Podcast SeAMK Master School - Millaiset ovat ruokaketjun kehittämisen YAMK-opinnot?

Elisa Kannasto

Ja tervetuloa SeAMK Master Schoolin podcastin pariin. Minä olen Elisa Kannasto ja koulutuspäällikkönä SeAMK Master Schoolissa, ja olen ottanut nyt tehtäväkseni haastatella kaikkia meidän yliopettajiamme, jotka johtavat omia tutkinto-ohjelmiaan ja ovat huomattavasti enemmän perillä niiden sisällöistä kuin meikäläinen. Meillähän on upeat 13 eri ohjelmaa, johon kuuluu, jos jonkinlaista. Tänään jutellaan Margit Närvän kanssa, joka kertoo meille ruokaketjun kehittämiseen liittyvistä ohjelmista. Moikka Margit, kerrotko vähän minkälainen opiskelutausta sinulla on ja kuinka kauan olet ollut SeAMKissa?

 

Margit Närvä

Tervehdys kaikille. SeAMK on minulle hyvinkin tuttu talo, sillä olen itse täällä opiskellut. Valmistuin vuonna 1999 bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi. Tai itse asiassa se oli silloin pelkkä elintarvikeinsinöörin nimi. Sen jälkeen olen opiskellut prosessitekniikkaa Oulun yliopistossa ja sieltä tuotantotaloutta. Väittelin tuotantotaloudesta maatilayritysten kytkentäisistä yrityksistä, erityisesti niistä, jotka harjoittavat koneurakointia, matkailua tai elintarvikkeiden jalostusta. Eli tämä liittyy myös meidän ohjelmaamme.

 

Elisa Kannasto

Aivan, olet ollut siis ajan hermolla, koska eikö monialaiset maatilat ja yrittäjyys tällä alalla ole vain lisääntynyt?

 

Margit Närvä

Monialaisia maatiloja on ollut kauan aikaa. On hankittu tuloa monesta eri lähteestä, mutta vaikka maatilojen määrä on vähentynyt, monialaisten maatilojen määrä ei ole vähentynyt niin nopeasti, joten suhteellinen osuus on säilynyt.

 

Elisa Kannasto

Aivan. No mikä sinut sai palaamaan SeAMKiin?

 

Margit Närvä

Oikeastaan Etelä-Pohjanmaa. Halusin Etelä-Pohjanmaalle takaisin, joten muutin sieltä Oulusta takaisin tänne. SeAMKissa olen ollut vuodesta 2007, aloitin siellä Ilmajoella agrologi opetuksessa ja opetin talouteen suuntautuneita agrologiopiskelijoita. Nyt olen bio- ja elintarviketekniikan tutkinto-ohjelman yliopettajana.

 

Elisa Kannasto

Joo, vastaat myös sitten näistä muista ruokaketjun kehittämisen YAMK ohjelmista?

 

Margit Närvä

Kyllä, kaikista kolmesta.

 

Elisa Kannasto

Kuinka kauan meillä on ollut ylemmän AMK-ohjelmia tällä alalla?

 

Margit Närvä

Kun tulin vuonna 2007, meillä oli agrologi ylempi AMK-ohjelma maaseudun kehittämisessä, ja se oli jo toiminut jonkin aikaa.

 

Elisa Kannasto

Joo, ja muut ovat tulleet sitten siihen. Mitä kaikkea meillä nyt on tarjolla sitten tällä alalla?

 

Margit Närvä

Meillä on agrologi ylempi AMK ruokaketjun kehittäminen, insinööri ylempi AMK ruokaketjun kehittäminen ja restonomi ylempi AMK ruokaketjun kehittäminen.

 

Elisa Kannasto

Eli kaikkia niitä mitä meillä on myös tuolla AMK tarjonnassa.

 

Margit Närvä

Kyllä juuri näin.

 

Elisa Kannasto

Ja tänään keskustellaan hieman eri aloista, aloitetaan agrologista ja edetään aakkosjärjestyksessä. Ainakin alun osalta. Mitä ohjelma pitää sisällään ja kenelle se on?

