Hanna Haikola

29-vuotias Hanna Haikola opiskelee SeAMKissa toista vuotta liiketaloutta. Haikola on aikaisemmin valmistunut IT-alan tradenomiksi vuonna 2008. Opintoja hän suorittaa töiden ohessa iltaisin ja viikonloppuisin. Liiketalouden opintoihin Haikola päätyi sen vuoksi, että saisi niistä tukea omiin työtehtäviinsä.

- Ehkä lisäkoulutus voisi tulevaisuudessa avata myös ovia eri uravaihtoehtoja ajatellen, Haikola pohtii.

Hanna_Haikola.jpg

Tällä hetkellä Haikola on neljän kuukauden vaihto-opiskelujaksolla Tšekeissä Mlada Boleslavissa. Aikuiselle vaihtojaksolle lähteminen ei välttämättä aina ole niin yksinkertaista kun nuorille, mutta Haikolan vaihtoa tukivat niin perhe kuin työnantaja.

- Töissä ymmärrettiin, että tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus, jota ei tule vastaan usein. Samoin perheessäni oltiin ymmärtäväisiä ja kannustettiin lähtemään, Haikola muistelee.

Vaihtojaksolla Haikola on ollut vasta muutaman viikon, mutta kielitaito on ehtinyt kehittyä paljon.

- Kun ympärillä ei ole muita suomalaisia, kommunikointikieli on aina englanti.

Uusi opiskelukieli vaatii totuttelua

Haikola on ollut vaihtojaksoonsa tähän asti todella tyytyväinen. Hän asuu koulun lähellä opiskelija-asuntolassa. Päivästä riippuen opetustunnit alkavat joko aamulla tai päivällä. Viimeistään puolen päivän aikana Haikola suuntaa kuitenkin koululle syömään opiskelijaruokalaan.

- Opiskelijaruokalassa hinnat ovat todella edullisia, joten ruokaa ei kannata tehdä asuntolassa. Koulupäivän jälkeen teemme ruokaa ystäväni kanssa ja opiskelemme tai tapaamme muita ystäviämme.

Haastetta Tšekeissä on aiheuttanut paikallisten englannin kielen osaamattomuus esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa. Koulussa opettajat puhuvat kuitenkin sujuvaa englantia, mutta uuteen opiskelukieleen tottuminen on vaatinut hieman aikaa.

- Opiskelumetodit ovat myös hieman erilaisia, mutta kaikkeen onneksi kyllä tottuu, painottaa Haikola.

Tšekki oli Haikolalle ennestään tuttu maa, joten kulttuurin sopeutuminen on ollut helppoa. Tšekin kieli on osoittautunut kuitenkin hyvin vaikeaksi, joten uutta kieltä Haikola ei ole ainakaan vielä oppinut.

Vaihtoa Haikola suosittelee aikuisiällä opiskelevillekin hienon kokemuksen ja kielen opiskelun kannalta.

- Kaikilla ei varmasti ole mahdollisuutta työn ja perheen puitteissa vaihtoon lähteä, mutta jos mahdollisuus on, niin suosittelen. Itse en ole katunut lähtöä päivääkään.


Ylös / Up