassa, usein ihan arkisissa tilanteissa. Sanoisin, että elämä vieraassa maassa on joskus haastavaa, mutta myös erittäin palkitsevaa.

  Suosittelisitko vaihtoa muille opiskelijoille?

  Suosittelen jokaiselle ihmiselle vähintään kerran elämässä pidempää oleskelua ulkomailla, osana paikallista yhteiskuntaa. Se saattaa muuttaa käsitystäsi sekä itsestäsi että maailmasta.

  Matkailu todellakin avartaa!

  Iina Öörni-Sorvari.jpg
 • Jani-Pekka Tarpio, IntiaEnsimmäisten joukossa Intiassa
  Pk-yrittäjyyden koulutusohjelmassa tradenomiksi opiskeleva Jani-Pekka Tarpio on yksi ensimmäisistä suomalaisista Intiaan lähteneistä ammattikorkeakouluopiskelijoista. Mukaan lähtivät myös vaimo Anne sekä pojat Peetu 4v ja Venni 1v
  - Intia vaikutti mielenkiintoiselta kohteelta ja matala kustannustaso mahdollisti perheen mukaan ottamisen.
  Jani-Pekka_Tarpio.jpg
  Vaihtokoulu Jaipuria Institute of Management Delhissä on Tarpion mukaan tasokas ja vaativa. Opetus on sisältänyt pääosin erilaisia hallinnon kursseja taloushallinnosta logistiikkaan. Korkeakoulu pyrkii huolehtimaan vaihto-opiskelijoistaan kokonaisvaltaisesti. Se on järjestänyt matkoja Delhin alueen nähtävyyksiin, ja Jani-Pekka on matkustanut myös omatoimisesti.
  -Vapaa-ajanviettoa hieman rajoittaa se, että opiskelijoiden on iltaisin oltava kello 22 mennessä takaisin kampuksen alueella, Tarpio kertoo.

  Tarpiot ovat käyneet mm. Hindujen pyhässä kaupungissa Hardwarissa
  -Annoimme lahjaksi kukkakorin Gangalle, joka on Ganges-joki personifioituna jumalana. Hän on syntien anteeksiannon ja pelastuksen jumala. Tapahtumassa lahjoitimme rahaa Gangalle ja munkeille ja perheemme puolesta rukoiltiin.
 • Heikki Laakso ja Niina Yli-Ilkka, SaksaNürnbergissä ihmiset ovat ystävällisiä.
  AsHeikkiLaakso.jpgumme koulun asuntolassa vain 5min kävelymatkan päässä koulultamme. Huoneistojen vuokrat ovat edullisia. Suomeen verrattuna erilaista ovat vain kokolattiamatot, kierrätys ja sisäänpäin avautuvat ovet. Myös autokanta on Suomen autokantaa huomattavasti parempi. Sellaiset autot mistä Suomessa haaveillaan, on täällä arkipäivää, suurin syy lienee Suomen kova autoverotus. Mainittakoon myös, että ihmiset täällä ovat melko ystävällisiä.

  Koulussa yhden tunnin pituus on 90min (ja viikkotunteja kertyy yhteensä noin 20). Tentit ovat Saksassa aina lukukauden lopussa, joka on käytäntönä erilainen, kuin mihin olemme tottuneet Suomen ammattikorkeakoulu järjestelmässä. Opiskelemamme aineet ovat hyvin pitkälle samansuuntaisia, kuin mitä olemme suomessa opiskelleet. Opiskelukieli on pääsiassa englanti, mutta on sitä saksaakin tullut opiskeltua. Olemme saaneet tutustua muihin vaihto-oppilaisiin monesta eri maasta ja tehneet yhdessä erilaisia matkoja ympäri Saksaa.

  Nürnbergissä talvi on hyvin lyhyt, joka vuosi sitä ei aina olekaan, kuten tänäkin vuonna se jäi tulematta lähes kokonaan. Ilmasto on erilainen kuin Suomessa. Säänvaihtelut ovat yleisiä, välissä paistaa aurinko ja pian taas sataa. Hyvin yleistä onkin, että ihmisillä on sateenvarjot mukanaan kaupungilla.