 

Margit Närvä

Se on erittäin sopiva maatalousyrittäjille, jotka haluavat lisätä tietämystään opintojen kautta, sekä myös niille, jotka työskentelevät tehtävissä, joissa on tekemistä maatalousyritysten kanssa. Erityisesti kehittämistehtävissä toimiville asiantuntijoille.

 

Elisa Kannasto

Kun olemme tarkastelleet kyseistä opintosuunnitelmaa tai ohjelmaa kokonaisuutena, on havaittu, että SeAMKissa talous- ja yrittäjyysosaaminen näkyy melko vahvasti.

 

Margit Närvä

Kyllä, meidän ohjelmassamme keskitytään nimenomaan yritystalouden osaamisen lisäämiseen.

 

Elisa Kannasto

No, millaisia hakukriteerejä sitten on? Olen itse filosofian tohtori, voisinko hakea agrologi ylempään AMK-ohjelmaan?

 

Margit Närvä

Valitettavasti et voi hakea. Sinun täytyy olla agrologi AMK tai metsätalousinsinööri AMK, tai vastaava ylempi yliopistotutkinto.

 

Elisa Kannasto

Entä sitten 2 vuoden työkokemus, tarvitaanko se ylempiin ohjelmiin?

 

Margit Närvä

Kyllä, tarvitaan.

 

Elisa Kannasto

Mites onko meillä pääsykokeet vai haetaanko meille papereilla, vai mikä on meidän käytäntömme?

 

Margit Närvä

Meillä on pääsykokeet sitten, toukokuulla ja siellä on tällainen aineistotyylinen koe elikkä saa tekstiä luettavaksi ja niiden pohjalta sitten vastataan essee tyyppisiin kysymyksiin. Elikkä sillä tavalla pääsykokeeseen ei tarvitse lukea esimerkiksi mitään pääsykoekirjaa vaan. Sitten voi tulla ja tuota niin näiden aineistokokeen kautta osoittaa osaamistaan.

Elisa Kannasto

No mitenkä käytännön opiskelu sitten? Yleensähän meillä on ylemmässä AMK:ssa. Sitä tehdään töiden ohella ja muuta, niin kuinka meidän opintomme on järjestetty tuolla agrologi puolella?

 

Margit Närvä

Joo elikkä meillä on loppuviikosta yleensä perjantai lauantai, niitä lähipäiviä. Ja toki nyt sitten vähän valinnoista riippuen. Meillä on jonkun verran täällä näitä vaihtoehtoisia syventäviä opintoja niin että kuinka paljon niitä lähipäiviä on, että joku opintojakso voi olla niin että siinä ei ole juurikaan lähipäiviä. Ehkä sellainen tyypillisesti noin 3–4 lähipäivää per opintojakso.

 

Elisa Kannasto

 

Minä aikanaan opetin itse viestintää agrologeille, siellä kandipuolella niin sieltä käytiin jonkun verran harjoittelussa ulkomailla tai sitten muuten tämmöisissä, niin onko meillä kansainvälisiä opintoja tai jos kiinnostaa vaikka koti kansainvälistyminen, onko siellä mahdollisuuksia?

 

Margit Närvä

 

Meillä on tuo yksi opintojakso englanninkielinen vaihtoehtoisesti ihan meidän opsissa ja siellä voi olla eri taustaisia ihmisiä. Sillä lailla meillä on tosiaan kuudenkymmenen pisteen ohjelma, niin sillä niin kun pidempiä vaihto opintoja vaihto opintojaksoja. Yleensä meidän opiskelijoillamme ei ole ollut, mutta että toki jos on kiinnostunut, niin voi mennä jollekin intensiivi- opintojaksolle sitten.

 

Elisa Kannasto

Kyllä meillähän on esimerkiksi liiketalouden puolella se global master school ohjelma, joka sitten niin kun on avoin näille kaikille muillekin aloille. Minkälainen on semmoinen yleisin palaute mitä opiskelijat sanoo tai minkälaisia tarinoita kuulet opiskelijoilta, jotka tuossa agrologia ohjelmassa?

