Arene: Ammattikorkeakoulut saivat hartaasti odottamansa päätöksen sote-alan harjoitteluiden rahoituksesta | SeAMK.fi

Arene: Ammattikorkeakoulut saivat hartaasti odottamansa päätöksen sote-alan harjoitteluiden rahoituksesta

kategoria: SeAMK Info
The renewed organization will increase agility and SeAMK-level operations

Arene ry:n tiedote 1.9.2022

Tämä hallitus teki vihdoin sen, mitä ammattikorkeakoulut ovat tavoitelleet vuosikausia. Aiemmin ammattikorkeakoulujen rahoista maksetut sosiaali- ja terveysalan harjoittelukorvaukset maksetaan nyt valtion varoista. Lisäksi tehdyt päätökset ammattikorkeakoulujen TKI-työhön tukevat Suomen elinvoimaa. 

Päätös harjoittelumaksuista helpottaa ammattikorkeakoulujen tukalaa taloudellista tilannetta, ja mahdollistaa vapautuvien resurssien käytön koulutuksen ja harjoitteluiden kehittämiseen. Ammattikorkeakoulut toivovat ja osaltaan sitoutuvat muutoksen myötä yhä tiivistyvään yhteistyöhön sosiaali- ja terveysministeriön, ammattikorkeakoulujen ja harjoitteluja tarjoavien työpaikkojen välille.

“Juuri nyt tämä päätös on äärimmäisen tervetullut, kun sote-alalla tutkintotavoitteet ovat nousseet vuoden 2021 alusta 28 prosenttia. Koulutusmäärien nostoon tällä hallituskaudella saadut lisäeurot kattavat vain pienen osan kasvaneista kustannuksista”, selittää ammattikorkeakouluja edustavan Arenen puheenjohtaja Mervi Vidgrén.

Ammattikorkeakouluista valmistuu 60–70 prosenttia hyvinvointialueiden työvoimasta. Tämä ei näy nyt STM:n menoissa kuten pitäisi. Rahoitus puuttuu niin tuon henkilöstöryhmän osaamisen kehittämisestä kuin ammattikorkeakoulujen tekemältä käytännönläheiseltä tutkimus- ja kehittämistyöltä. Ammattikorkeakouluilla ja niistä valmistuneilla olisi juuri nyt annettavaa kriisissä olevalle terveydenhuollolle, kuten koko suomalaisen yhteiskunnan uudistamiselle.

Ammattikorkeakoulut kiittävät kaikkia kansanedustajia ja sidosryhmiä yhteisestä vaikuttamistyöstä.

Lisätietojatoiminnanjohtaja Ida Mielityinen, Arene, puh. 050 594 0731