VIRVO (2006-2009)

Tekesin MASI-ohjelman hanke

Monella teollisuuden alalla valvonta, etäoperointi ja häiriönpoisto muodostavat yhä suuremman osan toimintaprosessia. Toimintojen automatisoinnin myötä työtehtävien oikea, nopea ja turvallinen suoritus kriittisissä tehtävissä korostuu entisestään. Laitosten ja prosessien seisontakustannukset ovat monesti hyvinkin suuria (esim. voimalaitokset, kaivokset jne.), ja edellyttävät näin ollen valmiita rutiineita ja ohjeita häiriöiden paikallistamiseen ja vikojen korjaukseen.

MetsoMinerals_LT110_435.png

3D-mallinnus ja virtuaalitodellisuus (VR) ovat suhteellisen uusia työkaluja kriittisten työtehtävien ja etäoperoinnin suunnitteluun, toteutukseen ja työntekijöiden kouluttamiseen. Tässä hankkeessa tutkittiin em. työkalujen soveltuvuutta ja vaadittua tasoa, sekä kehitettiin ja testattiin menetelmiä teollisuuden kriittisten työtehtävien ja etäoperoinnin suunnitteluun, toteutukseen ja koulutukseen.

MetsoMinerals_LT110_2_435.png 

Tuloksena oli geneerinen järjestelmä; toimintamalleja ja työkaluja, joita sovellettiin ja testattiin yritysten case-kohteissa. Sovelluskohteina olivat vaativien teollisuuslaitosympäristöjen etäoperoinnin, kunnossapidon ja huoltojen suunnittelu.

Hankkeelle saatiin rahoitus TEKESin Mallinnus ja simulointi -teknologiaohjelmasta (MASI). Hankkeen toteutti ROViR-keskus yhteistyössä VTT:n,TTY/IHA:nSeinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) kanssa.

Tiedostot
MASI loppuraportti (447,3 kB)
VIRVO esittely (653,1 kB)
VIRVO loppuraportti (766,5 kB)
Ylös / Up