Kestävyyttä ruokaketjuun -seminaari
Kestävyys on ajankohtaisempi aihe kuin koskaan.
Tästä syystä SeAMK järjestää vastuullisuuden teemapäivän, jossa käsitellään koko Etelä-Pohjanmaan maakunnan ruokaketjun kestävyyttä. Päivän aikana pääset kuuntelemaan inspiroivia puhujia, verkostoitumaan ja ennen kaikkea oppimaan, miten ruokaketjustamme voidaan tehdä entistä kestävämpi ja vastuullisempi.
Tule mukaan kuulemaan ja oppimaan, millainen on tulevaisuuden kestävä ruokaketju!
Aika: to 7.11.2024 klo 8.45-16.00
Kenelle: kaikille, jotka ovat kiinnostuneet Etelä-Pohjanmaan ruokaketjun kestävyydestä
Paikka: Frami F, Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK (Kampusranta 11 Seinäjoki)
Tilaisuus on maksuton ja toteutetaan vain lähitapahtumana. Paikkoja tilaisuuteen on rajoitettu määrä. Ilmoittautuminen päättyy 3.11.
Tapahtuman ohjelma ja aikataulu:
8.45-9.30 Aamukaffit ja ilmoittautuminen; tutustu samalla alueemme yrityksiin 9:00-9:30, sekä alueellamme tehtävään tutkimustyöhön esittelypisteiden ja posterien kautta.
9.30-10:15 Tervetuloa tapahtumaan (F128); tapahtuman avaus, sekä aihepiiriin johdattelevia puheenvuoroja, Puhujina:
-
- SeAMKin vastuullisuusstrategia, Anne-Maria Aho, osaamisalajohtaja, SeAMK
- Kaupan rooli kestävässä ruokaketjussa, Ann-Christina Hevonkoski, ryhmäpäällikkö (valikoima ja tilanhallinta), Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
- Yritysyhteistyössä kestävää ja vastuullista ruoantuotantoa, Kari Laasasenaho, eritysasiantuntija, SeAMK
10:15 – 11:15 Kirsikkana kakun päällä; asiantuntijapaneeli (F128), jossa pohditaan millainen on tulevaisuuden vastuullinen ruokaketju. Keskustelijoina:
-
- Jemina Valli, yrittäjä, Hunaja Hetki Oy
- Ann-Christina Hevonkoski, ryhmäpäällikkö (valikoima ja tilanhallinta), Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
- Saila Paavola, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
- Hannu Makkonen, professori, liiketaloustiede, Vaasan yliopisto
- Veli-Pekka Aila, Aila-Korpelan tila Oy
- Paneelin juontaja: Terhi Välisalo, kehittämisasiantuntija, Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset
11.15-12:45 Lounastauko (omakustanteinen); tule verkostoitumaan hyvän ruuan äärelle sekä tutustumaan lounaan jälkeen paikallisesti tuotettuihin tuotteisiin 12:00-12:45. Lisäksi posterinäyttely, biohiilidemo; Tuomo Leppänen, SoilCare Oy sekä ohjatut kierrokset SeAMK Food Lab tiloissa.
12.45-15.30 Rinnakkaisohjelmat ja iltapäiväkaffit; tule kuuntelemaan ruokaketjun eri osiin jaoteltuja rinnakkaisohjelmia. Valitse itseäsi eniten kiinnostavimmat ja syvenny kuuntelemaan mielenkiintoista keskustelua!
Voit valita rinnakkaisohjelmista itseäsi kiinnostavat puheenvuorot ja siirtyä rinnakkaisohjelmien puheenvuorojen välillä kiinnostuksesi mukaan. Poimi siis rusinat pullasta kuuntelemalla itsellesi mielenkiintoisimmat puheenvuorot!
Rinnakkaisohjelma 1: Maatalouden kestävä tulevaisuus (F128)
- 12:45-13:15 Yrityscase: Etelä-Pohjanmaan energiasektorin näkymät energiaturvetuotannon alasajon myötä, Matti Alakoskela, toimitusjohtaja, Thermopolis Oy Lapua
- 13:15-13:30 Kasvualustakokeet sekä uudet kasvualustat ja kuivikemateriaalit (Turvevapaa Ruokaketju-hanke)
- 13:30-13:45 Energia: Vastuulliset ja huoltovarmuutta lisäävät älykkäät ratkaisut ja energiatehoteknologiat ja niiden käyttöönotto Etelä-Pohjanmaalla (VEP, DigiBiogasHubs, EIP CHP ja HOKE-hankkeet)
- 13:45-14:15 Iltapäiväkahvit
- 14:15-14:35 Yrityscase: Biohiilen mahdollisuudet maataloudessa; Tuomo Leppänen, SoilCare Oy
- 14:35-14:50 Metsä: Miten reagoida muutoksiin ja ennakoida tulevaa? (KEMMO-hanke)
- 14:50-15:05 Miten älymaatalouteen siirtyminen tapahtuu? Miten datalla tienataan? ( HÄMY, FarmGuard ja Dataosuuskunta-hankkeet)
- 15:05-15:25 Yhteenveto ja keskustelua, Kari Laasasenaho (erityisasiantuntija, SeAMK)
Rinnakkaisohjelma 2: Elintarvikealan kestävä kehitys; elintarviketeollisuuden uudet teknologiat ja innovaatiot (F110)
- 12:45-13:15 Keynote: vastuullisuustoimenpiteet Atrian tuotantolaitoksella; Merja Leino, Atrian vastuullisuusjohtaja