 

Margit Närvä

Esimerkiksi meidän maatalousyrittäjät, jotka on meillä opiskelleet, niin sieltä on tullut palautetta, että näiden opintojen avulla niin todellakin on pystynyt kehittämään omaa yritystoimintaansa ja puhutaan sitten euroista ja sitä nähty, että todellakin on ollut ihan konkreettista oppimista tapahtunut ja pystytty viedä sitten sinne käytäntöön omaan yritystoimintaan näitä mitä on opiskeltu.

 

Elisa Kannasto

Niin se on aika helppo mitata silloin, jos se rupeaa euroissa näkymään eikä vaan fiilispohjalla, että onpa kiva, kun on saanut kehittää itseänsä vaan tässä puhutaan ihan konkreettisestä yritystoiminnan kehittämisestä usein. Tuleeko sinulle mieleen jotain kiinnostavia opinnäytetöitä tai kehittämistehtäviä mitä opiskelijat on tehnyt tuolla tässä vuosien varrella?

 

Margit Närvä

Niitä on lukuisia. Meillä tosiaan opinnäytetyö tehdään tyypillisesti omassa työpaikassa tai omassa yrityksessä, ja siellä käytännön kehittäminen on niissä opinnäytetöissä hyvin vahvasti esillä. Minkähän tässä nyt mainitsisi sitten hyvänä esimerkkinä yhtäkkiä. Aika monesti meidän YAMK-opinnäytetyömme ovat sellaisia, että niistä syntyy sen kirjallisen opinnäytetyön raportin lisäksi joku opas, esimerkiksi maatalousyrittäjille jonkun asian liittyen. Silloin se tarkoittaa sitä, että tutkimusmenetelmiä käyttäen haetaan tietoa esimerkiksi asiantuntijoita haastattelemalla, ja sieltä kautta sitten kootaan käytännönläheisiä oppaita. Eli se on ikään kuin lisäarvoa siitä opinnäytetyöstä.

 

Elisa Kannasto

Niin ja tällainen sitten kehitetään oikeastaan sitä koko alaa, eikä vain välttämättä vain omaa yritystä, että monenlaisia eri kehittämistehtäviä on.

 

Margit Närvä

kyllä, ja monesti meillä on esimerkiksi neuvontatehtävissä olevia opiskelijoita. Näiden avulla sitten pystytään edistämään sitä omaa työtä ja neuvontaa.

 

Elisa Kannasto

Kyllä vielä agrologien tutkinto-ohjelmasta. Mitä henkilö, joka meille tulee agrologi ylempi AMK-ohjelmaan, niin minkälaisiin teemoihin siinä tartutaan ensimmäisenä?

 

Margit Närvä

Joo elikkä tämä meidän agrologi YAMK -ohjelma on sillä lailla erityinen, että tässä pääsee tutustumaan ruoka-alaan myös vähän laajemmin. Eli ensimmäisellä opintojaksolla, mitä lähdetään, niin siellä on mukana myös insinöörejä ja restonomitaustaisia opiskelijoita, ja katsotaan sitä ruoka-alaa sitten useammasta eri näkökulmasta. Erityisen antoisina opiskelijat ovat kokeneet nimenomaan sen, että pääsevät keskustelemaan henkilöiden kanssa, jotka tulevat sitten eri näkökulmalla opintojaksolle.

Elisa Kannasto

Tuo on se SeAMKissa tämä “pellolta pöytään” mantra, mitä meillä puhutaan, niin se konkretisoituu tuossa.

 

Margit Närvä

kyllä meidän YAMK opinnoissa tässä kohtaa oikein hyvin. Sitten maatalousyritysten kehittämiseen liittyen meillä tulee siinä ohjelmassa maatalousyrityksen kokonaisvaltaista johtamista, ja lisäksi maatalousyritysten kustannusten hallintaa. Eli erittäin tärkeitä keskeisiä teemoja maatalousyrityksen kehittämisessä ja johtamisessa.

