Suomalainen ja saksalainen rakennusalan tietomalli vertailussa opinnäytetyössä | SeAMK

Suomalainen ja saksalainen rakennusalan tietomalli vertailussa opinnäytetyössä

kategoria: SeAMK Info
Tapio Hellman, Hannes Zottmann ja lehtori Paula Lehtisaari
Kuvassa laboratorioinsinööri Tapio Hellman, Hannes Zottmann ja lehtori Paula Lehtisaari.

Saksalainen Hannes Zottmann Würzburg-Schweinfurt ammattikorkeakoulusta vieraili 11.-12.6.2018 SeAMKissa ja Seinäjoella tutustuen paikalliseen rakentamiseen. Osallistuttuaan viime vuonna opintomatkalle Seinäjoella Zottmann kiinnostui suomalaisesta rakennusalan tietomallista, ja päätti tehdä aiheesta opinnäytetyön, jossa hän vertailee suomalaista ja saksalaista mallia.

Zottmann on tutustunut Seinäjoella eri rakennustyömaihin, mm. uuteen puukerrostalo Tuoheen ja muihin rakennustyömaihin ja -toimijoihin. Hän vietti Suomessa yhteensä 10 päivää, joista ensimmäiset päivät hän osallistui Aalto-yliopiston BIM Summer School -opintojaksolle.

Zottmanin mukaan Suomessa tietomallin kehitys on edempänä kuin Saksassa, minkä vuoksi halusi vertailla nimenomaan Suomea ja Saksaa. Syksyllä hän lähtee jatkamaan opintojaan Civil Engineering -maisterikoulutukseen, jossa yhdistyvät häntä kiinnostavat BIM, digitalisaatio ja kansainvälisyys.

 

Rakennusalan tietomalli eli BIM = uudenlainen suunnittelumalli rakennusalalla. Mallin avulla rakennusprosessin eri vaiheita voidaan simuloida digitaalisesti, ja se mahdollistaa rakennukseen liittyvien tietojen yksityiskohtaisen tarkastelun. Tietomalliin on pääsy kaikilla rakennuksen rakentamiseen liittyvillä toimijoilla, ja sen avulla rakennusvirheitä pystytään ehkäisemään paremmin.