VIKSU (2008-2011)

Virtuaaliteknologian tutkimus ja kehittäminen Etelä-Pohjanmaalla -hanke

Rautaruukki Oyj ja Tampereen teknillinen yliopisto, Sandvik Mining and Constructionja FIMA ry

Virtuaalinen ohjaamoympäristö on realistinen 3D-tila, jossa näkyvyys- ja sisustusratkaisuja voidaan arvioida ohjaamon kehitysprojektien nopeuttamiseksi. Tämä uusi teknologia - joka on kehitetty yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston ja Ruukin kanssa - vähentää useita liikkuvien työkoneiden ohjaamojen suunnittelussa tarvittavia suunnitteluvaiheita.

Ilman virtuaalista ohjaamoympäristöä ohjaamon toimintoja voidaan testata vain rakennetun prototyypin avulla. Uuden teknologian avulla ohjaamovaihtoehtoja voidaan asettaa lähes valmiin liikkuvan laitteen tai prototyypin päälle tutkittavaksi.

Malli tuotetaan suoraan CAD-mallista. Virtuaalinen ohjaamo, joka on oikean kokoinen ja lähes identtinen oikean kanssa, asetetaan virtuaalimalli liikkuvan koneen päälle.

Hyödyntämällä virtuaalisen suunnittelun työkaluja, asiakkaat ja loppukäyttäjät voivat osallistua ohjaamon suunnitteluun alusta alkaen. Asiakkaat voivat nähdä, onko ohjaamo muotoutumassa halutulla tavalla, ja jos siinä on puutteita. Koneenkäyttäjäkeskeisyys johtaa räätälöityihin tuotteisiin ja lisää asiakastyytyväisyyttä.

Virtuaalisen ohjaamosuunnittelutyökalujen hyödyt asiakkaille ovat:


  • Tekninen etumatka tuotannossa ja suunnittelussa.
    Asiakkaat ja loppukäyttäjät ovat mukana ohjaamon suunnittelussa alusta alkaen.
  • Parempi näkyvyys, ohjauslaitteiden toiminnallisuus, ergonomia ja turvallisuus.
  • Tekniset puutteet, jos niitä on, ilmenevät jo testausvaiheen aikana.
  • Lyhyemmät tuotekehitysajat tarkoittavat, että tuotteita voidaan julkistaa nopeasti.
Ylös / Up