Taloushallinnon päivä SeAMKissa – tradenomin työ tulevaisuudessa

kategoria: Hakijalle
SeAMKin tradenomiopiskelijat kokoontuivat pohtimaan, millaista on tradenomin työ tulevaisuudessa.

Millaista on tulevaisuuden tradenomin työ? SeAMKin liiketalouden 2. vuoden opiskelijat sekä taloushallinnon 3. ja 4. vuosikurssin opiskelijat kokoontuivat 22.11. kuulemaan ja pohtimaan tulevaisuuden työelämää.

Tilaisuudessa vierailivat ryhmäpäällikkö, KHT Maija Keurulainen, PwC, pankinjohtaja Tiina Mäkelä ja sijoituspäällikkö Sami Rannila, OP Etelä-Pohjanmaa, talouspäällikkö Sanna Piipari, Atria Oyj, kirjanpitäjä Katriina Marjamäki, Rantalainen&Haukkala Oy, controller Henrik Pohjus, Käyttöauto sekä veroasiantuntija Jukka Myllyniemi, Verohallinto.

Työelämässä asenne ja asiantuntijuus merkityksellisiä

Eri yritysten ja organisaatioiden edustajilta oli pyydetty alustukset tulevaisuuden työelämästä oman organisaationsa näkökulmasta. Maija Keurulainen käsitteli taloushallinnon työtä erilaisten osa-alueiden mukaan. Hänen näkemyksensä mukaan työn keskiössä ovat mm. asiakkaan odotus vs. standardit, itsensä johtaminen, jatkuva vuoropuhelu, työssä oppiminen, asiakaskokemus sekä data-analytiikka. Hän korosti asennetta: tietynlainen nöyryys on hyväksi työelämässä, sillä kokeneemmatkin asiantuntijat tutustuvat uudessa työelämässä erilaisiin tehtäviin.

Atrian talouspäällikön Sanna Piiparin puheenvuorossa nousi esille kansainvälisesti toimivan pörssiyhtiön näkökulma. Talousasioiden osaamisen rinnalla on sopimusjuridiikan merkitys suuri, mutta myös hän korosti asenteen ja persoonan merkitystä. Jukka Myllyniemi Verohallinnosta kertoi Verohallinnon tehtävistä ja työnantajakuvasta. Automaatio muuttaa työtä, joten ongelmanratkaisukyvyn, asiakaspalvelun ja asiantuntijuuden merkitys kasvaa jatkossa.

SeAMKin alumnit kannustivat opiskelijoita uteliaisuuteen ja monipuolisuuteen

Tilaisuuden esiintyjien puheenvuoroissa korostuivat työelämän tarvitsevan hyviä asiantuntijoita, joilla on oikea asenne. Osaamista voi hankkia aina lisää, mutta asenne on ratkaisevaa.

Olkaa rohkeita ja uteliaita opiskeluissanne, tehkää monipuolisia asioita ja mielenkiintoisia tehtäviä – myös oman mukavuusalueen ulkopuolella. Ajatelkaa kaikkia opiskelutehtäviä yrittäjämäisesti, kantaen vastuuta niiden suorittamisesta, kannusti pankinjohtaja Tiina Mäkelä, joka on itse valmistunut SeAMKista tradenomiksi.

Samoin kannusti kirjanpitäjä Katriina Marjamäki, joka valmistui SeAMKista viitisen vuotta sitten.

Ole utelias ja heittäydy. Kokeile rohkeasti uusia asioita. Ihmissuhdetaidot ovat tärkeitä, mutta oppiminen ei lopu tutkintotodistukseen, sanoi Marjamäki omiin kokemuksiinsa perustuen.

Sijoituspäällikkö Sami Rannila valmistui SeAMKista vuonna 2010. Hänen mukaansa uudet työntekijät aloittavat OP:llä hyvin usein pikakassana, jossa opitaan hyvin mm. erilaiset järjestelmät sekä saadaan kokonaiskuvaa yrityksen toiminnasta. Hänen oma uransa yrityksessä alkoi kesä- ja työharjoittelun kautta.

Controller Henrik Pohjus valmistui tradenomiksi SeAMKista 2011, ja on sitä ennen opiskellut merkonomiksi. Tradenomiopintojen jälkeen hän jatkoi maisteriopintoihin valmistuen maisteriksi 2013 ja suoritti edelleen KHT-tutkinnon 2015.

Usko omaan osaamiseen ja mahdollisuuksiin. Menestyksen avain olet sinä itse, painotti Pohjus.