Agrologina kehittämässä ruokaketjua

Soila Huhtaluhta
Soila Mäntymaa, jonka agrologi (ylempi AMK) –opinnot ovat loppusuoralla.

En ehkä ole ihan se perinteisin agrologi. Olen kyllä kotoisin maaseudulta, mutten aktiiviselta maatilalta. Kosketus maatalouteen ja ruuantuotantoon on toki ollut arjessa läsnä, ja ratsastusharrastus sekä omat hevoset kotitallissa toivat alaa lähemmäs.

Kiinnostus agrologiopintoihin nousi kuitenkin kotimaisen ruuan kautta. Mietin, että haluan työskennellä sellaisen asian parissa, mitä arvostan ja mikä on minulle oikeasti tärkeää. Totesin, että kotimainen ruuantuotanto on juuri sitä. Haluan tietää ja kertoa muillekin, mistä ruoka tulee, miten se on tuotettu, mitä se sisältää. Toivon, että muutkin osaisivat arvostaa sitä vastuullista työtä, mitä Suomessa tehdään maatalouden parissa, ja haluan edistää sitä. Agrologin opinnot mahdollistavat myös tämän.

Suuntaa siihen mikä kiinnostaa

Vaikka olen agrologi, minusta ei tule maatalousyrittäjää. Ruuantuotantoon liittyy myös paljon muita tehtäviä esimerkiksi tutkimus- ja kehityssektorilla, joissa alkutuotannon osaaminen on oleellista. Ja se on se minun juttuni.

Olen ollut alkutuotannon neuvontatehtävissä, ja nyt työskentelen tutkimus- ja kehittämisasiantuntijana. Teen siis erilaisia ruokaketjuun liittyviä hankkeita, esimerkiksi juuri valmistunut Ruokaketjun innovatiivisuuden kehittämisen toimintasuunnitelma Etelä-Pohjanmaalle, joka oli aivan mielettömän kiinnostava projekti. Näissä pääsen käyttämään agrologin substanssiosaamista, edistämään esimerkiksi lähiruuan saatavuutta, ruokaturvallisuutta tai ruokaketjun yhteistyötä. Ja se on minulle tärkeää.

Innostuin agrologi ylempi AMK -opinnoista

Ylempi AMK tuli oikeastaan aloitettua alun perin vähän hetken mielijohteesta. Bongasin mainoksen, että ”tule opiskelemaan Ruokaketjun kehittämistä”. Totesin, että kappas, tuohan on just mun juttu, todellakin tulen! Oli muutenkin ehtinyt jo tulla SeAMKiin ikävä agrologiopintojen jälkeen. Sittemmin kävi ilmi, että mielenkiintoisten opintojen lisäksi tästä on tosiaan minulle oikeasti hyötyäkin, kun pystyy esimerkiksi hakemaan samoja työpaikkoja kuin yliopistopohjalta.

YAMK-opinnoissa olen tykännyt erityisesti kursseista, jotka on olleet yhteisiä bio- ja elintarviketekniikan insinöörien ja restonomien kanssa. Niissä on päästy käsittelemään nimenomaan koko ruokaketjun näkökulmia ja saatu aikaan hyviä keskusteluja. Tottakai oma osaaminen on syventynyt ja päivittynyt erityisesti agrologina, ja se on tärkeää kun koko ala on voimakkaassa muutoksessa.

Kirjoittaja: Soila Mäntymaa