 

Elisa Kannasto

Minä olen ymmärtänyt näin, että Suomessa maatalousyritykset kasvavat koko ajan, jolloin tämä johtaminen on semmoinen tosi tärkeä teema siellä, ja samoin ehkä automatisointi. Tommoinen resursointi.

 

Margit Närvä

kyllä juuri näin. Maatilan yritysten koko kasvaa, jolloin tämmöinen niin kokonaisvaltainen johtaminen on äärettömän keskeisessä asemassa, ja meillä on tähän liittyen SeAMKissa ollut tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Meidän opinnoissa sitten hyödynnetään meidän tutkimus- ja kehittämistoiminnan julkaisuja ja esimerkiksi sitä osaamista, mitä niissä on kertynyt. Eli on ajantasaista ja maatalousyrityksille sopivaa asiaa.

 

Elisa Kannasto

Niin meillähän tehdään tosi paljon yritys- ja yrittäjätutkimusta ja tämmöistä, niin se sitten valuu sieltä suoraan ajankohtaisena tietona opetukseen. Ja eikös meidän opettajatkin ole aika paljon itse siellä tutkimus- ja kehittämistoiminnassa?

 

Margit Närvä

kyllä ja nimenomaan tämä, mitä on tehty maatalousyritysten kokonaisvaltaiseen johtamiseen ja kustannusten hallintaan liittyen, niin henkilöt jotka, sitä tutkivat ja kehittävät ovat nimenomaan meidän YAMKin opettajia.

 

Elisa Kannasto

Siirrytään nyt Restonomi-ohjelmaan. Restonomina saattaa terminä olla tuttu, tulee mieleen matkailua ja ruokapuolta varmaan. Restonomi Ylempi AMK minkälaisissa tehtävissä he yleensä toimivat? Millaisilla taustoilla he tulevat ohjelmaan?

 

Margit Närvä

Meillä on toki hyvin monipuolinen opiskelijapohja, mutta he voivat työskennellä julkisissa ruokapalveluissa, ravintoloissa, elintarviketeollisuudessa ja esimerkiksi tuotekehityksessä. Näitä ovat ehkä tyypillisimpiä tehtäviä, kun ajattelen aiempia opiskelijoitamme.

 

Elisa Kannasto

Miten nämä opinnot ovat järjestetty? Ovatko opiskelijat paljon työpaikalla vai täällä? Onko meillä laboratorioita, joissa he voivat työskennellä? Miten se menee?

 

Margit Närvä

Varsinaisia laboratorio-opintoja meillä ei juuri ole tässä juurikaan, meillä on niitä lähipäiviä aina loppuviikosta torstai, perjantai, lauantai, perjantai ja lauantai ehkä yleisimmin. Ja sitten tehdään niitä tehtäviä. Monet harjoitustöitä valmistaudutaan sitten tentteihin ja tästä restonomiohjelmasta tuossa kysyit näistä taustoista, niin tuossa luettelin, että minkälaisissa tehtävissä ja jos jotakin näistä opintojen sisällöistä, niin meillähän on niin kuin ruokaan painottuva, että monesti nämä ovat sinne palvelujen johtamiseen, mutta meillä erityisesti täällä SeAMKissa on se ruoka-ala. Ja sitten se, että niin tosiaan näitä osa opinnoista opiskellaan siellä agrologi ja insinööri opiskelijoiden kanssa.

 

Elisa Kannasto

No onko tämä sellainen ohjelma, mihin minä voisin päästä sisään?

 

Margit Närvä

Mikäs se nyt oli?

 

Elisa Kannasto

Se oli se filosofian tohtori minulla taustalla.

 

Margit Närvä

Meillä on tuota, niin tässä tulisi olla restonomi AMK, tradenomi AMK tai sitten yliopistotutkinto sieltä vastaavilta aloilta.

 

Elisa Kannasto

Aivan, eli ei vieläkään napsu minulle opiskelupaikkaa, mutta minä voin tarkastella näitä täältä ulkopuolelta sitten ja olla mukana kehittämässä näitä ohjelmia siitä huolimatta. Mitäs, millaista palautetta restonomi opiskelijoilta kuuluu, mitä he tykkäävät meidän ohjelmastamme?

