SeAMK Podcast - Nuoren yrityksen menestyksen avaimet, osa 4

(Sini Karjalainen) 

Tervetuloa kuuntelemaan Nuoren yrityksen menestyksen avaimet -podcast-sarjan neljättä osaa. Tänään keskustelemme siitä, miten voimme pitää itsestämme huolta yrittäjyyden alkuvuosina. Minä olen Sini Karjalainen ja kanssani on tässä yrittäjä Terhi Saarikoski. Joten Terhi, sinä valmennat ihmisiä. Miksi itsestä huolehtiminen on tärkeää ja miksi siitä pitää erikseen huolehtia? 

(Terhi Saarikoski) 

No ajattelen näin, että olet sitten palkkatyössä tai yrittäjänä, niin kyllähän sitä on itse omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan vastuussa. Loppupeleissä vain sinä itse pystyt siitä oikeasti huolehtimaan, eli sitä ei kukaan puolestasi tee. Ja itsestä huolehtiminen on tärkeää ihan tietenkin siksi, että sinähän siinä omassa kropassasi elämääsi elät ja näin työikäisenä varsinkin ajattelen, että olisi ihan hyvä, jos meillä riittäisi sitä hyvinvointia sitten vielä näiden entistä pidempien työurien jälkeenkin.  

Pitää muistaa, että vaikka toki on olemassa tällaisia hyvinvoinnin tukijalkoja kuten liikunta, lepo, ravinto sekä mielekäs ja hyvinvointia tukeva työelämä, jonka aina itse tykkää sinne perään lisätä, niin me olemme tietysti kaikki myös yksilöitä ja se elämän mielekkyys ja hyvänolon lähteet voivat olla kovin erilaisia eri ihmiselle. Se mikä kuluttaa toisen loppuun, voi olla toiselle semmoinen hyvinvointia boostaava tekijä ja toisinpäin. Oleellista on tietysti ymmärtää ne omat voimavara- ja kuormitustekijät, ja pyrkiä sitten kuuntelemaan niiden myötä itseään. Ja vielä ajattelen näin, että tämän päivän työelämä ja kokoaikainen hektisyys ja saatavilla oleminen ja tekniikka ja vähän tuo somemaailmakin vie meidät tosi nopeasti mukanaan. Joka paikassa pitäisi jollain tavalla muka tänä päivänä olla mukana. Se vie meidät, jos me annetaan sen viedä, elikkä tällaisessa alati muuttuvassa muutosten ja hälinän maailmassa on tärkeä oppia pysähtymään ja kuulostelemaan itseä, että sitten jaksaisi eteenpäin. 

(Sini Karjalainen) 

Oletko huomannut yhteisiä piirteitä yrittäjien alkuvuosien aikana? 

(Terhi Saarikoski) 

Valmennan tosiaan myös yrittäjiä työkseni ja toki tapaan muutenkin paljon yrittäjiä. Yrittäjät ei toki ole mitään sellaista samanlaista massaa, jotka kokevat kaikki samat ilot ja surut ja haasteet ja onnistumiset. Paljon on kiinni esimerkiksi siitä, että millaisia valmiuksia on toimia yrittäjänä, kun sille tielle lähdet. Toiset on eri asioissa valmiimpia kuin toiset ja se on tietysti hyvä huomata, että tätä yrittäjyyttäkin pystyy onneksi myös opettelemaan. Kuitenkin jotain yhteisiä piirteitäkin olen huomannut varsinkin heidän kanssaan, jotka lähtevät yrittäjäksi pitkän palkkatyöuran jälkeen. Ja näitä yrittäjiä usein yhdistää innostus ja innovatiivisuus ja halu tehdä merkityksellistä omannäköistä työtä ja työuraa. Ja tässä tullaan vähän sitten niihin haastepuoliinkin. Samanaikaisesti kun palaa halusta luoda sitä omaa juttua, ja ollaan niiden asiakkaiden apuna joko palveluiden tai tuotteiden kanssa, niin samanaikaisesti täytyisi kuitenkin tehdä siitä itselleen toimeentulo ja elanto. Silti on myös vedettävä rajaa itselleen, ettei se työ vie mennessään. Siinä on monella aloittelevalla yrittäjällä ja tietysti varmaan niillä jotka on pidempäänkin tehneet yrittäjyyttä niin taiteilun paikka. 

