Valmistuneet opiskelijat arvioivat SeAMKin toistamiseen Suomen parhaaksi ammattikorkeakouluksi

Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) on toistamiseen Suomen paras ammattikorkeakoulu valtakunnallisen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekyselyn (AVOP) tuoreissa tuloksissa. SeAMK sijoittuu vuoden 2021 tapaan ensimmäiseksi tarkasteltaessa niin AMK-tutkintoja kuin AMK- ja ylempiä AMK-tutkintoja yhdessäkin. Sijoitus on laskettu kyselyn kaikkien noin sadan kysymyksen keskiarvojen perusteella.

SeAMK sijoittui kärkisijoille kyselyn kaikissa kysymysryhmissä. AMK-tutkintoon valmistuneiden opiskelijoiden arviot toivat SeAMKille ykköstilan seuraavilla osa-alueilla: opiskelu, opiskelutyytyväisyys, oppimisympäristöt, opiskelun tukipalvelut, palaute ja arviointi ja työelämäyhteydet. Opintojen sisällön, kansainvälisyyden, työelämäneuvonnan, harjoittelun ja opinnäytetyön osa-alueilla SeAMKin saamat arviot olivat toiseksi korkeimmat.

”Suomen parhaan ammattikorkeakoulun tittelin saavuttaminen oli meille iso juttu viime vuonna. Ykköstilan säilyttäminen on yhtä iso asia. Kaikki kehittävät toimintaansa jatkuvasti, ja koko henkilöstömme on onnistunut poikkeuksellisen hyvin näinä haastavina aikoina”, SeAMKin rehtori-toimitusjohtaja Jaakko Hallila iloitsee.

SeAMKissa monta Suomen parasta AMK-tutkinto-ohjelmaa

Valtakunnallisessa vertailussa menestyvät hyvin myös SeAMKin tutkinto-ohjelmat. AMK-tutkinto-ohjelmista koko maan kärkeen sijoittuvat tradenomien (liiketalous), tradenomien (kirjasto- ja tietopalvelut), agrologien, konetekniikan insinöörien, bio- ja elintarviketekniikan insinöörien, automaatiotekniikan insinöörien sekä terveydenhoitajien tutkinto-ohjelmat.

Kärjen tuntumassa ovat myös geronomien (2.), rakennusmestarien (2.), restonomien (2.), sosionomien (2.), rakennustekniikan insinöörien (3.), fysioterapeuttien (3.) sekä sairaanhoitajien (4.) tutkinto-ohjelmat.

”SeAMKissa kehitetään opetusta pitkäjänteisesti ja on hienoa havaita, että se tuottaa hyvää tulosta opiskelijoiden arvioimana. Opiskelijoiden tyytyväisyys on tasaisen hyvää kaikissa SeAMKin tutkinto-ohjelmissa. Myös raskaan koronapandemian aikana olemme pyrkineet olemaan paras korkeakoulu opiskelijalle”, osaamisalajohtaja Päivi Rinne sanoo.

Yrittäjyysvalmiuksien tarjoaminen sekä opiskelijakunta SAMO saavat kiittävät arviot

Opiskelijapalautekyselyn osa-alueet sisältävät useita yksittäisiä kysymyksiä. SeAMK sijoittui lukuisissa kysymyksissä kahden parhaan joukkoon.

Yksittäisissä kysymyksissä SeAMK sai strategisesti tärkeät tulokset muun muassa yrittäjävalmiuksien tarjoamisessa ja opintojen kansainvälisyydessä, jotka opiskelijat arvioivat valtakunnallisen ykkössijan arvoisesti.

SeAMKille suuri ilonaihe on jo monena vuonna ollut opiskelijakunnan palveluita ja toimintaa opiskelun tukena koskeva kysymys. Tässä kysymyksessä opiskelijakunta SAMOn ykkössija on nyt kuudes perättäinen.

”Tämä on erittäin miellyttävä ja huojentava tulos sekä meille merkittävä kiitos tehdystä työstä opiskelijoiden ja jäsentemme hyväksi. Arvokas tunnustus tulee suoraan heiltä, joiden hyväksi olemme tehneet pitkäjänteisesti töitä jo 25 vuoden ajan”, opiskelijakunta SAMOn toiminnanjohtaja Jani Erkkonen toteaa.

Tietoa AVOP-kyselystä

Ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekyselyssä opiskelija arvioi ja antaa palautetta toteutuneesta koulutuksesta. Kyselyn tuloksia hyödynnetään sekä paikallisesti korkeakoulun oman toiminnan kehittämisessä että valtakunnallisesti koulutuksen ohjauksessa ja rahoituksessa. Kyselyn täyttävät lähes kaikki ammattikorkeakouluista valmistuvat tutkinto-opiskelijat. Kyselyyn vastanneita oli vuonna 2021 kokonaisuudessaan yli 28 000. SeAMKista vastanneita oli 896.

AVOP-kyselymittaristo on syntynyt Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n, Suomen opiskelijakuntien SAMOK ry:n, Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön (OTUS) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) yhteisenä hankkeena. Kyselymittariston käyttöönotosta ja sen kehittämisestä vastaa Arene ry.

Kyselyn tulosten avoimena tilastolähteenä on Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen.

Lisätietoa:

Jaakko Hallila
rehtori-toimitusjohtaja
SeAMK
jaakko.hallila@seamk.fi
+358 40 8680621