- 13:15-13:25 Sivuvirtojen uusi elämä elintarvikkeena (Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hanke)
- 13:25-13:35 Seinäjoen alueen yritysten teknologinen nykytila (Kestävä digitaalinen kaksoisiirtymä-hanke)
- 13:35-13:45 “Kättä pirempää”; apuja mikrokoisille elintarvikeyrityksille vastuullisuus- ja vähähiilisyystyöhön (VHH – Vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet-hanke)
- 13:45-14:15 Iltapäiväkahvit
- 14:15-14:40 Yrityscase: Siitepölysuklaan tuotekehitys; Jemina Valli, yrittäjä, Hunaja Hetki Oy
- 14:40-14:50 Millainen on hyvä kekseliäs ja ketterä Ruokaprovinssi? (Kekseliäs ja ketterä Ruokaprovinssi-hanke)
- 14:50-15:00 Sovelluskehitys ja ympäristömallinnus (IKE-hanke)
- 15:00-15:10 SeAMK Food Labs-pilotointiympäristö uusien innovaatioiden tukena (Future Frami Food Lab-hanke)
- 15:10-15:15 Kuinka toimia yhdessä kansainvälisten partnereiden kanssa Deep Tech-innovaatioiden hyödyntämisessä ruokajärjestelmässä (SIXFOLD-hanke)
- 15:15-15:25 Yhteenveto ja keskustelua, Markus Ojala (projektipäällikkö, SeAMK)
Rinnakkaisohjelma 3: Ruokapalvelut ja kuluttajien tukeminen kohti kestävämpiä ruokavalintoja (F209)
- 12:45-13:20 Keynote: Ruokailoa ruokakasvatuksen keinoin; Saila Paavola, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
- 13:20-13:35 KasvisPro-hankkeen koulutusaineiston esittely. Lisäksi AJURI-hankkeen kuulumisia ruokapalvelun, kotien ja koulujen ruokakasvatuksellisen yhteistyön käynnistämisestä kohti terveellisiä, kestäviä, kasvispainotteisia ruokavalintoja.
- 13:35-13:45 WFSF-opas ruokapalveluille hävikinhallintaan (Wasteless Food Services in Finland-hanke)
- 13:45-14:15 iltapäiväkahvit
- 14:15-14:35 Yrityscase; Maarit Annala, Esimerkkejä kestävän ruokapalvelun toteutuksesta, palvelupäällikkö, Kurikan kaupunki
- 14:35-14:45 Ruokapalvelujen vastuullisuus – strategioista arkipäivän rutiineiksi (Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hanke)
- 14:45-15:05 Yrityscase; Maiju Mäkilä, Compass Groupin kestävät toimenpiteet, asiantuntija (resepti- ja valikoimakehitys) Compass Group Finland Oy
- 15:05-15:15 Miten erilaiset vastuullisuutta viestivät merkit voivat ohjata kuluttajien ruokavalintoja lounasravintoloissa? (Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi-hanke)
- 15:15-15:25 Yhteenveto ja keskustelua, Ilkka Latomäki (lehtori, SeAMK)
15.30-16.00 Yhteenveto ja tapahtuman päätös yhteisessä tilassa (F128); Mitä opittiin? Lopun yhteenvedossa luodaan katsanto koko päivään, sekä palkitaan alueella vastuullista liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä.
Ilmianna vastuullinen eteläpohjalainen ruoka-alan yritys täältä!
Äänestäneiden kesken arvotaan 20 euron lahjakortti!
Muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia.
Ota yhteyttä: Kaisa.Makela@seamk.fi
Tapahtuma järjestetään Seinäjoen Ammattikorkeakoulun koordinoimien Etelä-Pohjanmaan ruokaketjua kehittävien hankkeiden yhteistyönä:
Euroopan Unionin osarahoittamat hankkeet:
- Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä
- VHH – vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet
- Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi
- Kekseliäs ja ketterä Ruokaprovinssi
- HOKE – Hiilineutraalit, oikeudenmukaiset ja kokonaiskestävät energiayhteisöt eteläpohjanmaalla
- EIP – Energiaälykäs eteläpohjalainen maatila
- Ilmastokestävä elintarvikeketju
- Turvevapaa ruokaketju
- Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi – HävikkiHUB
- Future Frami Food Lab
- FarmGuard
- VEP – Vetytalouden mahdollisuudet ruokaketjussa
- COMMECT – Digitaaliset kuilut ja ympäristötehokkaat ratkaisut
- TIRE – Tulevaisuuden ilmastoviisas ruokajärjestelmä Etelä-Pohjanmaalla
- HÄMY – Huomisen älykäs maatalousyritys
- KEMMO – Kestävän maankäytön ja metsätalouden koulutuksen ja opetuksen kehittäminen Etelä- ja Keski- Pohjanmaalla
- Hiiliviljelyn portaat
- Tulimyrsky
Euroopan Unionin rahoittamat hankkeet:
Tampereen Talouskoulun säätiön osarahoittama:
Maa- ja metsätalousministeriön Ruokaketjun toiminnan edistämisen rahasto, josta rahoituksen on myöntänyt Ruokavirasto:
- Yhteistyöllä hävikkiosaajaksi – HävikkiHUB-hanke