Agrobiotaloushaaste tuotti uusia avauksia ruoka-alalle

Blogi: AB Seinäjoki

Agrobiotalouden innovaatiokilpailu, AB Challenge, käynnistyi viime marraskuussa.
Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa haettiin laajalla skaalalla ruokainnovaatioita aina digitaalisista ratkaisuista kiertotalouteen. Kilpailun ensimmäinen vaihe päättyi 28.2, jolloin yhteensä 14 innovatiivista ideaa oli saapunut kilpailuun.

Tuomaristo valitsi jatkoon kolme parasta ideaa, jotka ovat Agrobiosampo – turpeesta seuraavan sukupolven funkkis, LinAvec – Vatsan hyvinvointituoteperhe sekä Omenahaus. Jokainen jatkoon päässeistä ideoista palkittiin 2000 eurolla, joka käytetään idean jatkokehittämiseen. Kolmea ideaa jatkojalostetaan sekä niiden liiketoimintamallia kehitetään AB Campillä, joka järjestetään 21.-22.4. Seinäjoella. Tämän jälkeen ideoiden omistajat jatkavat kehittämistä ja jättävät lopullisen version ideasta tuomaristolle arvioitavaksi. Voittaja julkistetaan Food Business Summit –tapahtumassa 8.6. ja palkitaan 5000 eurolla.

AB Challenge tuomaristoon kuuluvat asiantuntija Merja Rehn (Sitra), toimitusjohtaja Karri Kunnas (Foodwest Oy) sekä professori Maija Tenkanen (Helsingin yliopisto).

AgroBioSampo-brändi ja -tuoteperhe tuottaa turpeesta funktionaalisia elintarvikkeita globaaleille markkinoille. Ravinnontuotantona se on myös jatkuvaa, ei kausittaista, kuten viljelytoiminta tai polttoturpeen nosto, jolloin sen jalostusresurssit ja logistiikka toimivat taloudellisemmin ja tehokkaammin, mahdollistaen samalla edullisemmat lopputuotteet.

LinAvec on hyvinvointituotesarja, joissa on pellavansiementä ja kauraa tai ohramäskiä. Pellavansiemen sisältää Omega-3 rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa, joka auttaa hyvän veren kolesterolitason ylläpitämisessä. Kaurassa ja ohrassa on hitaasti liukenevaa kuitua beetaglukaania, joka parantaa suoliston hyvinvointia ja auttaa ylläpitämään hyvää veren kolesterolitasoa. Tuotesarjassa on marjaisia myslejä sekä pirtelöitä. Kauraa sisältävät tuotteet soveltuvat gluteinittomaan ruokavalioon. Tuotesarja on jokaisen omasta terveydestä välittävän ihmisen helppoa ravintoa.

Omenahaus tarjoaa uudentyyppisen kiertotalouden palvelumallin, jossa ylijäämä omenat puristetaan mehuiksi ja saadaan hyötykäyttöön. Ratkaisussa korostuu digitaalisten menetelmien hyödyntäminen osana kiertotaloutta. Samaan aikaan Omenahaus-palvelumalli tarjoaa mahdollisuuden tehdä uudentyyppistä liiketoimintaa hävikkiomenoista sekä muista hedelmistä sekä vihanneksista. Samaan aikaan malli on erittäin skaalautuva.

Lisätietoja AB Challenge kilpailusta Päivi Alaniska paivi.alaniska@intoseinajoki.fi, 040 505 3284 www.abseinajoki.com/abchallenge

Ari Sivula, SeAMK

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran AB Seinäjoen omassa blogissa 20.4.2017. http://www.abseinajoki.com/single-post/2017/04/20/Agrobiotaloushaaste-tuotti-uusia-avauksia-ruoka-alalle


AB Challenge kilpailun järjestäjänä on agrobiotalouden innovaatioyhteisö AB Seinäjoki, joka tarjoaa alueen yrityksille, tutkijoille, kehittäjille ja muille toimijoille mahdollisuuden verkottua sekä kehittää ja tätä kautta luoda uusia innovaatioita ja kiihdyttää liiketoimintaansa. Kilpailu on osa AB Seinäjoki -hanketta, jota hallinnoi Seinäjoen Ammattikorkeakoulu. Hankkeessa osa-toteuttajina toimii Into Seinäjoki Oy, Luonnonvarakeskus ja Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutti/ Seinäjoen Yliopistokeskus. Hanke on saanut rahoituksensa Pirkanmaan liitosta, Euroopan aluekehitysrahastosta ja Seinäjoen kaupungilta. Erityiskiitos kilpailun rahoituksesta kuuluu Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiölle.