Timo Mantila

Rakentamisen ylempi amk-tutkinto toi business-ajattelua

Timo Mantila valmistui insinööriksi (ylempi AMK) Rakentamisen tutkinto-ohjelmasta marraskuussa 2014. Tutkinto antoi lisäarvoa työn tekemiselle ja kasvatti business-ajattelutapaa perinteisessä insinöörin työssä.

Timo Mantila valmistui ammattikoulusta talonrakentajaksi vuonna 1996. Rakennusinsinööriksi hän valmistui vuonna 2001 Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Hän aloitti työt opintojen loppuvaiheessa PPTH:lla ja päätyi pian asennustyömaille Etelä-Suomeen. Veri veti takaisin Etelä-Pohjanmaalle ja vuonna 2005 Lakealla aukesikin teknisen rakennuttajan paikka, jossa Mantila aloitti.

Timo_Mantila.JPG- Lakealla työskentely on laajentanut perspektiiviä ja näkee koko rakennuksen elinkaaren. Olen työskennellyt erilaisissa hankkeissa projektipäällikkönä ja vuodesta 2010 olen ollut Lakean tekninen johtaja. Kesällä 2015 etenin Lakea Oy:n toimitusjohtajaksi.

Mantila haki rakentamisen ylempään amk-tutkintoon, koska halusi syventää omaa tietämystä.

- Välillä on hyvä pysähtyä opiskelemaan ja miettimään asioita syvällisemmin. Parasta antia opinnoissa oli keskustelut muiden opiskelijoiden kanssa ja verkostoituminen. Asioihin osaa ottaa nyt eri tavalla kantaa ja kyseenalaistaa. Myös työn tekemistä ajattelee eri tavalla ja mukaan on tullut enemmän business-ajattelua. Insinöörikoulutuksen jälkeen sitä ajattelee rakentamista enemmän teknisenä suorittamisena, nyt näen rakennusalan enemmänkin liiketoimintana: asiakas tarvitsee seinät tekemiselleen, ja me olemme tämän palvelun tarjoajia.

Mantila aloitti opiskelut vuonna 2008 ja valmistui vuonna 2014. Tässä ajassa perheeseen ehti syntyä kolme lasta ja työssä tuli edettyä tehtävästä toiseen. Kiirettä piti yllä myös Mantilan oma rakennussuunnitteluun ja valvontaan keskittynyt yritys. Yamk-tutkintoon liittyvässä kehittämishankkeessa Mantila teki Lakealle projektinhallintajärjestelmän.

Opintojen parhaana antina Mantila pitää työelämästä ja Tampereen teknillisestä yliopistosta tulleita luennoitsijoita, joilla on omia yrityksiä ja valtavasti kokemusta asioista. Mantila kannustaa opiskeluun. Se tuo lisäarvoa työn tekemiselle ja saa mielipiteitä muualta omalle tekemiselleen ja ajatuksilleen. Mantilan mielestä rakennusalan yritykset toimivat toisiinsa nähden aika lailla samalla tavalla. Omaa toimintaa pystyy benchmarkkaamaan muihin opiskelujen aikana ja ajattelu laajenee ja syventyy. Yrityselämässä kannattaa erottautua.

 

Teksti: Helena Myllymäki
Kuva: Terhi Kallio

Ylös / Up