Agrologiopiskelijoiden ja opettajien viikko Espanjan Palenciassa

Vietimme viiden agrologiopiskelijan ja kahden opettajan voimin viikon Espanjassa, Palenciassa, kansainvälisen Future Proof Animal Production System -kurssin merkeissä. 23.2.2025 lensimme Madridiin, jossa vietimme yhden yön, ja aamulla matkasimme luotijunalla Palenciaan.

Palenciassa asuimme opiskelija-asuntolassa ja opiskelimme Valladolidin yliopistossa yhdessä portugalilaisten ja alankomaalaisten opiskelijoiden kanssa. Espanjalaisopiskelijat uupuivat joukosta, vaikka heitä oli kovasti yritetty houkutella mukaan.

Viikon aikana teimme ryhmätöitä, ja pääsimme tutustumaan paikalliseen ruokatehtaaseen, jossa saimme maistella tehtaassa valmistettuja tapaksia. Tutustuimme myös lammastilaan, jossa valmistettiin juustoja lampaanmaidosta, sekä suureen lypsytilaan, jossa oli pitkälle toistatuhatta lypsävää. Vierailimme viehättävässä perinteisessä espanjalaiskylässä, jossa lähes joka katolla pesi kattohaikara. Samassa kylässä tutustumme siipikarjateurastamoon ja leikkaamoon.

Tutustuimme myös paikallisen ruokakaupan antimiin, joka oli monessa suhteessa hyvin erilaista kuin Suomessa. Esimerkiksi vakuumipakattua mustekalaa ei aivan omasta lähikaupasta taida löytyä. Sikatilalle emme tautivaaran vuoksi päässeet vierailemaan, mutta saimme tutustua tilaan VR-lasien avulla.

Viikko oli tiivistä opiskelua. Päivät alkoivat aamuisin yhdeksän maissa yleensä vierailukohteissa ja jatkuivat ryhmätöiden ja luentojen merkeissä aina klo 19 saakka, jolloin tarjoiltiin päivällinen, mikä espanjalaisittain oli kuulemma turhan aikaisin. He kun ovat tottuneet nauttimaan päivällisen vasta klo 22 jälkeen. Keskiviikkona meille tarjoiltiin vähän juhlavampi lounas, espanjalaista paellaa ja salaattia, ja viimeisenä iltana Palenciassa nautimme juhlavan tapas-illallisen.

Viikon päätteeksi vietimme vielä yön Madridissa ennen kuin lensimme takaisin Suomeen 1.3.2025. Matka oli erittäin antoisa, tarjosi uusia kokemuksia ja kansainvälistä verkostoitumista.

Elina Hakola
SeAMK agrologiopiskelija