Latinalaisen Amerikan keskus

SeAMKin projekti "Latinalaisen Amerikan liiketoiminta- ja palvelukeskuksen konseptointi palvelemaan alueen yrityksiä ja muita organisaatioita" on nimensä mukaisesti aloitettu edesauttamaan eteläpohjalaista vientiä ja muuta yhteistyötä Latinalaisessa Amerikassa.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen päätavoitteena on Etelä-Pohjanmaan vahvuusalueilla toimivien vientiyritysten liiketoimintaosaamisen lisääminen, uusien innovaatioiden kehittäminen ja kansainvälisen TKI-rahoituksen saaminen Latinalaisessa Amerikassa. Projektin varsinaiset kohderyhmät ovat Latinalaisesta Amerikasta kiinnostuneet tai jo siellä liiketoimintaa harjoittavat eteläpohjalaiset yritykset ja organisaatiot. Jatkossa toimintaa ollaan laajentamassa valtakunnalliseksi palveluksi.

Hankkeen toisena päätavoitteena on projektiajan loputtua avata SeAMKiin Latinalaisen Amerikan palvelukeskus. Tämä keskus jatkaisi projektissa aloitettua Latinalaisen Amerikan palvelutyötä.

Miksi Latinalaiseen Amerikkaan?

Etelä-Pohjanmaan yritysten kasvumahdollisuuksia ajateltaessa merkittävää taloudellisesta suhdanteesta riippumatonta kasvupotentiaalia on saavutettavissa vientitoimintaa kasvattamalla. Latinalainen Amerikka vientialueena, ja sen kasvu viime aikoina, on mahdollistanut myös huomattavan euromääräisen kasvun suomalaiselle vientiteollisuudelle.

Latinalaisen Amerikan kasvun veturina toimii maailman kuudenneksi suurin talous, Brasilia. Argentiinan, Meksikon, Chilen ja Uruguayn talous on pysynyt tasapainossa ja Andien maiden, erityisesti Perun ja Kolumbian, talouskasvu on ollut hyvää.
 

Hankkeen järjestämät tapahtumat

Seminaarit

 • Marraskuussa 2013 Seminar on Business in Latin America, pääpuhujana Kimmo Aura, Finpro.
 • Joulukuussa 2013 Brazilian Business Seminar, pääpuhujana Norton Rapesta Melo, Brasilian suurlähettiläs.
 • Toukokuussa 5.5.2014 Mexican Business Seminar, pääpuhujana Norma Pensado, Meksikon suurlähettiläs. > Katso ohjelma
 • Marraskuussa 2014 päätösseminaari.

Yrityshaastattelut
Hankkeen aikana haastatellaan eteläpohjalaisia yrityksiä ja kartoitetaan heidän kiinnostuneisuuttaan omien tuotteidensa vientiin kohdealueelle ja siitä nousevia tarpeita.

Latinalaisen Amerikan elokuvien sarja
Yhteistyössä Cinemaissi ry:n (Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaali) ja Latinalaisen Amerikan maiden suurlähetystöjen kanssa levitetään tietoa latinalaisamerikkalaisista kulttuureista. Syksyllä 2013 ja vuoden 2014 aikana. Ennen elokuvia kerrotaan projektin sisällöstä.

Miten Latinalaisen Amerikan palvelut toteutuvat?

Latinalaisen Amerikan keskuksen toiminnassa ovat mukana SeAMKin henkilökunta ja opiskelijat. He tekevät mm. yrityksille haastatteluja tai osallistuvat yrityksille järjestettäviin koulutuksiin ja muihin tilaisuuksiin. Opiskelijat voivat edistää eteläpohjalaista yhteistyötä Latinalaisessa Amerikassa työharjoittelun ja/tai opinnäytetyön merkeissä tai hankkeelle tehtävillä pienimuotoisilla selvityksillä.

 • Taustaa SeAMKin osaamisesta Latinalaisessa AmerikassaHankkeet, verkostot ja koulutus.

  SeAMK Latinalaisessa Amerikassa vuodesta 1998

  Hankkeet

  Vuosien varrella Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on toteutettu monia liiketoiminta- ja kulttuurihankkeita:

  • Vuonna 1999 ESR-projekti Etelä- Amerikan liiketoiminta potentiaalinen ennakointi. Projektin tuloksena julkaistiin Argentiinan ja Brasilian vientiopas.
  • Vuonna 2010 toteutettiin kansainvälinen hanke ”Latinalaisen Amerikan Markkinat – mahdollisuuksia ja haasteita”. Hankeen seurauksena neljä Järviseudun yritystä vieraili Buenos Airesissa, Argentiinassa ja Santiago de Chilessä hakemassa yhteistyökumppaneita.

  Verkostot
  Seinäjoen ammattikorkeakoululla on yhteistyötä usean latinalaisamerikkalaisen yliopiston kanssa mm. Argentiinassa Buenos Airesin yliopisto, Buenos Airesin katolinen yliopisto ja Universidad Nacional de Santiagon del Esteron yliopisto. Brasiliassa Universidad de Pelotas ja Universidade de Joinville. Meksikossa CETYS-yliopisto. Ecuadorissa FLACSO-yliopisto. Tämä laaja verkosto on mahdollistanut yhteistyön kehittämisen monella alueella. Yhteistyön tuloksena tästä toiminnasta on syntynyt hankkeiden ja koulutuksen kautta esiselvityksiä ja ennakkotietoa, jota on hyödynnetty tämän hankkeen valmistelussa.

  Koulutus
  Vuodesta 2000 on järjestetty Etelä-Amerikan alueen liiketoimintaan, kieleen ja kulttuurin perehdytttäviä kursseja ja seminaareja. Kurssit ja seminaarit ovat tuottaneet vuosittain opiskelijoiden laatimia selvityksiä eteläpohjalaisille yrityksille mahdollisuudesta liiketoimintaan Latinalaisessa Amerikassa. Yhteistyönä Centria AMK:n ja meksikolaisen CETYSin yliopiston kanssa järjestetään 30 ECTS ”Latin American Studies”-moduuli, jonka opiskelijat suorittavat osittain Suomessa ja osittain Meksikossa.
RAHOITTAJAT
EPliitto_teksti.jpg              EU_Vipuvoimaa.jpg                 Eu aluekehitys.jpg
Lisätietoja
 
Julio Vallejo Medina

projektipäällikkö
 
julio.vallejo(a)seamk.fi
puh. 040 830 4179
Ylös / Up