Älypuhelimen avulla turhat ajelut veks! | SeAMK

Älypuhelimen avulla turhat ajelut veks!

Nainen selaa tablettitietokonetta sohvalla istuen.

Konepalvelu Hölrin Oy on kortesjärvinen metsäkoneyritys. Tänä vuonna tehdyn yritysoston myötä henkilöstö kasvoi liki kolmanneksella ja nyt yritys työllistää 30 työntekijää. Kasvava henkilöstö on tuonut uusia haasteita myös henkilöstöhallintoon.

Porukka on ympäri maakuntaa ja nopeasti siinä tuhrautuu useampikin tunti, kun porukka kokoontuu yhteen”, kertoo yrityksen toinen omistaja Tapani Hölsömäki.

Tapanin vaimo Riitta Hölsömäki valmistui muutama vuosi sitten SeAMKista tradenomiksi ja on innokkaasti jatkanut itsensä kehittämistä opintojen jälkeen Maakuntakorkeakoulun tilaisuuksissa.

Aina niistä koulutuksista jotain jää käteen. Joskus ei edes tiedä mistä oikein on kyse ja oisko siitä meille yritystoiminnassa hyötyä, ennen kuin kuulee asiantuntijan alustuksen. Aina on kannattanut lähteä!”, pohtii Riitta.

Näin kävi pari viikkoa sitten, kun Riitta otti osaa Maakuntakorkeakoulun ja Digivaattori-hankkeen yhdessä järjestämään Etätyökalut käyttöön –koulutukseen. Siellä heräsi kysymys, miten Hölrin Oy voisi käyttää etätyökaluja yhteydenpidossa. Ohjelman pitäisi olla helppokäyttöinen, edullinen ja luotettava.

Niin, että Laihian perukoillakin toimii”, Tapani toivoi.

SeAMKin asiantuntija Juha-Matti Arola ehdotti yritykselle kokeiluun ilmaista Google Hangout-sovellusta, jossa ei ole ylärajaa käyttäjämäärälle ja käyttöön tarvitaan ainoastaan Gmail-tili ja älypuhelimeen ladattava ilmainen sovellus. Ohjelman toimivuus kokeillaan pienemmässä porukassa, asiantuntija mukana auttamassa, ja toivottavasti uuden vuoden alusta saadaan ylimääräiset ajelut karsittua minimiin.

Yhdestä pienestä digiaskeleesta isompaan

Hölrinin digiaskeleet eivät jää etäkokoustamiseen. Yrityksellä on jo käytössä WhatsApp-ryhmä, jonka avulla koko henkilöstö tavoitetaan paikasta riippumatta yhtä aikaa. Nyt pohditaan henkilöstön kouluttamista videoiden muodossa ja tämäkin hoituu älypuhelimen avulla suht helposti. Suunnitelmissa olisi myös nettisivu-uudistus ja someenkin menoa pohditaan. Hölsömäen jälkikasvu Lauri ja Panu ovat ottamassa koppia näistä kehitysaskelista.

Digitaalisuus tekee myös koulutuksesta ajasta ja paikasta riippumatonta

Yksin ei tarvitse kaikkea opetella, vaan asiantuntijaorganisaatioiden työpajat ja koulutukset ovat hyvä paikka aloittaa uuden kokeilu. Digivaattori-hankkeen ja Maakuntakorkeakoulun yhteistyössä järjestämän Digityökalut käyttöön –kiertueen tavoitteena oli tarjota yrittäjälle mahdollisuus itse valita millä tavalla haluaa tiedon saada, oli se sitten fyysisesti paikalle tulemalla, etäyhteyden otolla tai nauhoitteen katsomisella jälkikäteen, itselle sopivaan aikaan. Maakuntakorkeakoulu hoiti markkinoinnin ja yhteydet paikallisiin yrityksiin ja Digivaattori toi paikalle tietotaidon. Digikiertueen aloitusinfossa oltiin Seinäjoella sekä Maakuntakorkeakoulun paikkakunnilla, osa yrittäjistä otti yhteyden kotisohvalta ja yksi case-yrityskin osallistui Helsingistä käsin. Jos kiinnostaa miten etelä-pohjalaiset edelläkävijäyritykset ovat hyödyntäneet nettisivuja, videoita ja somea markkinoinnissaan, niin täältä löydät tuon aloitusinfon tallenteen: https://youtu.be/XkqHe5Ib5AQ

”Tämä on sitä Just in time –ajatuksen tuomista koulutusmaailmaan”, selittää Arola. Yritykset harvoin lähtevät mukaan kuuntelemaan, jos ei ole akuuttia tarvetta tiedonhankinnalle, mutta koulutukset äänittämällä, voimme tarjota tietoa yrittäjälle juuri silloin, kun hän sitä tarvitsee.

Juha-Matti Arola SeAMKista neuvoo Tapani ja Panu Hölsömäkeä oikean etäkokoustamisvälineen valinnassa.
Juha-Matti Arola SeAMKista neuvoo Tapani ja Panu Hölsömäkeä oikean etäkokoustamisvälineen valinnassa.

Teksti ja kuva:
Tiina Nieminen
Korkeakouluasiamies
SeAMK Maakuntakorkeakoulu Kauhava

Digivaattori-hankkeen tavoitteena on nostaa Etelä-Pohjanmaan valmistavan teollisuuden pk-yritysten tuottavuutta ja työhyvinvointia lisäämällä pk-yritysten henkilöstön ymmärrystä digitalisaation ja teollisen internetin mahdollisuuksista tuotannon ja liiketoiminnan kehittämisessä. Lisätietoa: https://www.seamk.fi/yrityksille/tki-projektit/digivaattori/

Etelä-Pohjanmaan maakuntakorkeakoulu on Seinäjoen ammattikorkeakoulun maakunnallista toimintaa. Toimimme Järviseudulla, Kauhavalla, Kuusiokunnissa sekä Kurikan ja Suupohjan seudulla. Maakuntakorkeakoulu tarjoaa koulutusten lisäksi palveluita yritysten ja elinkeinoelämän kehittämiseen. Lisätietoa: https://www.seamk.fi/seamk-info/kampukset/maakuntakorkeakoulu/