Ruoka-alan palvelut

SeAMK tarjoaa maksullisia ruoka-alan palveluita muun muassa yrityksen tuotekehityksen tueksi. SeAMKilla on vankka kokemus ja osaaminen ruoka-alan palveluissa. SeAMKin ruoka-alan asiantuntijat tarjoavat luotettavaa ja ajantasaista tietoa.

Frami Food Living Lab -palvelut

Opiskelijayhteistyö

Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit tekevät aktiivisesti yhteistyötä alueen elintarviketeollisuuden yritysten kanssa.  Opiskelija saa yhteistyöstä mahdollisuuden verkostoitua alueen yrityksiin ja yritykset saavat tilaisuuden rekrytoida uusia työntekijöitä, sekä apuja yrityksensä toimintaan opiskelijanäkökulmasta.

  • Tuotekehitysopintojakso
    • Kolmannen vuoden opiskelijat toteuttajana
    • Yritykset voivat tiedustella yhteistyöprojektia omalle tuotteelle
    • Opintojakso sisältää koko tuotekehitysprojektin ideasta lopputuotteeksi sisältäen esimerkiksi markkinatutkimuksen
  • Projektiopinnot
    • Toisen vuoden opiskelijat toteuttajana
    • 1–2 kk pituinen työjakso
    • Yritysten, hankkeiden ja yhdistysten projektit
  • Harjoittelu
    • Kolmannen vuoden opiskelijat toteuttajana
    • 5 kk pituinen työjakso
    • Yritykset, kunnat, yhdistykset, organisaatiot toimeksiantajana
    • Työnjohto-, markkinointi-, tuotekehitys-, pakkauskehitys-, neuvonta-, valvonta ja suunnittelutehtävät.
    • Mahdollisuus opinnäytetyöaiheen toimeksiantoon
  • Opinnäytetyö
    • Neljännen vuoden opiskelijat toteuttajana
    • 15 op, mikä vastaa noin 400 tuntia työtä
    • Yritykset, kunnat, yhdistykset, hankkeet ja organisaatiot toimeksiantajana
    • Esimerkiksi selvitys-, tuotekehitys ja suunnittelutyö
    • Opinnäytetyöaiheita voi ilmoittaa Opinnäytepörssiin tai ottaa yhteyttä bio- ja elintarviketekniikan opettajaan.
  • Innovaatioviikko
    • 800 eri alojen ensimmäisen vuoden opiskelijaa
    • Toimeksiantajan kehittämishaasteiden parissa työskentelee 60–70 opiskelijaa, jotka on jaettu pienempiin monialaisiin ryhmiin.
    • Muista opiskelijayhteistöistä poiketen, innovaatioviikon osallistumismaksu on 250 €.

Maksullinen palvelutoiminta

Kemian ja mikrobiologian laboratoriopalvelut

Kemian laboratorio on varustettu analyyttisen kemian laitteistolla. Mikrobiologian laboratorion puolelta löytyy valmiudet erilaisiin mikrobiologisiin määrityksiin, molekyylibiologisiin analyysimenetelmiin, sekä mikrobien tuottamiseen fermentoimalla.

