SeAMK kotihoidon robotiikan tutkimusyhteistyöhön japanilaisen ja irlantilaisen yliopiston kanssa

kategoria: SeAMK Info
Kuvassa Helli Kitinojan, Marika Toivosen ja Jaakko Hallilan kanssa apulaisprofessori Mayuko Tsujimura, professori Sayuri Suwa, professori Wenwei Yu ja apulaisprofessori Naonori Kodate
Korkeakoulujen edustajat tapasivat yhteistyön merkeissä Seinäjoella viime viikolla. Kuvassa Helli Kitinojan, Marika Toivosen ja Jaakko Hallilan kanssa apulaisprofessori Mayuko Tsujimura, professori Sayuri Suwa, professori Wenwei Yu ja apulaisprofessori Naonori Kodate. Kuvasta puuttuu apulaisprofessori Sarah Donnelly.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikkö on aloittanut kotihoidon robotiikkaa koskevan tutkimusyhteistyön japanilaisen Chiban yliopiston ja Irlannin suurimman yliopiston University College Dublinin kanssa.

Ensimmäisessä vaiheessa kotihoidon robotiikan valmiuksia selvitetään lääkeyhtiö Prizerin Pfizer Health Research Foundation Grant 2017 -rahoituksen saaneessa tutkimushankkeessa. Tutkimuksessa kartoitetaan kotihoidon ammattilaisten, omaishoitajien sekä asiakkaiden valmiuksia ottaa käyttöön robotiikan sovelluksia. Kussakin maassa tutkimusta varten haastatellaan kolmeasataa henkilöä.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa tutkimuksen tekemiseen osallistuvat myös opiskelijat, joille tutkimus tarjoaa mahdollisuuden tutustua tulevaisuudessa merkittävästi toimialaa muuttavaan teemaan. Tutkimuksen vastuuopettajana toimii Marika Toivonen.

Sosiaali- ja terveysyksikön tutkimus- ja kehittämispäällikkö Jaakko Hallila kertoo, että tutkimukseen osallistuvan kolmen yliopiston yhteistyötä kotihoidon robotiikan kehittämisessä on tarkoitus jatkaa ja vahvistaa myös tulevaisuudessa. Valmisteilla on muun muassa kansainvälinen hanke, jossa japanilaisia kotihoidon robotteja oltaisiin tuomassa Suomeen Etelä-Pohjanmaalle.

SeAMKilla on 20-vuotinen vahva yhteistyösuhde Chiban yliopistoon, ja suhdetta on ollut alusta saakka luomassa SeAMKin osaamisen viennin erityisasiantuntija Helli Kitinoja. Yhteistyö alkoi tutkimus- ja kehittämisyhteistyöllä, jossa SeAMKin lisäksi ovat olleet mukana Seinäjoen kaupunki, Tampereen yliopisto, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja alueen terveysteknologiaan liittyvät yritykset. Vähitellen yhteistyö syveni opiskelijaliikkuvuuteen, yhteisiin vuosittaisiin monialaisiin intensiivikursseihin ja toimistojen perustamiseen toistensa kampuksille. Pääasiallisena yhteisenä kiinnostuksen kohteena on alusta saakka ollut ikääntyvien hoito ja terveysteknologia.

SeAMKin sosiaali- ja terveysalan yksikön tavoitteena on profiloitua teemassa kansallisesti ja kansainvälisesti. Ammattikorkeakoulun vahvojen Japanin yhteyksien ansiosta yksiköllä on myös siihen hyvät mahdollisuudet. Tulevaisuudessa tavoitteena on tuoda Suomeen ja Eurooppaan täysin uutta teknologiaa ensimmäisenä. Chiban lisäksi SEAMKilla on myös yli kaksi vuosikymmentä kestänyt yhteistyösuhde japanilaiseen Tokyo Medical and Dental University -yliopistoon.

Lisätiedot:

Jaakko Hallila
tutkimus- ja kehittämispäällikkö
SeAMK Sosiaali- ja terveysala
jaakko.hallila@seamk.fi
+358 40 868 0621

Helli Kitinoja
erityisasiantuntija
SeAMK
helli.kitinoja@seamk.fi
+358 40 830 4101