SeAMKin opiskelijat ohjaavat ja kansalaisopiston asiakkaat viihtyvät toimintakyvyn vahvistamiseen keskittyvällä kurssilla | SeAMK

SeAMKin opiskelijat ohjaavat ja kansalaisopiston asiakkaat viihtyvät toimintakyvyn vahvistamiseen keskittyvällä kurssilla

kategoria: Hakijalle
Fysioterapian opiskelijat Emilia Havimäki ja Jussi Kivipelto ohjaavat Matti Kuusivaaraa kahvakuulien nostamisessa.
Emilia Havimäki ja Jussi Kivipelto ohjaavat Matti Kuusivaaraa harjoitteiden suorittamisessa.

Tällä kurssilla voittavat kaikki. Seinäjoen ammattikorkeakoulu on tänä syksynä järjestänyt kansalaisopiston kanssa toista kertaa aikuisten tuki- ja liikuntaelinkurssin, josta on hyötyä sekä asiakkaille että ohjaajille.

Kurssin sisällöstä ja asiakkaiden ohjaamisesta vastaavat SeAMKin fysioterapiaopiskelijat. Kansalaisopiston ilmoittautumisen kautta kurssille otettiin 16 asiakasta, joilla on joko lonkan tai polven artroosi (kuluma). Osallistujina on sekä miehiä että naisia iältään 63–78 vuotta.

”Pareina työskennelleet opiskelijat ovat tutkineet asiakkaat ja ohjaavat heille täsmällisiä harjoitteita, joiden avulla pyrimme lievittämään heidän oireitaan ja parantamaan heidän toimintakykyään”, koulutuspäällikkö ja lehtori Tarja Svahn kertoo.

SeinäjokelainenMatti Kuusivaara löysi kurssin koteihin postitetusta kansalaisopiston ohjelmasta.

”Sieltä bongasin kaksi sopivaa kurssia. Minuutilleen kun ilmoittautumisaika alkoi, niin ilmoittauduin ja sain molemmat kurssit”, Kuusivaara kertoo.

Sana ensimmäisen kurssin onnistumisesta viime vuonna oli ilmeisesti myös kiirinyt, sillä ilmoittautuneiden määrä kasvoi 20:sta 37:ään.

Kuusivaara kertoo kärsivänsä kulumista polvissa. Vaivat alkoivat hieman alle 50-vuotiaana.

”Kurssilta lähdin hakemaan lihaksien vahvistamista jaloissa, että pärjää noitten nivelkipujen ja nivelrikon kanssa”.

Kuusivaaraa ohjanneiden Jussi Kivipellon ja Emilia Havimäen mukaan ohjelma rakennettiin monipuoliseksi sisältäen jalkalihasharjoitteiden lisäksi keskivartalon ja käsien voimaa vahvistavia liikkeitä.

”Painotus on kuitenkin ollut jalkojen voimaa ja polvia ympäröiviä lihaksia vahvistavissa harjoitteissa. Matti on aktiivinen liikkuja ja tavoitteena on, että liikuntakyky säilyisi mahdollisimman pitkään”, Kivipelto ja Havimäki kertovat.

Kuusivaaralle kuuden tapaamiskerran kurssi on ollut positiivinen kokemus.

”Näin lyhyellä ajalla ei tietysti voi olettaakaan, että vaikutuksia alkaisi suuremmin näkyä. Aluksi pelkäsin, että kipeytyvätkö nivelet tästä mutta oikeastaan on voinut lisätäkin painoja. Olen saanut tästä paljon positiivisia asioita ja oppinut hyviä liikkeitä, joita voi tehdä kotonakin. Ja kurssilla on viihdytty. Näkeehän sen, kun ryhmä on pysynyt hyvin kasassa”, Kuusivaara kiittelee.

Tarja Svahnille positiiviset asiakaskokemukset ovat iloista kuultavaa.

”Tämä on ollut todella antoisa ja palkitseva kokemus puolin ja toisin. Kurssista on apua asiakkaille ja meidän opiskelijat pääsevät oppimaan työtä aidoissa tilanteissa sekä saavat kokemusta asiakkaiden ohjaamisesta.”