Virtuaalinen Seinäjoki (2005...)


Seinäjoen keskustan 3D-mallinnus


Seinäjoen kaupunki

Virtuaali-Seinäjoki on Seinäjoen kaupungin kaavoitusyksikön tilauksesta vuonna 2005 käynnistynyt hanke kaupungin keskustan 3D-visualisoinnista. Hankkeessa oli tarkoitus tuottaa 3D-malli kaupungin keskustasta, sekä ohjelmisto, jolla voidaan navigoida kaupunkikuvassa sekä manipuloida rakennuksia.

2010-03-30_Miia Pöytälaakso ja Virtuaali-Seinäjoki_435.png
Ohjelmisto toteutettiinSGI Onyx 4 -tietokonelaitteistolle, IRIX-käyttöjärjestelmälle. Käytetty grafiikkaohjelmointiraja oli OpenGL Performer ja alunperin ohjelmistoa lähdettiin kehittämään SARANAV-nimisen ohjelman pohjalta.

Malliin lisättiin myöhemmin teknologiakeskus Framin alue sekä Aalto-keskus. Sittemmin 3D-malli on laajentunut, ja se ei enää perustu alkuperäisen sovelluksen varaan, vaan uutta mallia on rakennettu VR4MAX-ohjelmistolla visualisoitaviksi.

Sovelluksella osallistuttiin vuonna 2006 Baltic Challenge -ohjelmistokilpailuun, nimellä Interactive Urban Modeling and Visualization. Ohjelmisto valittiin loppukilpailuun, mutta palkintosijoja ei saavutettu.

CAVEssa voidaan visualisoida sekä mennyttä, olemassa olevaa että tulevaisuuden arkkitehtuuria ja rakennuskantaa. Esimerkiksi Aalto-keskuksen viereen rakennetun uuden kirjastotalon arkkitehtikilpailuun osallistuneita ehdotuksia vertailtiin CAVEssa sijoittamalla 3D-suunnitelmat nykyiseen ympäristöösä. CAVEssa voitiin liikkua mallin ympäristössä sekä näyttää ja piilottaa vuorotellen eri vaihtoehtoja.

Virtuaali-Seinäjoki_435.png

Kesällä 2009 koko keskusta-alue laserkeilattiin ja tulosta voidaan hyödyntää mallinnuksessa. Laserkeilauksen ja pistepilven jälkikäsittelyn myötä saatiin 3D-malli sekä maastosta että keskustan rakennuksista. Vanha maastomalli korvattiin uudella, tarkemmalla versiolla ja laserkeilattuja reakennuksia voitiin jatkossa käyttää rakennusten 3D-mallinnuksen pohjana.

Kokonaisuus julkaistiin Google Earth-tietokantaan kesällä 2011. Tuolloin malli käsitti kokonaisuudessaan n.n. 140 rakennusta. Jokaisesta rakennuksesta on kirjoitettu pieni kuvaus Google Earth mallinnusvarastoon.

Kesällä 2011 kaupunki laserkeilasi uudelleen laajemman alueen, joka on myös hyödynnettävissä 3D-mallinnukseen.

3D-mallinnustyötä ja kuvankäsittelyä ovat tehneet SeAMKin opiskelijat opintoihinsa kuuluvassa työharjoittelussa. 3D-mallia ovat vuosien varrella rakentaneet opiskelijat Ville Honkanen, Mikko Lahti, Toni Luomanmäki, Michelangelo Marchesi, Peetu Orava, Jussi Ketonen, Sami Puumila, Mindi Rantala, Saija Syväpää, Janne Suurkoivu, Antti Tuurinkoski ja Jarkko Vesiluoma. Malli on kokonaisuudessaan katseltavissa SeAMKin CAVEssa.
Tiedostot
1.mpg (1,11 MB)
10.mpg (1,09 MB)
11.mpg (2,36 MB)
12.mpg (1,98 MB)
3.mpg (1,22 MB)
4.mpg (895,5 kB)
7.mpg (518,6 kB)
8.mpg (1,18 MB)
9.mpg (1,07 MB)
Interactive Urban Modeling and Visualization.pdf (258,6 kB)
Ylös / Up