SeAMK, Etelä-Pohjanmaan liitto, ELY-keskus ja Etelä-Pohjanmaan kauppakamari hakevat yrittäjille menestystä kansainvälisen työvoiman rekrytointiin

kategoria: SeAMK Info

Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Etelä-Pohjanmaan liitto, ELY-keskus sekä Etelä-Pohjanmaan kauppakamari ovat aloittaneet 1.4.2018 hankkeen, jonka tavoitteena on edistää alueellisesti työperäistä maahanmuuttoa, kehittää viranomaisten ja yritysten yhteistyötä kansainvälisissä rekrytointiprosesseissa sekä parantaa  maahanmuuttajien työllistämistä Etelä-Pohjanmaalla. Hankkeen kesto on kahdeksan kuukautta, 30.11.2018 asti.

Hankkeen taustalla on työvoiman kysynnän kasvaminen Etelä-Pohjanmaalla. Työttömyys laskee alueella nopeasti. Samalla laskussa on kuitenkin myös työikäisen väestön (15–64-vuotiaat) määrä suhteessa koko väestöön. Pulaa osaavasta työvoimasta on useilla ammattialoilla.

Uuden työvoiman rekrytointi erityisesti Etelä-Pohjanmaalle ja maaseutumaisiin kuntiin on suuri haaste. Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan 35-39 prosenttia eteläpohjalaisista toimipaikoista on kokenut vaikeuksia työvoiman hankinnassa. Väestön huoltosuhteen kasvaessa ja kotimaisen työvoiman tarjonnan vähentyessä tarvitaan työvoimavajeen paikkaamiseen työperäistä maahanmuuttoa. Työperäisiä maahanmuuttajia täytyy pystyä houkuttelemaan maaseudulle, sillä vaarana on ulkomaisen työvoiman sijoittuminen kaupunkeihin ja erityisesti pääkaupunkiseudulle.

Menestystä yrittäjille maahanmuuttajien työllistämiseen -yhteishankkeen toimenpiteinä järjestettiin toukokuussa asiantuntijatapaaminen, jossa muun muassa verotoimiston ja työvoimatoimiston asiantuntijat olivat vastaamassa yrittäjien kysymyksiin.

31.8 järjestetään Lapualla yrittäjien välinen vertaistukitapaaminen mentoroinnin keinoin. Tapahtuman tarkoituksena on jakaa yrittäjien kesken tietoa kansainvälisen työvoiman palkkaamiseen ja työsuhteeseen liittyen.

Hankkeen lopussa muodostetaan vielä tiekartta onnistuneeseen kansainvälisen työvoiman rekrytointiin, jossa yhdistyvät virallinen prosessi sekä yrittäjien käytännön kautta oppimat asiat.

Hanke on ensimmäinen laatuaan Seinäjoen ammattikorkeakoululla ja se luo omalta osaltaan pohjaa uusille hankkeille työperäisen maahanmuuton edistämiseksi maakunnassa.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Jaana Vainionpää

jaana.vainionpaa@seamk.fi

040 830 0409