Maija Niemistö

Nuoristotyönohjaajana toimiva kummitäti innosti Maija Niemistön opiskelemaan sosionomiksi.

- Halusin tehdä samaa työtä kuin hän, Maija muistelee.

Lukion jälkeen opinnot veivät talouskouluun, jota seurasi muutto Vaasasta Seinäjoelle. Uusi kaupunki sinetöi päätöksen alkaa opiskella sosiaalialaa.

maija_niemisto_300x450.jpgMaijan mielestä sosionomilta vaaditaan hyviä ihmissuhdetaitoja, empatiakykyä ja taitoa samaistua eri ihmisten tarinoihin.

- Meille toitotetaan koulussa aina, että ihminen itsessään on tärkein. On osattava olla tuomitsematta mitään tai ketään. Niin, ja ryhmätöistä on tykättävä.

Sosionomiopinnoissa kysytään taitoa tulla toimeen kaikkien kanssa. Maijan mukaan opinnoissa tehdään paljon ryhmätöitä, joissa esimerkiksi suunnitellaan tapahtumia erilaisille asiakasryhmille.

- Olemme esimerkiksi järjestäneet lapsille talviriehan ja vanhuksille ystävänpäivätempauksen.

Ryhmätyöskentely on Maijan mieleen, sillä siinä kehittyvät vuorovaikutustaidot

- Toki meillä on paljon myös luentoja ja melkein jokaisen kurssiin kuuluu myös jokin kirja, jonka pohjalta tehdään erilaisia tehtäviä.

  

 

Luovuus on keino käsitellä asioita

Opinnoissa on huomioitu myös luovien taitojen kehittäminen, sillä niitä on hyvä soveltaa käytännössä erilaisten asiakkaiden parissa työelämässä.

- Oli kivaa mennä kouluun, vääntää päivä rautalankaa ja mennä kotiin, Maija naurahtaa.

Hän viittaa luovien toimintojen kurssiin, jossa tutustuttiin rautalangan lisäksi myös saven ja puun muotoiluun. Luovuudella voi saada aktivoitua ja inspiroitua eri asiakasryhmiä, päästä lähemmäs toista ihmistä tai tuoda erilaista sisältöä asiakkaan elämään.

- Esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien kanssa rakensimme valokuvanäyttelyn. Yhdellä kerralla kaikki saivat tuoda oman lapsuudenkuvansa ja kertoa muiston sen ympäriltä.

 

Työharjoittelusta ideoita omalle uralle

Opintojen käytännönläheisyys korostuu monissa työharjoitteluissa. Poikkeuksetta harjoittelupaikan saa valita itse, mutta toisinaan tarjolle voi tulla mielenkiintoisia ehdotuksia. Tällä hetkellä Maija suorittaa hallinnon työharjoitteluaan.

-Harjoittelussa opetellaan johtamisen eri osa-alueita ja budjetin muodostamista.

Aluksi Maijan mielenkiinto oli lastentarhatoiminnassa, sillä hän oli aiemmin päässyt työskentelemään paljon lasten kanssa ollessaan töissä päiväkodissa. Opintojen myötä kuitenkin aukeni aivan uusi maailma ihmisläheisen alan pariin.

- Ennen tiesin tarkkaan, että haluan työskennellä lasten kanssa. Nyt tuntuu, että vaihtoehtoja on niin paljon, etten osaa enää valita!

Sosionomiksi opiskellessaan Maija saa pätevyyden toimia lastentarhanopettajana, sillä silloin saisi vetovastuun ryhmästä, muttei vielä esikoululaisista.

- Olen miettinyt myös YAMK-opintoja tai kouluttautua vaikka kondiittoriksi ihan harrastusmielessä.

Omalta alalta Maijaa kiinnostavat myös mielenterveyskuntoutujat, nuorisotyö tai vaihtoehtoisesti työ päihde- ja rikollisuusasioiden parissa.

- Sinne kyllä on varmaan aika vaikea päästä, mutta osa-alueena se kuulostaa mielenkiintoiselta.

  

 

Vapaus päättää, mitä pullaa tulee myyntiin

Maijalle leipominen on mieluisa vapaa-ajanviettotapa ja sen ympärille on rakentunut kokonainen blogi.

- Aluksi kirjoitin blogiini vain muistiin leipomusteni ohjeet, mutta nyt tykkään päivittää sitä muuten vain. Ja eipä tule tehtyä samaa herkkua moneen kertaan, että aina olisi jotain uutta päivitettävää.

Koulun ohessa Maija toimii luottamustehtävissä Sossu ry:ssä, joka on sosiaalialan opiskelijoiden oma järjestö. Järjestötoiminnassa Maija on mukana nyt toista vuotta, ensimmäinen vuosi meni touhuun tutustuessa, mutta toisena vuonna jo tiedetään, mitä tehdään.

- Olen järjestön kanttiinivastaava eli saan päättää, mitä pullaa tulee myyntiin. Tehtäviini kuuluu myös vastata palkkatukiasioista.


Ylös / Up