Kolumni: Tunnetko maalaismaisemasi?

Blogi: AgroBlogi

Tiedätkö sen tunteen, kun kävelet ilta-auringossa pellon reunaa ja annat viljantähkien soljua sormien läpi? Aika nostalgista. Tai sen, kun lehmä nuolaisee karhealla kielellään? Miltä tuntuu pitää pientä possua sylissä, tai miten vipattaa lampaan häntä? Näitä kokemuksia aika harvalle nykyään tulee ihan itsestään.

Eläinten hoitamisesta tulee hyvä mieli. Hyvä mieli siitä tulisi myös monelle ikääntyneemmälle, joka näitä muistoja lapsuudestaan haikailee. Luonnon hyvinvointivaikutuksia on viime aikoina tutkittu paljon, ja loistavin tuloksin. Luonto tekee ihmiselle hyvää. Tavoitteellinen ja ammatillinen toiminta luonnon hyvinvointivaikutusten ympärillä on Suomessa koottu Green Care –termin alle. Sinne mahtuu monenlaista: voimauttavasta luonnossa liikkumisesta eläinavusteisiin hoivapalveluihin ja puutarhaterapiasta lehmien hoitoon.

Vaikka maatalous ei nykyään välttämättä ole niin konkreettisesti sylissäsi kuin mummola-mielikuvissa, kannattaa se silti pitää tuttuna. Ja se ympäristö tekee edelleen hyvää: luonto ja eläimet, ympäristöstä ja ruuantuotannosta huolehtiminen. Eteläpohjalaisen sielu lepää pellon reunassa.

Lisäksi on tärkeää tietää mitä syö, mistä se tulee ja mitä vaikutuksia valinnoillasi on. Ai niin, että se lähileipomon leipä on tosiaan jauhettu viljasta, joka kasvoi siinä pellolla, jonka ohi aina mennään. Ja että tuossa kasvaa perunaa, jota koko talvi popsitaan, vaikka sitten ranskiksina. Nykypäivän ruuantuotanto on menetelmissään usein kaukana mummolasta, mutta ajatus ei ole muuttunut mihinkään. Lähiruokaan kannattaa tutustua. Älä kuitenkaan mene pomppimaan kenenkään pellolle, saati tontille ilman lupaa. Fiilistele peltomaisemassa ja vaikka kotieläinpihassa, hakeudu muutenkin lähelle ruuantuotantoa ja luontoon. Anna maalaismaiseman vaikuttaa. Haista, maista, tunnustele, muistele, ihmettele, ajattele. Tunne.

 

Soila Huhtaluhta

Projektipäällikkö

SeAMK Ruoka

 

Julkaistu alun perin Eparissa 31.7.2019: https://www.epari.fi/mielipide/kolumnit/kolumni-tunnetko-maalaismaisemasi-1.3038635