Eteläpohjalainen metsäenergia esillä Virossa

kategoria: SeAMK Info

Suomalaisia ja virolaisia alan asiantuntijoita tutustuu eteläpohjalaiseen lämpöyrittäjyyteen ja maatilan energiaratkaisuihin paikallisessa teemapäivässä 20.3.2019 Viron Kõpussa lähellä Viljandia. Eteläpohjalaisille tapahtuma on uusi avaus osana Suomi-Viro -yhteistyötä ja Manner-Suomen maaseutuohjelman rahoittamaa VISU-hankkeen eli Lämmöstä liiketoimintaa -hankkeen toimintaa. Kurikkalainen olympiavoittaja Juha Mieto on energiapäivän vetonaulana pilkkomassa polttopuita malliksi virolaisille. SeAMKista mukana matkalla ja messuilla ovat mm. Risto Lauhanen ja Kari Laasasenaho.

Yhteistyötä yli rajojen

“Kotimaassa olemme järjestäneet monia teemapäiviä ja työnäytöksiä sekä toisaalla osallistuneet ulkolaisten messujen valmiille osastoille. Mutta tällä kertaa järjestämme tapahtuman ensikertaa ulkomailla vähän kuin tyhjälle pöydälle Kõpun kartanokoulun ja suuren maatilan pihapiirissä”, kertoo Suomen metsäkeskuksen läntisen palvelualueen bioenergia- ja biotalousasiantuntija Juha Viirimäki.

Kõpun messupäivässä on mukana 25 näytteilleasettajaa. Korjuukoneet, klapikoneet ja lämpökattilat sekä sahapuoli työnäytöksineen ovat esillä. Virosta ovat mukana mm. Erametsakeskus ja Viron maatalousyliopisto sekä Põhja-Sakalan kunta. Suomesta ovat mukana mm. FinnMETKO 2020, Thermopolis Oy, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Suomen metsäkeskus sekä koulutuskeskus Sedu. Päivän lomassa ja matkalla on esillä myös ternimaito- ja Moosten seudun luonnontuoteasiaa osin Puusta ruokaa -Leader-hankkeen teemassa.

“Etelä-Pohjanmaalla on ainutlaatuinen lämpöyrittäjyyden osaamiskeskittymä. Etelä-Pohjanmaan liiton rahoittamalla HECSO-hankkeella lähdettiin aluksi kansainvälistämään eteläpohjalaista konseptia koulutuskeskus Sedun kanssa”, kertoo elinkeinopäällikkö Yrjö Ylkänen Suomen metsäkeskuksesta.

Työtä tulevaisuuden eteen

“Nyt toiminta jatkuu Viro-Suomi -yhteistyönä, jonka tavoitteena on edistää vähähiilisyyttä ja torjua ilmastonmuutosta lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta. Hankkeella lisätään kansainvälistä tutkimus- ja hanketoimintaa, kehitetään osaamista ja luodaan uusia yhteistyöverkostoja, kertovat Etelä-Pohjanmaan Energiatoimiston Thermopolis Oy:n projektipäällikkö Mervi Pienimäki ja toimitusjohtaja Matti Alakoskela. Yhtenä tavoitteena on alan tiedonvaihto Suomen ja Viron välillä”, kertoo dosentti Risto Lauhanen Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Virossa toteutetaan sisarhankkeita, joiden osapuolina toimivat Yhdistyneet metsänomistajat ja Viron maatalousyliopisto sekä Moosten ja Kõpun alueet. Hanketta toteutetaan mm. mallienergiakatselmoinneilla, lämpöyrittäjäkohteiden kartoituksilla, järjestämällä teemapäiviä, seminaareja ja opintomatkoja sekä messuille osallistumalla. Parhaillaan Viroon luodaan eteläpohjalaisia lämpöyrittäjyyden referenssikohteita.

VISU-hanke toteutetaan yhteistyössä Thermopolis Oy:n, Suomen metsäkeskuksen ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun kesken 1.3.2017-28.2.2020. Hanketta rahoittaa Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus Manner-Suomen maaseutuohjelmassa. Tämän rinnalla toimivat virolaiset kumppanihankkeet yhteistyösopimusten puitteissa.