 

Margit Närvä

Positiivisempana yleensä on jäänyt mieleen se, että on pidetty nimenomaan tästä, että on päässyt keskustelemaan agrologien ja insinöörien kanssa ja ymmärtämään myös sitä niin kuin maatalouden näkökulmaa, että se on avartanut sitten sitä omaakin osaamista.

 

Elisa Kannasto

Entä minkälaisia, tuleeko mieleen jotain tämmöisiä urakehitystarinoita tai jotakin niin kuin missä ihmisellä on vaikka lähtenyt ihan uusille poluille oma matka opintojen aikana tai jälkeen?

 

Margit Närvä

Aika monesti opiskelijoilla näillä kaikilla ruokaketjun kehittämisen aloilla niin ne opinnot osoittavat siellä työpaikallakin, että haluaa kehittää itseään ja tuota niin edetä siellä. Jos jonkin aikaa valmistumisen jälkeen ja välillä jo siinä opintojen aikana keskustelee meidän opiskelijoiden kanssa, niin kyllä aika moni on sitten vaihtanut tehtävää. Näyttää siltä, että itsensä kehittämisellä on sitten vaikutusta sinne.

 

Elisa Kannasto

Niin aika monta uratarinaa olen lukenut tai opiskelijoiden sähköposteja, missä on sitten kerrottu, että on päätynyt sitten johtotehtäviin tai esihenkilötehtäviin siellä samassa yrityksessä homma jatkunut, mutta sitten on saanut ihan konkreettisen niin kuin noston eteenpäin. Joo, onko muuta mitä minä unohdin tästä restonomi ohjelmasta kysyä? Tuleeko mieleen? Oletko itse ohjannut esimerkiksi jotain opinnäytetyötä, joka tulee mieleen tai, onko meillä esimerkiksi tehty tänne alueelle kiinnostavia opinnäytetöitä?

 

Margit Närvä

Olen ohjannut myös restonomipuolen opinnäytetöitä ja aika monestihan ne tehdään sinne työpaikalle ja siellä on monenlaisia taas, lyö tyhjää, että minkä minä tähän nostan, mutta.

 

Elisa Kannasto

Onko jotain trendiaineita, jotka aina opiskelijoita kiinnostavat?

 

Margit Närvä

No ravitsemukseen liittyen meillä tehdään aika paljon. Meillä on ravitsemusta, pystyy opiskella myös täällä opintojen aikana, niin siihen liittyen on.

 

Elisa Kannasto

Meillähän on ravitsemukseen liittyvästi ihan oma asiantuntijatalossa, joka sitten jakaa tätä osaamista myös meidän YAMKeille.

 

Margit Närvä

Kyllä.

 

Elisa Kannasto

Jes, sitten meillä on viimeinen ohjelma, joka minulle tuntuu ainakin ehkä vähän vieras, koska sinne minä en ainakaan pääsisi opiskelemaan. Eli insinööriohjelma ja mistä siinä on kyse?

Margit Närvä

Joo eli insinööriohjelmassamme niin täällä sitten myös lähdetään liikkeelle siitä, että tutustutaan ruoka-alaan vähän laajemmasta näkökulmasta. Ja sitten kehitetään omaa osaamista meidän. insinööriopiskelijoiden taustoja, niin aika moni tulee sieltä elintarviketeollisuudesta voi toimia myös, vaikka terveystarkastajana. Toki voi olla myös julkisissa ruokapalveluissa, mutta ehkä se tyypillisin on, että elintarviketeollisuudesta ja lähdetään sitten hakemaan lisäopintoja täältä meidän YAMKista

 

Elisa Kannasto

Meillähän on tässä ympärillä varsinainen ruokamaakunta. Niin millä tavalla se näkyy täällä meidän YAMKin insinööriohjelmassa tai vaikka tässä koko meidän ruokaketju ohjelmassa?