Se minkä on myös huomannut – en tiedä koskeeko nyt aloittavia yrittäjiä vai vähän kaikkiakin yrittäjiä, että kaikki yritetään tehdä itse. Tietysti kun ollaan tekeviä ja käteviä niin haluttaisiin itse ratkaista joka asia. Nimenomaan siellä alkuvaiheessa varsinkin kannattaisi ihan aktiivisesti etsiä ja hakea sitä apua ja tukea esimerkiksi järkevään hinnoitteluun ja jaksamisen asioihin ja ihan konkreettista apua. Mutta sitten myös verkostoitua meidän muiden yrittäjien kanssa ja saada sellaista matalan kynnyksen vertaistukea. Eli on se ihminen jolle soittaa ja miettiä, että mitenköhän tässä tilanteessa nyt kannattaisi toimia. Vielä yhtenä yhdistävänä tekijänä niin useinkaan alkavalla yrittäjällä ei välttämättä ole sellaista hirmuista taloudellista kassaa tai puskuria, ja on ehkä jouduttu investoimaankin kovasti. Kyllä silloin vähän vaarana on se, että painaa sitä yrittäjille perinteisesti tunnettua 24/7-päivää ilman taukoja ja lomia. Sehän ei tietysti sitten hyvä tie ole.  

(Sini Karjalainen) 

No mitäs sitten jos ajatellaan yrittäjyyden ja oman elämän näkökulmasta: pitääkö niitä erottaa ja jos pitää, niin miten erotetaan yrittäjyys ja oma elämä? 

(Terhi Saarikoski) 

Kun tapaan alanvaihtajia ja alkavia yrittäjiä ja uramuutoksen tekijöitä, niin jotenkin haluan uskoa, että nykyään ja varsinkin tulevaisuudessa enenevässä määrin ihmiset tavallaan osaa erottaa eli ihan oikeasti arvostaa sitä omaa aikaansa ja miettiä niitä syitä, että miksi lähteä yrittäjäksi. Ne syyt ovat usein sellaisia, että halutaan jotain hyvää itselle ja perheelle ja sellaista irtiottoa ja vapautta. Ja ylipäänsä tänä päivänä sitä työuraa suunnitellaan ihan eri lailla. Niitä omia toiveita ja arvoja sanoitetaan ja pyritään semmoiseen intohimotekemiseen eri tavalla ehkä, kuin ennen. Mutta toisaalta sitten taas tämän yrittäjyyden ja oman elämän erottaminen on siitä kinkkinen, että varsinkin tällaisessa asiantuntijatyyppisessä yrittäjyydessä ei oikeastaan pysty erottamaan siitä, että koska olet yrittäjä ja koska et. Kyllähän sinä olet yrittäjä ihan ympäri kellon. Aikanaan kun toimin palkkatyössä esihenkilönä niin minulta kysyttiin, että kuinka suuri osa työstäsi on esihenkilötyötä ja silloin vastasin että kyllähän se esihenkilönä oleminen alkaa siitä kun avaan sen työpaikan oven. Kyllä minä olen ihan koko työpäivän ajan esihenkilö ja joskus vähän vastailen puhelimeen työpäivän jälkeenkin. Nyt kun olen yrittäjä, niin kyllähän minä olen yrittäjä heti kun aamulla silmät avaan. Ja kun saa tehdä työtä mistä nauttii ja tykkää niin kyllä se on välillä tosi hankala erottaa sitä työpäivää taikka sitä työminää ja sitä, kuka olen työn ulkopuolella. 

(Sini Karjalainen) 

Hyviä ajatuksia. No miten neuvoisit nuoren yrityksen yrittäjää, jos työpäivät ja työviikot venyvät jatkuvasti? 

(Terhi Saarikoski) 

