Juan Berea Gomez-Naveira

Yli viisi vuotta sitten Suomeen saapunut Juan Berea Gomez-Naveira on löytänyt oma alansa geronomiopintojen kautta. Hän viihtyy vanhusten parissa, ja haluaa murtaa maahanmuuttajiin kohdistuvia ennakkokäsityksiä sekä toimia epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Juan on kotoisin Espanjasta, jossa edelleen asuvat äiti, isä sekä kaksi siskoa, joista myös molemmat opiskelevat terveydenhoitoalaa. Geronomiopinnot tuntuivat itsestään selvältä valinnalta ihmisläheiselle Juanille, joka oli jo aiemmin päässyt kartuttamaan kokemustaan vanhusten parissa.

juan_berea_gomez-naveira_450x300.jpg- Geronomin työssä esille nousevat sosiaaliset taidot. Pidän itseäni hyvänä väittelijänä enkä siedä epäoikeudenmukaisuutta. Henkilöstöasioita hoitavan ihmisen on oltava jämpti, mutta reilu.

Lempeyden ja sympatian lisäksi Juanin mielestä geronomin on osattava kaivaa itsestään esiin myös kova ihminen, sillä jotkut asiat vaativat toteutuakseen liudan perusteluja ja taitoa taistella oikeuden puolesta.

 

Parasta on päästä itse tekemään

Ennen AMK-opintojaan Juan luki yliopistossa vuoden verran psykologiaa, mutta kyllästyi lopulta akateemiseen teoreettisuuteen. Nyt hän viihtyy ammattikorkeakouluopinnoissa, joihin sisältyy ”käytäntöä ja teoriaa on sopivassa suhteessa.”

-Teoria käydään ensiksi läpi luennolla ja sitten menemme työharjoitteluun soveltamaan opittuja taitoja käytännössä.

Harjoittelupaikoista ei Juanin mukaan ole pulaa, ja tarpeen tullen opettajat tarjoavat käyttöön omia vinkkejä ja kontaktejaan. Geronomiopinnoissa valmistaudutaan toimimaan projektityöntekijöinä, esimiehinä tai muissa henkilöstön johtotehtävissä. Työharjoittelujaksot ovat siis perusteltu osa opintoja.

-Meistä ei tule hoitajia, mutta meidän on tiedettävä kaikki, mitä organisaatiossa tapahtuu.

Koulutus koostuu työelämälähtöisyyden lisäksi ryhmätöistä, esityksistä ja aktiivisesta opetuksesta. Monien muiden sosiaali- ja terveysalan opintojen tapaan täälläkään ei päntätä luentoja verkosta, vaan tullaan oppimaan yhdessä kontaktitunneille.

- Kontaktiopetuksella on iso merkitys, sillä silloin ihmisistä saa enemmän irti ja pystyy vaihtamaan ajatuksia. Se on antoisaa ja näin toimien tuemme toinen toistemme oppimista.

 

Kaukokaipuu koukuttaa kaverin kanssa

Juan kertoo kokevansa Suomen jo tavallaan kodikseen sekä rakastavansa suomalaista kulttuuria.

- Talvi voi olla rankkaa, mutten ole antanut sen vaikuttaa itseeni. Olisihan se kivaa, jos aina paistaisi aurinko.

Vieraan kielen hän on oppinut lähes täydellisesti vain puhumalla, kuuntelemalla ja kirjoittamalla paljon.

- Tuntui palkitsevalta, kun Kelassa sai aikoinaan ensimmäisen kertaa hoidettua asioita suomeksi.

Juan tietää, että kielen oppiminen voi turhauttaa, onneksi koulutuksessa käytettävä sanasto on yllättänyt Juanin helppoudellaan.

- Monet lääketieteen sanat ovat peräisin latinasta ja sehän on luontevaa omalle äidinkielelleni.

Luokka- ja kämppäkaveri Ilkka on ollut kantava voima, joka tehnyt Juanin olon tervetulleeksi vieraaseen kulttuuriin.

- Olemme yhdessä reppureissaajia, vähän kuin seikkailijoita. Olemme käyneet esimerkiksi Afrikassa, Sloveniassa, Hollannissa, Portugalissa ja perheeni luona Espanjassa.

Tulevaisuuden suhteen Juan on toiveikas ja tietää tavoitteiden toteutumisen olevan kiinni vain omasta itsestään.

- Tässä matkalla oppii tuntemaan itsensä ja hahmottamaan mihin kykenen ja mihin taas en.

Suunnitelmiin kuuluu jatkaa opintojaan valmistumisen jälkeen, ja päästä muun muassa vaikuttamaan maahanmuuttajien oloihini.

- Voisihan se tässä kulttuurissa olla aika sokki, kun terveydenhuoltoyksikön johtaja olisikin ulkomaalainen.


Ylös / Up