Prosessiteknologiset määritykset

  • Raaka-aineiden teknologisten ominaisuuksien määritykset
    • vedensidontakyky
    • liukoisuus
    • emulgointikyky
  • Tuotteiden rakenteen määritys
    • Tuotteen rakenteellisten ominaisuuksien määrittäminen TA-rakennemittarilla
    • Viskositeetin määritys
    • Veden aktiivisuus
    • Elintarvikkeiden rakenne (VP-SEM, valomikroskoopit, stereomikroskooppi)
    • Värimittaukset
    • Hyperspektrikuvantaminen
  • Mikrobiologiset määritykset tuotekehityksessä
    • Perusmikrobiologiset määritykset: bakteerien, homeiden, hiivojen ja hygieniaindikaattorien kokonaismäärät
    • Mikrobiologisten pikamenetelmien hyödyntäminen elintarviketuotannossa
    • Tuotteiden säilyvyyskokeita: sekä säilyvyys ilman kontaminanttien lisäystä että valituilla saastuttajamikrobeilla
    • Prosessiparametrien seuranta esim. vesi-, ilma- ja pintapuhtausmäärityksillä ja voimme myös järjestää työtapa- ja hygieniakäytännetestausta
  • Viljan leivontaominaisuudet, erikoistuotteiden valmistus ja testaus
    • Viljan leivontaominaisuuksien määrittäminen. Erilaisten erikoisseosten sekä gluteenittomien tuotteiden leivontaominaisuuksien testaaminen ja kehittäminen.
    • Sakoluvun määrittäminen
  • Kemialliset määritykset
    • Peruskemialliset menetelmät
    • NIR-analysaattorin standardikäyrien tekeminen eri raaka-aineille
    • UHPLC-analyysit: aminohappo-, hiilihydraatti- ja proteiinianalyysit

Frami Food Lab

Frami Food Living Labissa voidaan opetuksen lisäksi harjoittaa maksullista palvelutoimintaa yhdessä SeAMKin ruoka-alan asiantuntijoiden kanssa. Frami Food Living Labin palveluihin sisältyvät prosessiteknologiset määritykset, raaka-aineiden teknologisten ominaisuuksien määritykset, valmistusprosessien testaus laboratorio ja pilot-mittakaavassa, hygieeninen tila- ja laitesuunnittelu, aistilaboratoriopalvelut sekä erikoistuotteiden valmistus ja testaus.

Tuotekehitys, tutkimus, analysointi ja suunnittelu

  • Hygieeninen tila- ja laitesuunnittelu
    • Suunnitteluapua hyvät hygieniakäytänteet täyttävien elintarviketuotannossa käytettävien tilojen ja laitteiden osalta esim. elintarvikevalmistustilan kuten suurkeittiön ja helpommin pestävien laitteiden suunnittelussa.
    • Ohjeistusta elintarviketilojen rakentajille ja laitteiden valmistajille.
    • Hygieniatilojen simulointi
  • Aistilaboratoriopalvelut (mm. aistittava laatu)
    • Tuotteiden aistittavan laadun varmentaminen ja kehittäminen
  • Makutestit opiskelija- ja /- tai henkilökuntapaneeleilla
  • Valmistusprosessien pienimuotoinen testaus
    • Liha-, maito-, vilja-, ja elintarviketeknologian prosessit
    • Märkä- ja kuivaprosessi
    • Tuotepilotoinnit laboratorio ja pilot-mittakaavassa
      • kaurajuoman valmistus, nesteiden homogenoiminen, pastörointi, lihavalmisteiden prosessointi, leipomotuotteiden valmistus
  • Konsultaatiopalvelut
    • Konsultaatiopalveluita kokonaisvaltaisesti tuotteiden suunnitteluun, laadunvarmistamiseen sekä tilojen- ja laitteidensuunnitteluun.
    • Yrityskoulutuspalvelut räätälöidysti

Kehitysyhteistyö

SeAMKin ja yritysten välinen yhteistyö on tiivistä ja jokapäiväistä toimintaa. Alueen yritykset saavat käyttöönsä tutkimus- ja kehittämisympäristön, maksuttomia koulutuksia, tilaisuuden verkostoitua oman alan ulkopuolisiinkin toimijoihin. Asiantuntijoiden järjestämät tapahtumat ja koulutukset tukevat alueen ja henkilöstön osaamisen kehitystä. Tapahtumiin osallistuminen on maksutonta