Kaikilla meillä yrittäjillä varmaan joskus venyy työpäivät ja työviikot, mutta sitten jos huomaa että ne tosiaan venyvät jatkuvasti, niin tapanani on sanoa sellaisille yrittäjille, että mitä suurempi  ongelma meillä on käsillä, niin sitä pienemmät ratkaisut yleensä toimivat. Eli jos koko ajan teet liikaa ja teet paljon ja pelkästään työtä niin sellaista isoa vyyhtiä ei ratkaista muuttamalla yhtäkkiä kaikkea kerralla. Se ajatus siitä yleensä ainoastaan lisää sitä ahdistusta asiasta. Kannattaa ennemminkin yrittää tehdä niitä pieniä hyvää kohti vieviä päätöksiä elikkä ensinnäkin oppijat tunnistamaan niitä tilanteita ja paikkoja, joissa työaika vuotaa, ja kehittää pieniä tapoja joilla yrität vähitellen sitä muuttaa. Itsellä on esimerkiksi tällaisia keinoja, että minulla ei ole omassa puhelimessa sähköpostia laisinkaan tai se, että rajaan hyvin tarkasti sitä omaa kalenteria. Kalenteriahan täytyy oppia rakastamaan yrittäjänä elikkä jos kalenterin käyttö ahdistaa niin sitä kannattaa oppia rakastamaan, eli laittaa kalenteriin kaikki asiat. Itse laitan kalenteriin jopa ajattelun. Minulla saattaa lukea perjantaina aamupäivällä, että mieti tässä se ensi viikon asia. Sillä lailla rytmitän sitä tekemistä ja pyrin estämään sitä, että ei joka välissä yrittäisi tehdä jotain. Yksi neuvo mikä itsellä varsinkin silloin ihan alkuaikana auttoi, oli se että jotenkin ymmärsin sen, että myös niihin mukaviin asioihin ihminen voi itsensä uuvuttaa. Minäkin olen yrittäjäihminen joka nauttii työstään ja voisin puhua siitä vaikka 24/7 ja vähän tehdäkin sitä työtä 24/7, niin olen oppinut sen, että jos et anna itselle sitä vastapainoa ja palautumista niin ihminen pystyy uuvuttamaan itsensä niihin mukaviin asioihin. Uupumus ei aina tarkoita sitä, että on tehty vääriä asioita tai ikäviä asioita, vaan aika usein se lähtee siitä innostuksesta, että on tehty liikaa niitä itseä kiinnostavia juttuja. Tällaisia ajatuksia esimerkiksi. 

(Sini Karjalainen) 

Mainiota. Meidän kuulijamme varmasti haluavat vielä tietää, että miten sinä voit näissä asioissa auttaa. 

(Terhi Saarikoski) 

Uravalmentajana tietysti kohtaan ihmisiä uran eri vaiheissa. Minulla on valmennettavia, jotka ovat palkkatyössä ja jotka ovat lähdössä yrittäjäksi. Sitten on asiakkaita, jotka ovat tällä hetkellä yrittäjiä ja he ovat joko jopa luopumassa yrittäjyydestä tai vähän muokkaamassa sitä yrittäjyyttä. Eli uravalmennus ei ole mikään sellainen palkkatyöntekijöiden asia, vaan myös yrittäjät tarvitsevat uravalmennusta ja tukea siihen oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen ja oman yritystoiminnan suuntaamiseen. Minulle ovat tosiaan tervetulleita uravalmennusasiakkaaksi myös yrittäjät ja yrittäjyydestä haaveilevat. Tämän vuoden loppupuolella tässä olen ottanut nyt ensimmäisiä pilottiasiakkaita uusista uravalmennusyrittäjistä. Elikkä TahtoNainen synnyttää nyt sitten uusia uravalmentaja, joille myös on tilausta tässä maailmantilanteessa ja toki muidenkin alojen yrittäjät on ihan yhtä tervetulleita. 

(Sini Karjalainen) 

Miten sinut tavoittaa? 

(Terhi Saarikoski) 

Ihmiset tavoittavat minut varmaan kaikkein eniten itse asiassa LinkedInistä, sieltä löytyy Terhi Saarikoski, mutta toki nettisivuilla www.tahtonainen.fi, niin sieltä löytyy ihan yhteystiedot ja ajanvaraus ja yhteydenottolomake, että tapoja on kyllä. 

(Sini Karjalainen) 

Hienoa. Kiitoksia Terhi näistä mainioista huomion. Toivottavasti nämä auttavat yrittäjiä saamaan selkeän käsityksen siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon yrityksen ensimmäisenä vuosina. Kiitos että kuuntelit tänään. Tavataan taas seuraavassa jaksossa, kun käsittelemme lisää yrityksen menestyksen avaimia.  

Tämän podcast-sarjan tarjoaa MYRSKY – Yritysten muutoskyvykkyys, vihreä siirtymä ja digitalisaatio Länsi-Suomessa -hanke, jota rahoitetaan REACT-EU -välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.