Kuulumiset ruoka- ja yrittäjyysstudio -toimintamallin toisesta studiopäivästä

kaloja isoissa laatikoissa tiskillä.
Vetovoimaa ruokapalvelualalle -hankkeen kehittämän ruoka- ja yrittäjyysstudio -toimintamallin toinen studiopäivä kului Sami Hakamäen kalankäsittelyn opetuksessa.

Olimme VeRa- hankkeen toisessa Studio Kitchen -päivässä mukana 31.10.2022.

VeRa-hanke on Vetovoimaa ruokapalvelualalle -hankkeen kehittämä ruoka- ja yrittäjyysstudio -toimintamalli. VeRa-hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke. Toinen studiopäivä pidettiin Sedun tiloissa, ja päivä meni Sami Hakamäen kalankäsittelyn opetuksessa.

Mukana iltapäivässämme olivat Sedun kokkiopiskelijoita ja opettajia sekä SeAMKista että Sedusta.

Kaloja, mitä pääsimme käsittelemään, olivat siika, kuha, ahven, nieriä ja hauki.

Iltapäivällä meille näytettiin, miten eri kaloja perataan ja fileoidaan minkä lisäksi Sami opetti meille, miten tehdään herkullisia ja houkuttelevia annoksia. Samin opetus oli selkeää ja rauhallista. Hän kävi yksitellen katsomassa, miten kukakin suoriutui ja antoi apua tarpeen mukaan.

Samin sanoja lainaten: oma veitsi on paras veitsi.

Kalojen fileointi oli aluksi haastavaa, mutta mitä enemmän me fileoimme kaloja, sitä paremmin alkoi sekin sujumaan. Kun kalat oli saatu fileoitua, valittiin niistä parhaat yksilöt myöhempää käyttöä varten.

Kun kaikki kalat oli saatu fileoitua, niin Sami näytti, mikä oli paras tapa valmistaa kyseinen kala ja pääsimme valmistamaan hänen suunnittelemia annoksia hänen johdollansa.

Ruoka-annoksia lautasilla tiskillä.
Itse fileoidut kalat valmistettiin lopuksi maittaviksi annoksiksi.

Kun pääsimme maistamaan näitä kyseisiä annoksia, näimme ja koimme, miten hyvää oikein valmistettu kala on ja miksi Sami on ollut mukana Suomen maajoukkueessa kalojen valmistajana.

Kun keittiö oli saatu siivottua päivän päätteeksi, kokoonnuimme Sedun kokoustilaan, missä pääsimme arvioimaan uutta alkoholitonta kuohujuomaa.

Resto21-opiskelijat: Toni Taipalus, Julius Ahonen, Miikka Jokinen