Ruudunlukuohjelmat käyttöön SeAMKin tärkeimmissä verkkopalveluissa | SeAMK

Ruudunlukuohjelmat käyttöön SeAMKin tärkeimmissä verkkopalveluissa

kategoria: Yleinen

SeAMK tarjoaa verkkopalveluiden käyttäjilleen kaksi ruudunlukuohjelmaa. Näiden ohjelmien avulla voit kuunnella verkkosivujen tekstin ääneen luettuna sekä suomeksi että englanniksi.

SeAMK.fi-verkkosivustolla sekä Moodle-oppimisympäristössä on käytössä ReadSpeaker-ruudunlukija. SeAMK Intrassa on käytössä Syventävä lukuohjelma -ruudunlukija.

Klikkaa ja kuuntele!

​​​​​​​SeAMK.fi-verkkosivuston ja muutaman muun verkkosivuston, kuten SeAMK Kirjaston ja Opinto-oppaan, yläosasta sekä Moodlen sivulohkosta löytyy Kuuntele-painike, jota klikkaamalla voit kuunnella tekstin. Puheääni on synteettinen ja toistetaan suoratoistona, eli toiminto vaatii toimiakseen internetyhteyden.

Voit kuunnella tekstiä myös valitsemalla tekstiä hiirellä. Valitessasi osan tekstiä kuuntelutoiminto avaa ponnahdusvalikon, josta voit valita seuraavat toiminnot: kuuntele, kielen käännös tai sanahaku.

Dokumenttien linkin vieressä on kaiuttimen kuva, jota klikkaamalla voit avata kuunneltavan dokumentin (PDF, Word, Excel). Avautuvassa dokumentissa on toimintovalikot yläreunan valikossa. Asetuksissa voi mm. valita automaattisen sivunvaihdon, jolloin voit kuunnella koko dokumentin yhteen menoon. Jokaisen sivun reunoista löytyy kelauspainikkeet, joilla pääsee vaihtamaan sivua – ne tulevat näkyviin, kun viet osoittimen sivun reunaan.

Lisäksi Microsoftin ohjelmilla tehdyissä dokumenteissa (esim. Word ja PowerPoint) voi käyttää ohjelmissa valmiina olevaa Syventävä lukuohjelma -ruudunlukijaa. Myös Adobe Acrobat Reader -ohjelmassa on omat esteettömyystoimintonsa, mukaan lukien tekstin ääneen lukeminen.

 

Lisätietoa löytyy ReadSpeakerin verkkosivuilta >