Kehitystapahtumat

  • Työpajat
    • Käsittää yhden tai useamman teeman
    • Usein organisaation ulkopuolisia asiantuntijoita luennoimassa aiheesta
    • Työpaja-osuus, missä osallistujat pohtivat, jakavat oivalluksia ja ajatuksia toisten toimijoiden kanssa.
  • Webinaarit
    • Verkkoseminaari
    • Organisaation sisäinen tai ulkoinen asiantuntija luennoimassa
    • Yksi tai useita luentoja samassa webinaarissa
  • Seminaarit
    • Paikan päällä pidettävä luentotilaisuus
    • Organisaation sisäinen tai ulkoinen asiantuntija luennoimassa
    • Paneelikeskusteluja
  • Uutiskirjeet
    • Bio- ja elintarviketekniikan uutiskirje ilmestyy kuusi kertaa vuodessa
    • Ajankohtaiset tiedot hankkeiden toiminnasta, sekä koulutuksen kuulumisista
    • Voit tilata uutiskirjeen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen merja.makipelkola@seamk.fi

Lisätietoja

Karri Kallio

Karri Kallio

Tutkimus- ja kehittämispäällikkö, Kestävät ruokaratkaisut

sähköposti

Karri.Kallio(a)seamk.fi

puhelin

+358408300412

Gun Wirtanen

Erityisasiantuntija, ruokaturvallisuus

sähköposti

Gun.Wirtanen(a)seamk.fi

puhelin

+358408300334

AgroLab-palvelut

  • Droonilla tehtävät peltolohkojen kartoitukset kasvinviljelyssä (RBG-kartat, NDVI-kartat)
  • Biomassakarttoihin ja peltohavaintoihin perustuvat pellon kasvukuntoanalyysit (ml. vesitalous ja rakenne) sekä niiden pohjalta tehtävät parannustoimenpide-ehdotukset yhdessä viljelijän kanssa
  • Maahengitysmittaukset Licor-laitteella peltolohkoilla (CO2– päästöt)
  • Viljelykokeet ja -kokeilut. Pelloilla tehtävien erilaisten kasvinviljelyyn liittyvien toimenpiteiden (kasvilajit ja -lajikkeet, seoskasvustot, lannoitus, kasvinsuojelu yms.) vertaaminen ja mittaaminen koekalustolla ja laitteilla.

Lisätietoja

Arja Nykänen

Yliopettaja

sähköposti

Arja.Nykanen(a)seamk.fi

puhelin

+358408300371

Ilmasto-osaaminen, kestävä kehitys

  • Hiilineutraaliuteen ja vähähiilisyyteen liittyvät koulutus- ja laskentapalvelut
  • Maaseutuyritysten uusiutuvan energian potentiaalikartoitukset
  • Kuntien ja seutukuntien energiaselvitykset
  • Turvetuotannosta vapautuvien alueiden jatkokäyttömahdollisuuksiin liittyvät kartoitukset ja koulutus

Lisätietoja

Silmälasipäinen kalju mies seisoo hieman sivuttain.

Kari Laasasenaho

Erityisasiantuntija

sähköposti

Kari.Laasasenaho(a)seamk.fi

puhelin

+358406807631

Opetusravintola Prikan palvelut

  • Suurkeittiö- ja ravintolatuotteiden testaus
  • Kuluttajalähtöinen osallistava testausympäristö
  • Tilausravintolatapahtumat/yksityistilaisuudet

Lue lisää Prikan omilta verkkosivuilta »

Lisätietoja

Eliisa Ylinen

Lehtori

sähköposti

Eliisa.Ylinen(a)seamk.fi

puhelin

+358406807245

Muut ruokapalveluihin liittyvät palvelut

Lisätietoja

Yliopettaja Kaija Nissinen SeAMKista

Kaija Nissinen

Yliopettaja

sähköposti

Kaija.Nissinen(a)seamk.fi

puhelin

+358408304207

Opiskelijayhteistyö

  • Projektiopinnot
  • Nuorten kuluttajatutkimukset
  • Harjoittelijat
  • Opinnäytetyöt

Lue lisää esitteestämme (pdf) »

Lisätietoja

Punahiuksinen nainen seisoo sivuttain ja hymyilee.

Taru Mäki

Tutkimus- ja kehittämispäällikkö, Luonnonvara ja biotalous

sähköposti

Taru.Maki(a)seamk.fi

puhelin

+358408304105