Haaveena liiketalousalan ja agrologialan yhdistäminen

Henkilö istuu laavulla nuotion äärellä.
Tulevaisuudessa Sari Kurttila haluaa yhdistää työssään sekä liiketoiminta- että agrologialan osaamisensa.

Maatalous on alana kaikkiin ihmisiin vaikuttava ala. Pellolta pöytään -periaate pätee kaikkiin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Sillä ei ole väliä, mitä ruokavaliota noudatat, sillä kaikkien ruokavaliossa on maatalouden tuotteita. Oletpa sitten sekasyöjä, vegaani tai ihan mitä ruokavaliota tahansa noudattava henkilö. Tämä seikka saikin minut kiinnostumaan agrologin opinnoista.

Koulutukseni on liiketalouden tradenomi ja olen suorittanut KLT-tutkinnon. Olen toiminut taloushallinnon työtehtävissä lähes koko työurani ja opiskellut alaa työn ohessa. Joku vuosi sitten tapahtui kuitenkin ”herääminen”. Mieleen tuli ajatus, että ehtisin vielä opiskella jotain muutakin alaa kuin taloushallintoa, surffailin netissä ja törmäsin kuvaukseen agrologialasta. Tämä sai minut kiinnostumaan ja laittamaan hakemuksen.

Oulu vaihtuikin Seinäjokeen

Toinen valinnan paikka oli oppilaitos, johon hakisin. Silloin asuin Oulussa ja kaikista järkevintä olisi ollut laittaa hakemus OAMKiin, mutta huomasin, että SeAMK oli useampana vuonna valittu oppilaiden keskuudessa suosituimmaksi ammattikorkeakouluksi ja irtiottokin oli paikallaan, joten laitoin hakupaperit vetämään SeAMKiin. Tämä aiheuttikin jo isomman elämänmuutoksen. Elämäni Pohjois-Pohjanmaalla asuneena aloinkin tutustumaan Etelä-Pohjanmaahan. Hain opintovapaata työstäni ja aikuisopintotukea, jotka molemmat minulle myönnettiin. Opiskelen monimuotoryhmässä, joka suurimmaksi osaksi onnistuu etäopiskeluna. Osa kursseista vaatii kuitenkin läsnäoloa.

Sittemmin tieni vei minut ja mieheni Keski-Pohjanmaalle. Tällä hetkellä suurin osa opiskelusta on jo takana päin. Opintovapaan jälkeen opiskelu on vaihtunut työn ohessa opiskeluun, mikä aiheuttaa työn, opiskelun ja vapaa-ajan kanssa tasapainottelua. Agrologialaan kiinnostus on säilynyt ja toiveena olisi saada työssäni yhdistettyä molemmat alat sekä liiketalouden ala että luonnonvaraympäristöala.

Syventävissä opinnoissa voi keskittyä itselle mielenkiintoisimpiin ja hyödyllisimpiin aiheisiin

Tällä hetkellä työ koostuu vain liiketaloudesta, mutta molempien alojen yhdistäminen ei ole ollenkaan mahdoton ajatus vaan mielestäni todella hyvä kombinaatio. Opiskelun monipuolisuus on minut yllättänyt, eikä ollenkaan negatiivisesti. Jossakin määrin liiketalouden tuntemuksesta on ollut hyötyä, mutta suurimmaksi osaksi opinnot ovat koostuneet uusista, mielenkiintoisista ja haasteellisistakin aiheista. Syventävät opinnot ovat vielä suurimmaksi osaksi edessäpäin, jolloin voi keskittyä niihin aiheisiin, jotka todella tuntuvat itselle mielenkiintoisimmiksi ja hyödyllisimmiksi.

Erityisen kiinnostavaksi koen paljon julkisestikin tapetilla olevat asiat, kuten hiilensidonta, kiertotalous, erikoiskasvien kasvatus, unohtamatta kuitenkaan maatalouden kannattavuuteen liittyviä seikkoja. Kuinka tärkeää onkaan, että suomalainen maatalous voi hyvin ja on kannattavaa toimintaa jo Suomen omavaraisuudenkin takia, ja jotta meille kaikille riittäisi puhdasta suomalaista ruokaa.

Sari Kurttila
Agrologiopiskelija, SeAMK