  Nürnberg on tunnettu oikeudenkäynneistään, sotatuomiot laitettiin toteen Nürnbergin oikeudenkäynnillä 1900-luvun puolivälissä. Kaupunki on tunnettu myös piparkakuistaan (Lebkuchen), glögistään (Glühwein) ja makkaroistaan (Bratwurst). Pääsimme myös itse niitä maistelemaan joulumarkkinoilla. Ne olivat kyllä maineensa veroisia.
 • Mikko Peltonen, SaksaAachen Saksassa
  MikkoPeltonen.jpgAachen on noin 250 000 ihmisen kaupunki aivan läntisessä Saksassa Hollannin sekä Belgian rajoilla. Itse koulu (FH Aachen) tarjoaa mielenkiintoisia kursseja myös englanniksi. Koulu ei ole rankka kunhan vaan tekee essee työt ajoissa ja valmistautuu pitämään muutamia esitelmiä.

  Omasta mielestäni vapaa-ajan kannalta Aachen on mukava paikka. Lukuisten vaihto-oppilaitten takia täällä on varsin hyvä yöelämä myös aktiivinen järjestö nimeltä INCAAS järjestää lukuisia aktiviteettejä vaihto-opiskelijoille. Saksaan vaihtoon haluaville suosittelen Aachenia, myös sen sijainnin puolesta, Ryanairilla pääsee erittäin edullisesti tänne ja matkustelu itse vaihdon aikana eri Länsi-Euroopan maissa on helppoa.
 • Juho Perälä, AustraliaSydney
  JuhoPerälä.jpgVaihtokohteena Australian suurin kaupunki Sydney, jossa asustaa noin 4,5 miljoonaa ihmistä. Kaupungissa riittää vilskettä ja elämää. Asumme samassa omakotitalossa 12 muun ihmisen kanssa (kalliit vuokrat), asukit ovat ympäri maailmaa ja vaihtuvat tiheään. Porukkaa on ollut Saksasta, Tanskasta, Kanadasta, Irlannista, Englannista, Etelä-Koreasta, Hollanista... Joten kansainväisyyttä riittää. Talo sijaitsee noin 2km päässä keskustasta joten kaupungin meno ja vilske on ympräillä ja aistittavissa päivittäin. Australialaiset ovat erittäin ystävällisä ja avuliaista sakkia joten uusia tuttavuuksia ja kavereita löytyy helposti. Koulumme Williams Business College sijaitsee Pohjois-Sydneyssä jonne kestää junalla noin 20-25min. Koulussa on noin 300 oppilasta ympäri maailmaa, mutta myös paikallisia ausseja.

  Kurssit ovat: johtamista, markkinointia, asiakaspalvelua, projektinhallintaa ja hieman atk:ta ja muita kaupallisia kursseja. Kouluviikko on maanantaista - torstaihin (pitkät viikoloput), klo 09.00 - 17.00 mutta on myös lyhyempiä päiviä. Kurssit ovat sopivan haastavia (välillä hieman pihalla) ja tentit usein monivalintakokeita. Päänvaivaa aiheuttavat useat harjoitustyöt, mutta kaikista on selvitty. Pitkien viikonloppujen ja reilun kahden kuukauden "kesäloman" ansiosta jää aikaa harrastamiselle ja matkusteluun. Vaihdon aikana on tullut reissattua Thaimaassa ja Uudessa-Seelannissa sekä ympäri Ausseja. Lentoliput ovat kohtalaisen halpoja joten miksipä ei. Muita harrastuksia: Salibandy, Elokuvat, Yöelämä, Lukuisat Rannat ja Nähtävyydet. Eläminen, juhliminen ja matkustelu on käynyt lompakon päälle, mutta jokainen hetki on ollut sen arvoista... Kerran elämässä... Suosittelen lämpimästi ja lämpöähän täällä riittää, noin +30c päivittäin. Ja lopuksi lainatakseni M.Nykästä, "Elämä (Vaihto) on ihmisen parasta aikaa".
 • Susanna Björnholm ja Anastasia Petronio, VenäjäVaihdossa Pietarissa
  Hei ja terveisiä Pietarista – Pohjolan Venetsiasta!SusannaBjörnholm.jpg

  Pietari on suuri ja kaunis kaupunki. Koko Suomen väkiluku yhdessä kaupungissa takaa sen, että ihmisiä on joka lähtöön. On upporikasta ja rutiköyhää, turistia, mummoa, mannekiinia ja koiranomistajaa.

