Ari Rintee

Tieto ja sen hankkiminen, järjestäminen ja hallinta saivat kankaanpääläisen Ari Rinteen kiinnostumaan kirjasto- ja tietopalvelun opinnoista. Samalla rakkaista harrastuksista, kuten kirjoista, elokuvista ja musiikista muotoutuu miehelle oikea ammatti.

- Minusta on kiva nähdä, mistä tieto tulee. Netissä on niin paljon muutakin, kuin vain Wikipedia, kirjasto- ja tietopalveluiden kolmannen vuoden opiskelija Ari toteaa.

Seinäjoki on yksi harvoista paikkakunnista Suomessa, jossa kirjastoalan koulutusta järjestetään. Sen uniikkius oli yksi syy siihen, miksi Ari päätyi hakemaan Seinäjoen ammattikorkeakouluun.

ari_rintee_450x300.jpg- Koulutusta on tarjolla harvassa, mutta myös Seinäjoen järkevä etäisyys kotipaikkakuntaan vaikutti päätökseeni.

Vapaa-aikaansa kirjojen, elokuvien ja musiikin parissa viettävä Ari on tuntenut alan alusta asti omakseen.

- Alalla vaaditaan rauhallista luonnetta, mutta yhtä tärkeässä osassa ovat ihmissuhdetaidot, sillä työmme on suurimmaksi osaksi asiakaspalvelua.

 

Opinnot etenevät vaivatta kotoa käsin

Alan opinnot koostuvat niin ryhmätöistä kuin luennoista. Arin mukaan kirjoja ei saa karsastaa, vaikkei niiden pohjalta erityisesti esseitä kirjoitetakaan.

- Meillä ei ole juurikaan tenttejä, mutta teemme paljon esimerkiksi lukupäiväkirjoja.

Ensimmäisen vuoden opinnot suoritetaan suurimmaksi osaksi kontaktiopetuksena, mutta myöhemmin tarjolla on rutkasti etätehtäviä.

- Täytyy myöntää, että tykkään tehdä tehtäviä kotoa. Aamu kahdeksalta alkavat luennot eivät aina ihan nappaa, Ari naurahtaa.

Kirjasto- ja tietopalvelun koulutukseen kuuluu myös kieliä. Kahden englannin kurssin lisäksi siihen sisältyy kaksi ruotsin kurssia, joista toinen on perinteinen liiketalouden kurssi ja toisessa opiskellaan kirjastoalan keskeistä sanastoa. Koulutuksessa on huomioitu myös työelämän kasvava kysyntä tietoteknisille taidoille ja oleelliset perusohjelmat käydään tarkasti läpi.

- Meille opetetaan Office-ohjelmat lähes kädestä pitäen. Saamme myös tuntuman Photoshopin käyttöön, ja sen perusteella osaan itse korjata kuvien pieniä virheitä.

Mielikuva kirjastonhoitajasta on vetäytyvä ja hiljainen persoona, mutta todellisuudessa tarve hyville ihmissuhde- ja tiimityötaidoille on kova. Niitä päästään harjoittamaan koulutuksessa ryhmä- ja paritehtävissä.

- Ryhmätyöt ovat mukavia. Tykkään siitä, että pelkän kuuntelun sijaan pääsee itse tekemään.

Ryhmien koko voi vaihdella. Ari kertoo, että esimerkiksi julkaisutuotannon kurssilla koko kahdenkymmenenviiden hengen luokka toimi yhtenä isona ryhmänä.

- Meidän luokkamme ikähaitari on aika iso ja joukossamme opiskelee paljon aikuisia. Meistä muodostuu mielenkiintoinen kokoonpano, kun olemme kotoisin eri puolilta Suomea, kuten Lappeenrannasta, Kempeleestä ja Helsingistä.

 

Suunta suunnitelmille selkiytynee ajan kanssa

Tällä hetkellä Ari suorittaa viiden kuukauden mittaista työharjoitteluaan Seinäjoella Siirtolaisinstituutin Pohjanmaan aluekeskuksessa.

- Tehtäviini kuuluu hankintaa, eli seuraan ja otan vastaan mielipiteitä siitä, millaisia kirjoja tulisi käsikirjastoon hankkia. Lisäksi päivystän toimiston puhelinta ja teen tiedonsiirtoa eri tietokoneiden välillä.

Kirjasto- ja tietopalvelu on harvoja aloja, jossa työharjoittelu suoritetaan yhtenä isona rykäyksenä kolmannen vuosikurssin aikana. Mahdollista on jakaa harjoittelu kahteen osaan toteuttaen se kahdessa eri harjoittelupaikassa. Yksi vaihtoehto on myös suorittaa osa harjoittelusta jo ennen kesää ja lähteä syksyksi vaihtoon ulkomaille.

Tulevaisuuden suunnitelmat eivät vielä loista Arin mielessä kristallin kirkkaina, mutta suunta on selvä: yliopistoon informaatiotieteiden pariin ja maisteriksi lukemaan.

- Minulla ei ole vielä varsinaisia unelmia urani suhteen ja etsin vielä omaa juttuani alalla. Menen enemmänkin asenteella ”kokeilen kaikkea”.

 

Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
Ylös / Up