Autodesk 3ds Max

3D-suunnittelu- ja visualisointiohjelmisto

Historiaa

3ds Max –ohjelmisto on amerikkalaisen Autodesk, Inc.-ohjelmistovalmistajan tuote. Autodeskin tunnetuin ohjelmisto on AutoCAD, joka esiteltiin vuonna 1982. Yritys on hankkinut ison osuuden 3D-suunnitteluohjelmistojen markkinoista.

Alun perin 3ds Max oli Discreet –nimisen ohjelmistovalmistajan 3D Studio –niminen ohjelma, josta julkistettiin myös 3D Studio VIZ –niminen versio. 3D Studio DOS R1 julkaistiin vuonna 1990.

Autodeskin hankkiessa 3ds Maxin se kuului Autodeskin Kinetix-nimiseen multimediadivisioonaan. Nykyiset versiot ovat 3ds Max ja 3ds Max Design, viimeisen versionumero on 2013.

3ds Max ja 3ds Max Design

Autodesk 3ds Max 2013 ja Autodesk 3ds Max Design 2013 ohjelmistoilla on sama ydinteknologia ja ne ovat datan ja liitännäisten (plug-in) osalta yhteensopivia.

Autodesk 3ds Max on suunnattu pelinkehittäjille, visuaalisten efektien kehittäjille ja animaatioiden tekijöille sekä muille mediateollisuuden ammattilaisille.

Autodesk 3ds Max Design on suunnattu arkkitehdeille, suunnittelijoille, yhdyskuntatekniikan ammattilaisille ja visualisoinnin erikoisosaajille.

3ds Max Design -ohjelmiston käyttötarkoitus

Ohjelman käyttötarkoitus on tuottaa tietokoneella kolmiulotteisia malleja ja tuottaa niistä yksittäisiä kuvia tai videokuvaa tai tuottaa kolmiulotteisia virtuaalisia ympäristöjä suunnittelu-, viihde- ja havainnollistamistarkoituksiin.

3ds Max Design -ohjelmiston lopputuote

3ds Max Design –ohjelmistolla valmistetaan esimerkiksi

 • tiettyyn bittikarttamuotoon (jpeg, tiff, png, tga, bmp jne.) tallennettuja kuvia, kuten
  • havainnollistavia kuvia arkkitehtuurin, teollisen muotoilun, asemakaavasuunnittelun tms. tarpeisiin
 • animaatioita (videoleikkeitä), jotka voivat olla
  • animaatioelokuvan osia
  • läpikulkuanimaatioita (walkthrough) arkkitehtuuriin tai
  • tuotteen toimintaa havainnollistavia animaatioita,
 • 3D-malleja
  • pelihahmoja, pelimaailmoja tai
  • virtuaalimalleja visualisointia varten

Resursseja

Opiskelijaversion voi ladata rekisteröitymisen jälkeen. Se on käyttökelpoinen kolme vuotta.

Autodeskin Area-sivustolla on kaikkiin Autodeskin tuotteisiin liittyvää tietoa, kuten kuva- ja videogallerioita, tutoriaaleja, vinkkejä, ladattavia tekstuureja, blogeja, keskusteluryhmiä ja oppimiskanava.

Youtubessa on Autodeskin oma sivusto.

3ds Max -tutoriaaleja löytyy verkosta runsaasti.

Ylös / Up