  Venäjän toiseksi suurin kaupunki Pietari ei ole Pariisin tai New Yorkin kaltainen helposti aukeava kaupunki. Suurimmat kulttuurinähtävyydet kyllä löytyvät helposti, mutta mikäli venäjänkielentaito jättää toivomisen varaa, jää väkisinkin paljon kokematta. Parhaiten pääsee Pietariin sisälle, mikäli omaa paikallisia tuttuja. Onneksi paikalliset nuoret ovat avoimia ja mukavia ihmisiä. Vaikka kielitaito hieman on vajaa, he arvostavat, että edes yrität puhua jotain venäjäksi. Monet nuoret osaavat englantia, mutta ovat ujoja käyttämään sitä, Välillä yllättyy, kun tapaa suomenkielentaitoisen venäläisen

  SusannaBjörnholm1.jpgPietari ei pelkästään näytä länsimaiselta suurkaupungilta, vaan on myös sen hintainen. Yleinen hintataso ei paljoa poikkea Suomesta. Venäjän kauneimmaksi sanottu katu Nevskij Prospekt on Pietarin sydän. Katu, jonka varrella sijaitsevat niin kansainväliset boutiquet kuin viehättävät boheemikahvilat. Pietarista löytyy myös vielä Neuvostoliiton aikaisia kauppoja, kahviloita ja ravintoloita, joissa voi kokea sitä ”aitoa” Venäjää. Kyrillisten kirjainten opiskelua ei voi kylliksi suositella, sillä melkein kaikki katu- ja metrokyltit ovat pelkästään venäjäksi.

  OpSusannaBjörnholm2.jpgiskelemme eri kouluissa. The Institute of International Educational Programs omaa englanninkielisen ohjelman vaihto-opiskelijoille.

  St.Petersburg State University of Economics and Finance sijoittui tänäkin vuonna ensimmäiseksi Venäjän talousoppilaitosten kilpailussa. Vaikka yhteystyökouluja on lähes 80 kappaletta ympäri maailmaa, yliopistossa on venäjänkielinen opetus.
 • Anne-Mari Nietula ja Henry Rinteelä, TsekkiTerveiset Tsekin tasavallasta
  Vaihtokaupunkimme Mlada Boleslav sijaitsee Iserjoen varrella noin 60 kilometriä Prahasta. Koulumme on Skoda Auton omistama yksityinen yliopisto, joka tarjoaa Erasmus opiskelijoille täysin maksuttoman opiskelun. Kaupungissa sijaitsee myös Skodan autotehdas, joka on täällä ylivoimaisesti suurin työllistäjä.

  Koulu on uusi, todella moderni sekä kaunis rakennus ja se erottuu täällä hyvin selkeästi muiden joukosta lähinnä suuren rahoittajan (Skoda Auto) vuoksi. Koulussa meidät otettiin todella hyvin vastaan ja kanssaopiskelijat sekä henkilökunta on hyvin ystävällistä. Kouluaineet ovat melkolailla samantyyppisiä kuin meidän koulussamme Kauhavalla, mutta teoria poikkeaa hieman suomalaisesta näkemyksestä, koska liiketoiminta täällä on hyvin erilaista.

  Noin 60 000 asukkaan kaupunki tarjoaa ihan mukavasti vapaa-ajan aktiviteetteja, mutta jos pikkukaupunki alkaa kyllästyttämään, on täältä kattavat ja todella edulliset julkiset liikenneyhteydet joka suuntaan.

  Englannin- ja saksankielen taito on täällä todella vaihtelevaa, mutta ylitsepääsemättömiä esteitä emme ole kielen suhteen kohdanneet, joskin pantomiimitaidot ovat parantuneet huomattavasti.
 • Terhi Kiukkonen ja Riina Malinen, BulgariaBulgariassa edullista elää
  Pian on kaksi kuukautta elämää takana Bulgariassa. Ensijärkytyksestä selviydyttyämme olemme alkaneet viihtymään täällä jo niin hyvin, että ajatuskin Suomeen palaamisesta tuntuu ikävältä.