 

Margit Närvä

Toki niin kun meille tulee myös näistä alueen elintarvikeyrityksiä opiskelijoita ja kyllähän se näkyy sillä lailla, että meillä ylipäätään on tällainen ainutlaatuinen kokonaisuus SeAMKissa, että me tarjoamme näitä ruoka-alan YAMK ohjelmia ja nimenomaan tällä ruoka painotuksella eli että tämä ruokaketjun kehittäminen insinööriohjelma esimerkiksi on hyvin ainutlaatuinen ohjelma, että ihan vastaavaa ei sitten ole muilla tarjolla.

 

Elisa Kannasto

Minkälaisia opintoja siellä suoritetaan tai mitä siellä on tarjolla opiskelijoille?

 

Margit Närvä

Siellä on toimintaympäristöön liittyvää, ruokatuotantoprosessin kehittämiseen liittyviä ja sitten vaihtoehtoisesti voi opiskella esimerkiksi. Esimiestyöhön liittyvää tai projektijohtamista, ravitsemukseen liittyvää. Eli siellä on myös sitten vaihtoehtoista aika lailla, että voi painottaa sen oman uranäkemyksensä mukaan. Ja sitten meillä on tarjolla myös lihateknologiaan liittyviä opintoja. Tuossa kysyit, että miten näkyy alue niin toki, että meillä on alueella teollisuutta siihen lihaan liittyen.

 

Elisa Kannasto

Tämä kuulostaa nyt vähän siltä, että siellä päästään johonkin labraan.

 

Margit Närvä

Siellä tulee olemaan labraa ja sillä lailla myös niin kun ainutlaatuista, että vastaavia liha-alan opintoja ei sitten YAMKista muualta löydy, että halutaan tarjota nimenomaan tänne alalle nyt sitten opintoja.

 

Elisa Kannasto

alalle ja alueelle myös, että tällä heillähän on täällä isoja taloja, jotka näiden asioiden kanssa pyörivät niin halutaan olla vaikuttamassa myös siinä.

 

Margit Närvä

tästä voisi vielä sanoa, että meillä opiskelijoita tulee ympäri Suomen. Toki meillä on ruokamaakunta ja täältä usea, mutta että niin on ihan ympäri Suomen.

 

Elisa Kannasto

Ja eikös niin, että suurin osa meidän kaikista näistä ohjelmista mitä tässä on puhuttu, niin on tarjolla myös avoimessa AMK:ssa.

 

Margit Närvä

Kyllä meidän YAMK opintoja voi opiskella avoimen AMK:n kautta myös.

 

Elisa Kannasto

Eli tavallaan voi tehdä myös sen, että lähtee kokeilemaan ensin ja sitten siitä pikkuhiljaa koukuttuvat tähän opiskeluun ja hyppää sitten tutkinto-ohjelmaan.

 

Margit Närvä

Juuri näin ja suosittelemmekin aina, että jos vaikka ei ole huomannut, että nyt on ollut haku niin että opinnot voi aloittaa sitten hyvinkin nopealla aikataululla tulemalla sitten avoimen AMK:n kautta. Ja avoimen AMKin kautta voi aloittaa opinnot, vaikka se 2 vuoden työkokemus ei olisi täynnä.

 

Elisa Kannasto

Aivan kun siellä on tosiaan se, mutta tavallaan voi jo suorittaa osan opinnoista ja sillä lailla odottaa, että se työkokemusvaade täyttyy.

 

Margit Närvä

Kyllä.

 

Elisa Kannasto

Joo no vähän vielä kysyn sinusta ja taustasta ja tekemisestä niin mikä sinulle on parasta työssäsi?

 

Margit Närvä

Minä tykkään hirveästi ohjata YAMK opinnäytetöitä.

 

Elisa Kannasto

Miksi?

 

Margit Närvä

siinä pääsee tutustumaan aivan mahtaviin opiskelijoihin ja YAMK opinnäytetyöt, kun ne kehittävät yritystoimintaa tai mikä se aihe kulloinkin on niin niissä oppii aina itsekin.

