Sanna Teikari

Sanna Teikarille ei ollut itsestään selvä juttu alkaa opiskella restonomiksi, vaan opintoihin hakeutuminen oli hakuammuntaa.

- Hain ensihoitaja- ja matkailualan koulutuksiin sekä liiketalouteen.

Suunnitelmat eivät olleet selviä silloinkaan, kun paikka SeAMKin restonomiopintoihin aukeni.

- Mietin, että katson millaista tämä on, ja lopetan kuukauden kuluttua. Toisin kuitenkin kävi.

 

sanna_teikari_450x300.jpgUudestakaupungista kotoisin oleva Sanna on ollut tyytyväinen koulutuspäätökseensä.

- Opinnoissa parasta on ollut uudet oppiminen ja uudet tuttavuudet. Olen oppinut paljon uutta ja laajentanut näkökulmiani. 18-vuotiaana tietää muka paljon, mutta nyt tajuaa, ettei vielä oikein tiedäkään mistään mitään.

Restonomiopinnoissa painotetaan projekti- ja ryhmätöiden merkitystä, sillä alalla toimijalla täytyy olla hyvät ihmissuhdetaidot. Sannan mukaan jokaiseen kurssiin kuuluu yksi tai kaksi työtä, jotka toteutetaan ryhmissä.

-Ryhmässä oppii paljon, jos vaan kuuntelee muita. On muistettava, että jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Mielestäni ryhmässä saa antaa kritiikkiä, siellä se kehittää.

Restonomitehtävissä menestyäkseen tarvitaan tiettyjä luonteenpiirteitä, kuten ennakkoluulottomuutta, toimeentarttuvuutta, pitkää pinnaa ja sietokykyä, nokkeluutta sekä avointa ja luovaa asennetta.

-Suomalaiselle voi olla vaikeaa kehua itseään ja saada omat hyvät puolet esille.

 

Kauhoen kohti kansainvälisyyttä

Sanna on ottanut vastaan lähes kaiken kansainvälisyyden, mitä SeAMK on tarjonnut. Ensimmäisen kerran Sanna lähti ulkomaille suorittamaan perusharjoittelua fine dining ravintolaan Islantiin, seuraavan kerran kolmeksi kuukaudeksi erikoistumisharjoitteluun Espanjan Sevillaan ja sitten vielä opiskelijavaihtoon Kanadaan, jossa hän viihtyi neljä kuukautta.

- Islantiin mennessä minulla ei ollut tiedossa edes asuntoa, mutta sain vuorokaudessa järjestettyä itselleni kodin opiskelijakommuunista.

Sannan mielestä vaihtoon lähdössä tärkeintä on olla avoin uusille asioille ja seikkailulle itsessään.

- Vaihtoon lähtevän ihmisen täytyy olla sopeutumiskykyinen. Itse olen sitä mieltä, että ihminen pystyy sopeutumaan kahdessa viikossa.

Kanadassa Sanna opiskeli restonomikoulutusta Vancouver Island Universityssä, jossa opiskelu poikkesi paljon suomalaisesta käytännönläheisestä tekemisestä.

- Kanadassa esimerkiksi esseetehtävät vaativat kirjallista taustaa. Opettajat olivat ammatiltaan tutkijoita, joten he myös tarkastivat viitteet huolellisesti.
Suomalaisessa korkeakoulussa sen sijaan restonomin ei tarvitse tarttua kirjaan kovin usein.

- Joitakin kirjoja tentitään, ja ainakin itse tykkään lukemisesta ja suosittelen sitä kaikille. Opinnot Kanadassa ovat menneet täysin yhteen Suomen opintojeni kanssa, joten vaihdot ja työharjoittelut ulkomailla eivät viivytä opintoja.

 

Harrastukset osana ammattia

Liikunta, urheilu ja hyvinvointi ovat työn ja opiskelun lisäksi Sannalle tärkeitä asioita. Etenkin jääurheilu ja ringette ovat olleet hänelle mieluisia harrastuksia. Opintojen aikana Sanna on toiminut kaksi kautta restonomiopiskelijoiden Sakara-yhdistyksen liikuntatutorina.

Tulevaisuudessa hän toivoo voivansa yhdistää ravitsemuksen ja urheilun yhteen sekä soveltaa oppimaansa lasten ja nuorten parissa. Ei siis ole yllättävää, mitä aihetta hänen opinnäytetyönsä käsittelee.

- Opparini aiheena on ravitsemusohjeistus nuorille taitoluistelijoille.

Nyt viimein Sannasta on alkanut tuntua, että se ”oma juttu” on löytynyt, joskin sitä voisi jalostaa vielä yliopistossa ravitsemustieteen opinnoilla. Toistaiseksi kuitenkin seuraava etappi on jo selvillä.

- Lähden Rukalle töihin. Toimin siellä ravintolavastaavana toukokuulle saakka.

 

Ylös / Up