  TerhiKiukkonen.jpgTäällä Varnassa asuu noin 500 000 asukasta ja kesää kohti akukasluku jopa kaksinkertaistuu. Bulgarialaiset ovat ystävällistä väkeä ja hyvin kiinnostuneita meistä suomalaisista. Kommunikointi on kyllä ollut välillä vähän hankalaa, kun yhteisenä kielenä on ollut usein pelkkä elekieli, mutta kyllä suomellakin on pärjätty kun törmättiin suomea puhuvaan taksikuskiin! :)

  Koulussa (University of Economics, Varna) opetus on mielestämme ollut hyvää ja opettajat päteviä. Kouluviikko on maanantaista perjantaihin ja yleensä koulupäivä kestää noin viisi tuntia. Meille Erasmus-opiskelijoille on järjestetty kokonaan oma lukujärjestys, joten yhetistyö muiden Erasmus-opiskelijoiden kanssa on hyvin tiivistä niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Oppitunnit ovat hyvin rentoja ja keskustelupohjalta eteneviä, mikä on ollut hieman uutta meille hiljaisille suomalaisille. Erasmus-opiskelijoita on mm. Saksasta, Espanjasta, Turkista, Unkarista ja Tsekistä. Koulussa luemme mm. seuraavia oppiaineita: relationship marketing, consumer behavior, international logistics, bulgarian language ja aspects of Bulgarian culture and everyday life.

  Edullisen hintasason vuoksi eläminen on helppoa ja välillä jopa luksusta. Lounaan saa ravintolasta parilla eurolla ja halvin viinipullo maksaa kaupassa alle euron. Matkustelu on myös halpaa. Kävimme Sofiassa junalla ja se maksoi 13 euroa (n. 450km). Huhtikuun lopussa matkustamme muiden Erasmus-opskelijoiden kanssa Istanbuliin ja tarkoituksena on tehdä myös retki Kreikkaan.

  Meille tämä opiskeluaika täällä Varnassa tulee varmasti olemaan yksi elämämme parhaimmista kokemuksista. Mielestämme jokaisen tulisi itse kokea ja hyödyntää tällainen mahdollisuus. Bulgaria on hyvä ja monipuolinen vaihtokohde, joka sopii erityisesti opiskelijan kukkarolle.
 • Anni Lantela, VenäjäRapaiset terveiset Irkutskista
  Kuusi viikkoa takana elämää Venäjällä, 30 asteen pakkaset ovat menneen talven lumia ja nekin jo sulaneet. Karvahatut ovat poistuneet katukuvasta ja hameenhelmat nousseet entistä ylemmäksi. Aika menee siivillä ja jo nyt panikoin tulevaa kesää ja edessä olevaa paluuta Suomeen.AnniLantela.jpg

  Opiskelen siis Irkutskissa, pienehkössä venäläisessä kaupungissa lähellä Baikal- järveä. Asun ulkomaalaisille opiskelijoille tarkoitetussa asuntolassa yliopiston vieressä, n. 20min reittitaksimatkan päässä keskustasta. Ensimmäisen kuukauden asuin yksin odotuksiini ja hintaan nähden viihtyisässä huoneessa, naapureina enimmäkseen kiinalaisia ja korealaisia. Toki myös muutama muu eurooppalainen samasta kerroksesta löytyy.

  Muut opiskelijat ottivat minut heti vastaan huolehtivasti. Sain pian lahjoituksina vedenkeittimen, jääkaapin, peiton sekä kutsuja aamiaiselle, päivälliselle tai teelle. Yksin ei todellakaan tarvitse olla jos ei halua. Nykyään minulla on huonekaverina korealainen tyttö, joka kylläkään ei puhu vielä venäjää. Toistaiseksi meillä on siis hyvin hiljainen ystävyyssuhde.

  Uusina harrastuksina olen aloittanut paritanssitunnit sekä seinäkiipeilyn jotka molemmat maksavat 2,5 – 3 euroa / kerta. Asuntolassa olen oppinut myös pelaamaan pingistä ja puhumaan hieman koreaa. Baikal- järvellä olen käynyt kerran. Järvi on helposti saavutettavissa tunnin bussimatkan päässä. Varmasti kesemmällä tulen tekemään sinne enemmän retkiä muiden opiskelijoiden kanssa, suuria suunnitelmia on jo.

  Venäjän kielen oppiminen on tietysti prioriteetti ja olenkin ollut todella tyytyväinen siihen, ettei englannilla meinaakaan pärjätä täällä missään. Opiskelen venäjää 20h viikossa tehokkaasti neljän opiskelijan ryhmässä. Lukujärjestys on monipuolinen ja mielenkiintoinen ja opettajat todella hyviä. Uskon aika vakaasti siihen että jonkinlainen kielitaito kädessä täältä kotiin tullaan.

