Tiina ja Antti-Pekka Ristilä

Tiina ja Antti-Pekka Ristilä opiskelevat kolmatta vuotta Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Tiina opiskelee liiketaloutta ja Antti-Pekka ristilat.jpgkansainvälistä kauppaa liiketalouden englanninkielisessä koulutusohjelmassa. Tällä hetkellä Ristilät ovat vaihto-opiskelujaksolla Espanjan Leónissa. Poikkeuksellisen Ristilöiden vaihtojaksosta tekee sen, että heillä on lapset mukanaan.

- Vaihtojakso kuului pakollisena Antti-Pekan koulutusohjelmaan, joten päätimme heti alusta alkaen, että lähdemme matkaan koko perhe, Tiina muistelee.

Espanjassa Ristilät ovat asuneet jo kahdeksan kuukautta. Maan he valitsivat sen turvallisuuden, hintatason ja lämmön vuoksi.

- Toiveissa oli myös kielen oppiminen, koska olemme molemmat opiskelleet espanjaa SeAMKissa.

Ristilät halusivat ottaa vaihtojaksosta kaiken irti, joten he molemmat päätyivät tekemään kaksoistutkinnon.

- Valmistumme molemmat siis sekä SeAMKista että Leónin yliopistosta. Käytännössä suoritamme täällä Espanjassa 60 opintopistettä ja teemme opinnäytetyön yhteistyössä molempien koulujen kanssa.

Tapaksia ja retkeilyä  

Elämä Espanjassa on sujunut hyvin. Ristilät asuvat pienkerrostalossa kaupungin laidalla. 100 neliön asunnossa on neljä makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, olohuone ja keittiö.

Churroja ja suklaata.jpg- Kuukaudessa maksamme vuokraa 400€ sekä lisäksi vastiketta ja sähköä noin 200€.

Apuna reissussa on mukana myös Tiinan sisko Maija, joka huolehtii perheen lapsista.

- Maija vie Ennin ja Neean yhdeksäksi kouluun ja hakee kahdelta pois. Tämän ajan voimme keskittyä täysin omaan koulun käyntiin, kertoo Antti-Pekka.

Arkeen Espanjassa kuuluu perhe-elämän lisäksi koiran kanssa ulkoilua, kaupassa käyntiä ja läheisellä kukkulalla retkeilyä.

Ristilät käyvät myös paikallisten ihmisten tapaan kaupungilla tapaksilla.

- Paikalliset ovat erittäin ystävällisiä, avuliaita ja ulospäin suuntautuneita. He myös puhuvat todella kovaan ääneen, mikä on valitettavasti tarttunut lapsiimme koulussa, naurahtaa Tiina.

Matkaan opintolainan turvin

Kun vaihtojaksolle lähdetään koko perheen voimin, kannattaa asioita suunnitella jo hyvissä ajoin. Epävarmuuden sietokykyä suunnittelija kuitenkin tarvitsee, koska kaikki asiat eivät välttämättä ratkea ennen matkaa.

- Me löysimme asunnon etsimisestä huolimatta vasta, kun olimme olleet Espanjassa viikon.
Lenkkipolun varrelta.jpg

Yhdeksän kuukauden kokemuksella Ristilät myös tietävät, että maan kielen osaaminen auttaa monissa asioissa.

- Vaikka olemme pärjänneet suhteellisen hyvin ilman riittävää kielitaitoa, olisivat asiat kuitenkin sujuneet helpommin esimerkiksi pankissa, jos omaisi täydellisen kielitaidon.

Apuna kieliongelmissa Ristilän perhettä ovat auttaneet yliopiston tutorit sekä koulukaverit. Ristilät kannustavat vaihtoon lähteviä perheitä myös budjetoimaan elämäänsä kuukausiksi eteenpäin.

- Lähtövalmistelut ja tulomatka olivat suhteellisen suuri taloudellinen investointi, mutta kämpän löydyttyä olemme pärjänneet hyvin. Pärjäämisen kannalta opintolaina on kuitenkin ollut meille välttämätön.

Elämä Espanjassa on osoittanut sen, että Ristilät voisivat hyvin kuvitella tulevaisuudessa muuttavansa ulkomaille. Vaihdon jälkeen Ristilät palaavat kuitenkin Etelä-Pohjanmaalle ja aikovat asua samassa paikassa niin kauan kuin tytöt suorittavat peruskoulua.


Ylös / Up