 

Elisa Kannasto

Niin eikö näin, että siellä on sillä lailla maltillinen opiskelijamäärä, että sinä pääset ihan henkilökohtaisesti tutustumaan oikeastaan kaikkiin meidän sinä vuonna sisään tuleviin opiskelijoihin.

 

Margit Närvä

Kyllä joo on ja näistä voisi vielä insinööreistä sanoa, että heillä tyypillinen opinnäytetyö on sellainen, että kehitetään esimerkiksi jotakin prosessia siellä Yrityksessä, jossa ollaan.

 

Elisa Kannasto

Niin siellä on. Siellä on tämmöistä tuotekehitystyyppistä tai sitten jotakin linjastoa voidaan kehittää tai muuta, jossa ehkä taas puhutaan niistä euroista sitten yrityksenkin tapauksessa.

 

Margit Närvä

kyllä joo elikkä voi olla esimerkiksi tuotantolinjaston kehittämiseen, lean-menetelmiä on aika monessa opinnäytetyössä hyödynnetty siellä.

 

Elisa Kannasto

Ja ruokapuolella meillä tehdään ihan tosi paljon kaikkea hankkeita. Oletko sinä itse mukana hankkeessa?

 

Margit Närvä

Olen useammassakin hankkeessa mukana.

 

 

 

Elisa Kannasto

Onko sinulla joku oma sellainen erityisala? Mikä sinua kiehtoo ja kiinnittää erityisesti tällä puolella vai kiinnostaako kaikki?

 

Margit Närvä

No aika laajasti kiinnostaa kyllä, että voin sanoa näin, mutta esimerkiksi tuossa aiemmin puhuttiin tuosta kokonaisvaltaisesta johtamisesta sieltä agrologiohjelmassa, niin olen ollut näissä maitotilayrityksen kehittämiseen liittyvissä hankkeissa, kokonaisvaltaiseen johtamiseen liittyvissä hankkeissa mukana. Ja nyt jos jonkun hankkeen nostaisin esille, niin meillä juuri päättyi tällainen ei ollut mikään iso hanke, mutta oli erittäin mielenkiintoinen yhteistyö. Robotteja selvitettiin ja niiden hyödyntämistä elintarviketeollisuudessa. Elikkä katsottiin niitten ruokaturvallisuutta ja sitten tuottavuutta, että se oli todella mielenkiintoista.

 

Elisa Kannasto

Vau itseäni kiinnostaa teknologia ihan hirveästi niin kuinka paljon meillä tällä alalla jo hyödynnetään teknologiaa tai kuinka paljon se hiipii jokaiseen juttuun?

 

Margit Närvä

Nyt laitoit vaikean kysymyksen, että millä minä vastaan, kuinka paljon, mutta toki niin kun automaatio kehittyy koko ajan ja yhä enemmän ja myös tämä robotiikkaa sitten otetaan käyttöön yhä enemmän.

 

Elisa Kannasto

Ja meilläkin on jonkun verran jo siihen valmistauduttu. Eli on saatu labroja pystyyn. Missä on näitä robotteja ja pystytään niin kun opiskelijoillekin opettamaan niiden kanssa.

 

Margit Närvä

Kyllä kyllä.

 

Elisa Kannasto

joo ja meillä on tosiaan niin kun haut, yleensä nämä meidän ruokaketjun kehittämisen ohjelmat alkavat joka toinen vuosi.

 

Margit Närvä

Kyllä.

 

Elisa Kannasto

Ja seuraava startti on syksyllä 2024. Ja eikö näin, että sinuun saa olla myös yhteydessä, jos tulee niistä jotain kysyttävää kun haluaa tietää enemmän näistä opintojen sisällöistä.

 

Margit Närvä

Ilman muuta mielelläni vastaan voidaan sopia teamsia tai puhelimessa tai sähköpostilla. Ihan kuinka sitten vaan potentiaalinen hakija haluaa.

 

Elisa Kannasto

Jes hei, kiitos Margit tässä vaiheessa ja katsotaan, jos jutustellaan myöhemmin vielä lisää näistä esimerkiksi hankejutuista.

 

Margit Närvä

Kiitoksia.