AB Challenge -kilpailun voittajaksi Juha Haapamäen Omenahaus | SeAMK

AB Challenge -kilpailun voittajaksi Juha Haapamäen Omenahaus

kategoria: SeAMK Info
Juha Haapamäki

Agrobiotalouden innovaatiokilpailu AB Challengen on voittanut Juha Haapamäki Seinäjoen ammattikorkeakoulusta Omenahaus-ideallaan. Voittaja julkistettiin Food Business Summitissa Seinäjoella tänään. Voittaja palkitaan 5000 eurolla.

Omenahaus-idea tarjoaa ratkaisun omenoiden jäterumbaan syksyisin. Joka syksy tonneittain omenoita kuljetetaan kaatopaikoille, metsiin ja puistoihin ympäri Suomen. Omenahaus hyödyntää tämän tarpeettoman ylijäämän tarjoamalla omenoiden poiskuljetuspalvelua. Ylijäämä jalostetaan erilaisiksi tuotteiksi, kuten mehuksi ja rehuksi.

Tuomariston mukaan Omenahaus on valmis liiketoimintaidea. Voittaja on miettinyt kaikki liiketoiminnan osa-alueet tarkoin. Kyseessä on kokonaisvaltainen ja uskottava yritysidea. Se noudattaa AB Challengen tehtävänantoa täydellisesti. Idea on myös skaalattavissa eri tasoille.

Tuomareista Merja Rehn Sitran kiertotaloustiimistä kommentoi voittajaa seuraavin sanoin:
– Joka vuosi kotipuutarhoissa syntyy valtava ruokahävikki. Omenahaus puuttuu tähän epäkohtaan kiertotalouden keinoin. Toisen hävikistä syntyy toiselle kannattavaa liiketoimintaa. Tämä on erinomaista.

Foodwestin toimitusjohtajan Karri Kunnaksen mukaan:
– Voittajassa tiivistyy positiivinen yrittäjähenki. Koko tuotantoketju on hyvin ajateltu. Tämän tyyppiselle yritystoiminnalle on olemassa tarve. Liikeidea voidaan myös ottaa käyttöön sellaisenaan. Se tarjoaa myös hienoja jatkokehittelyn mahdollisuuksia uusiin tuotteisiin, kuten siidereihin.

AB Challengeen tuli yhteensä 14 ideaa. Finaaliin ylsivät Haapamäen lisäksi Hilkka Hiltunen Savonia ammattikorkeakoulusta sekä Reijo Pankka Tampereen teknillisestä yliopistosta.

AB Challenge on uusi ideakilpailu, jonka tavoitteena on löytää uutta liiketoimintaa agrobiotalouden alalle. Korkeakouluopiskelijoille suunnatussa kisassa edistetään uuden liike- tai yritystoiminnan syntymistä ja erityisesti start up ja grow up -yrittäjyyttä. Tuomaristoon kuuluivat asiantuntija Merja Rehn (Sitra), toimitusjohtaja Karri Kunnas (Foodwest Oy) sekä professori Maija Tenkanen (Helsingin yliopisto).

Lisätietoja: Aapo Jumppanen, puh. 050 415 1152, aapo.jumppanen(a)helsinki.fi

Kilpailu oli osa agrobiotalouden innovaatioyhteisö AB Seinäjoen toimintaa, jossa ovat mukana Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Into Seinäjoki Oy, Luonnonvarakeskus, Seinäjoen yliopistokeskus sekä Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutti. AB Seinäjoki -hanketta rahoittavat Pirkanmaan liitto, Euroopan aluekehitysrahasto ja Seinäjoen kaupunki. Kilpailun palkintoja rahoittavat Seinäjoen korkeakoulusäätiö, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoen yliopistokeskus sekä Into Seinäjoki Oy.