Henri Anttila

Välillä pitää käydä kaukana, jotta näkee lähelle. Tätä mieltä on toista opiskeluvuottaan viettävä tietotekniikan opiskelija Henri Anttila, joka poikkesi välillä opiskelemassa Ruotsissa, mutta palasi takaisin juurilleen Etelä-Pohjanmaalle. Samalla hän aloitti tietotekniikan opinnot.

Henri opiskeli kuusi ja puoli vuotta ruotsin ja englannin kieltä Upsalassa yliopistossa.

- Opiskelun aikana tein ruotsista suomeksi käännöstöitä eräälle yritykselle. Tykkäsin käännöstöistä, mutta niitä ei ollut saatavilla niin paljon, kuin olisin halunnut.

Tietotekniikka ei ollut villi kortti, vaan se on aina jollain tapana kummitellut Henrin mielessä. Viimeistään Ruotsista palatessa oli tehtävä päätös: jatkaako kielten opiskelua vai siirtyä tietotekniikan pariin?

 

henri_anttila_tite_400x350.jpgKaikesta ei tarvitse selviät yksin

Tietotekniikan opiskelu vei miehen mennessään, mutta kielitaito tuki päätöstä.

- Voi olla, että kielten ansiosta pärjään hyvin myös tietotekniikassa. Tosin kielet ovat puhtaasti ihmisen ja kulttuurin luomia, joten niissä on aina jotain poikkeuksia.

Henrin mukaan opiskelu on käytännönläheistä, mutta teorialta ei tietokoneluokassakaan voi välttyä.

- Yleensä opettaja näyttää mallia johonkin tehtävään ja sitten teemme harjoituksia.

Harjoitustehtävin lisäksi Henrin opintoihin kuuluu myös sitä ”ihan tavallista” viestintää, vaikka varsinaista kirjoittamista koulussa ei opeteta.

- Esimerkiksi lyhenteitä ja yhdyssanoja olemme käyneet viestinnän kursseilla läpi.

Ryhmätöitä ei tietotekniikan tunneilla tehdä, joskin tiimityöskentely on tarpeen. Yhteiset tavoitteet syntyvät kuin itsestään.

- Autamme toinen toisiamme. En ole kovin hyvä matikassa, joten muut takovat päähäni sitä, ja minä taas autan toisia vaikkapa ohjelmoinnissa.

 

Superhakkeri, joka hikoilee yksin kopissaan

Tietotekniikka tuntuu Henristä omalta alalta. Parasta koulutuksessa hänen mielestä on, että joka päivä oppii jotain uutta, jolloin oppimaansa on helppoa soveltaa käytäntöön.

- Tietoteknisellä alalla tarvitaan matemaattisia kykyjä, insinöörille ominaista analysointikykyä ja hahmotuskykyä.

Henrin mielestä myös ihmissuhdetaidoille on tarvetta, sillä alalla voi työllistyä myös asiakaspalvelutehtäviin. Näin ollen Henri kritisoi stereotyyppistä käsitystä tietotekniikan parissa työskentelevästä ihmisestä.

- Alalla tarvitaan myös ihmissuhdetaitoja. Monella on olemassa meistä stereotyyppinen mielikuva superhakkerina, joka syö pikaruokaa ja hikoilee yksin kopissaan. Totuus voi olla toisenlainen.

 

Tulevaisuus on omalla vastuulla

Nyt Henrin tavoitteena on valmistua koulusta mahdollisimman nopeasti, sillä palo päästä soveltamaan taitojaan työelämään, on kova.

- Tuskin ainakaan hetkeen lähden opiskelemaan, vaikka kyllä varmaan yliopistossa voisi datalingvistiikkaa lukea. Jos saan joskus jonkun neronleimauksen, voisin alkaa analysoida kieltä koneen kautta.

Toisaalta mieli vie edelleen kielten pariin ja Henri on pohtinut jopa kolmannen kielen opiskelua.

- Täytyy kyllä myöntää, etten ole pitänyt kielitaitoani aktiivisesti yllä. Ruotsi tuskin unohtuu, mutta englantia pitäisi harjoittaa.

 

Oma yritys, pelin tekeminen tai työskentely tietoliikenteen parissa ovat Henrin tulevaisuuden haaveita, joita kohti kuljetaan, kun valmistuminen koittaa.

- Olen korkeakoulutuksen suhteen sitä mieltä, että itse syvennetään sitä tietotaitoa, mitä halutaan. On omalla vastuulla tehdä viimeinen silaus omaan ammattitaitoon.


Ylös / Up