  Suurin plussa Irkutskissa on aina kaunis sää. Täällä on muistaakseni ollut yksi pilvinen päivä koko aikana. Mutta iloinen yllätys oli myös löytää kaupasta venäläistä näkkileipää, joka on herkullista ja kivikovaa, ravitsemuspulmakin on siis hoidettu.
 • Päivi Ahonen, SlovakiaTerveisiä Itä-Euroopasta, Slovakiasta
  PäiviAhonen.jpgOpiskelukaupunkini Žilina sijaitsee noin 200km Bratislavasta pohjoiseen päin, Puolan rajan tietämissä. Žilinassa asustelee noin 85 000 ihmistä ja se on Slovakian viidenneksi suurin kaupunki.

  Žilina University on jakautunut moneen eri yksiköihin ja eri yksiköitä sijaitsee ympäri kaupunki. Liiketalouden yksikkö, jossa päätoimisesti opiskelen, sijaitsee asuntolani lähistöllä korkealla kukkulalla. (Jonne kiipeäminen heti aamutuimaan ei aina houkuttele). Opiskelukieli on pääasiassa englanti, mutta melkein kaikki luennot ovat Slovakiaksi, joten suurimman osan kursseista joutuu suorittamaan essee-muodossa. Niin ja kannattaa ehdottomasti varmistaa että tarjolla on jonkin näköinen Slovakian kielen alkeiskurssi, ettei Slovakian kielen osaaminen jää sanaan dopre.

  Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja auttavaisia, jos satut vaikka eksymään hieman kartalta. Positiivisella asenteella täällä pääsee jo pitkälle. Muita Erasmus/vaihto-opiskelijoita on yllätyksekseni aika paljon, varsinkin puolalaisia ja portugalilaisia. Aika menee todella nopeasti tutustuessa uusiin ihmisiin ja esimerkiksi valmistaessa yhdessä Slovakian perinne ruokaa haluskya tai matkustellessa ympäriinsä bussilla/junalla.

  Slovakia on todella kaunis maa ja etenkin täällä Žilinassa vuoristomaisemat kruunaavat koko vaihtoon lähdön.
 • Marjo Syrjälä, IslantiTerveiset tulen, jään ja tuulen maasta!
  Ensimmäinen kuukausi Islannissa on takana, ja ensimmäisten viikkojen jälkeen elämä on asettunut uomiinsa. Kouluna Reykjavik University on mukava, vaikka tekemistä välillä onkin vähintään riittävästi
  lukukauden lyhyydestä johtuen. Mutta onneksi aikaa riittää myös moneen muuhunkin asiaan.

  MarjoSyrjälä.jpgSäiden ja hintatason vuoksi tänne tuskin kukaan lähtee. Islantilaiset tapaavatkin sanoa: ”Jos et pidä säästä, odota viisi minuuttia!” Tämä lausahdus pitää todellakin paikkansa, sillä viiden minuutin rajun raekuuron jälkeen saattaa tulla auringonpaiste. Hintataso puolestaan on opiskelijan kukkarolle hieman korkea. Tänne aikovien kannattaakin alkaa säästää hyvissä ajoin, jotta rahahuolia ei tulisi.

  Eniten olen ihastunut itse islantilaisiin. He ovat sitkeitä, ylpeitä omasta maastaan ja kulttuuristaan ja omaavat aivan mahtavan itseironisen huumorintajun! Sen, mitä olen nähnyt itse maasta tähän mennessä, on ollut todella mykistävää. Koti-Suomeen verrattuna maisemat ovat hyvin erilaiset, sillä puita on harvassa, ja maisemaa hallitsevat välillä vuoret tai meri ja välillä taas laajat ruohon peittämät lakeudet.

  Islanti on jotain, mikä täytyy itse kokea, ennen kuin pääsee perille sen todellisesta luonteesta. Kulunut sanonta kuvaa Islantia tulen ja jään maaksi. Tämän huomaa usein niin itse maassa kuin sen asukkaissakin – joskus viileä ulkokuori kätkee sisäänsä lämpimästi sykkivän sisuksen. Tervetuloa Islantiin!
Ylös / Up