SeAMKin joukkue kisasi menestyksekkäästi RESTO-tietotaitokilpailussa Porissa

Restokisan 2024 SeAMKin joukkue.
SeAMKin joukkueessa olivat mukana Senni Hyvönen, Milja Varila, Juulia Syrjä ja Kirsikka Koponen.

RESTO-tietotaitokilpailut ovat valtakunnalliset kisat, joissa joukkueena kisataan muita ammattikorkeakouluja vastaan. Ensimmäiset RESTO-kisat on järjestetty vuonna 2002 Turussa ja Seinäjoella ne on järjestetty kerran, vuonna 2016. Joukkue muodostuu kahdesta neljään jäsenestä.

Kisapäivien aikana suoritetaan yleensä yhteensä kolme tehtävää, joista osa esitetään muiden kilpailijoiden ja yleisön edessä. Päivien aikana on myös paljon muuta ohjelmaa, kuten yrityskäyntejä, verkostoitumista, sosiaalista ohjelmaa ja tietenkin hyvää ruokaa.

Tämän vuoden kilpailussa teemana oli teollisuusmatkailu. Joulukuussa 2023 meihin otti yhteyttä opettajamme Eliisa Ylinen kysyen, ja kysyi, ketkä olisivat mahdollisesti innokkaita lähtemään kisoihin mukaan. Tiimi muodostui neljästä opiskelijasta ja Seinäjoelta kisaan lähetettiin Senni Hyvönen, Milja Varila, Juulia Syrjä ja Kirsikka Koponen.

Koska Seinäjoki on avaruuden pääkaupunki, halusimme, että tiimin nimi viittaisi jotenkin siihen. Tiiminimi Sirius muodostui siitä, kun Senni seikkaili internetin ihmeellisessä maailmassa avaruussanojen seassa. Sirius viittaa kirkkaimpaan tähteen.

Ennakkotehtävässä hyppäys teollisuusmatkailun pariin

Ennen kisoihin lähtöä tiimillä oli tehtävänään ennakkotehtävä. Ennakkotehtävässä tuli luoda Rosenlew-museon toimintoja esiin tuova, museon nykyisessä sosiaalisen median kanavissa toteuttava kampanja, joka osallistaa jollain tavalla yleisöä. Rosenlew-museo on teollisuushistoriallinen museo, joka kertoo Satakunnan alueen kehitykseen merkittävästi vaikuttaneesta teollisuudesta, työnteosta ja paikallisista teollisuustuotteista.  Museo sijaitsee suojellussa kruunuviljamakasiinirakennuksessa Porissa, Aittaluodon perinteisen tehdasalueen kupeessa.

Tehtävä oli meille haastava, koska meillä SeAMKissa painotetaan ruokapalveluita ja tehtävä liittyi suuresti teollisuusmatkailuun, joka oli meille joukkuelaisille aivan vieras alue. Voisi sanoa, että olimme todellakin oman mukavuusalueen ulkopuolella. Yhteistyöllä saimme kuitenkin tehtävän suoritettua ja olimme tyytyväisiä laatimaamme some-kampanjaan.

Iltaohjelman puhujilta tsempit tulevaan kisaan

Matka kisoihin alkoi tiistaina 12.3.2024 Joukkue hyppäsi junaan ja suuntana oli Tampere. Tampereella kyyti vaihtui bussiksi ja tiimimme sai jo esimakua muista joukkueista, jotka olivat samassa bussissa. Bussi saapui Poriin ja intoa täynnä oleva tiimi käveli upeaan Sokos Hotelli Vaakunaan Porin keskustan tuntumassa.

Hotellissa saimme tapahtuman järjestäjiltä tervetuliaispaketit, mistä löytyi muun muassa kahvia ja sitruunanmakuista rypsiöljyä, sekä tietenkin haalarimerkit. Huoneissa kerettiin hengähtää vain hetki ennen iltaohjelmaa, jossa saimme kuula sponsoreita ja kisan järjestäjiä. Mikä mahtavinta, kaikki puhujat olivat jossain kohtaa elämäänsä opiskelleet restonomeiksi. Suurin osa oli myös itse ollut kisaamassa RESTO-kisoissa.

Tunnelma oli odottava ja jännittynyt. Illallinen nautittiin seisovasta pöydästä ja baarikin oli auki. Matkustamisen ja verkostoitumisen uuvuttama kisatiimi kuitenkin vetäytyi huoneisiinsa ensimmäisen tilaisuuden tultua ja jäimme innolla odottamaan seuraavan päivän kisatehtäviä.

Kisatehtävissä elämyspaketin ja tapahtumakonseptin suunnittelua

Keskiviikkona 13.32024 herätyskello soi jo aikaisin. Aamupalan jälkeen joukkue suuntasi Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) kampukselle kuulemaan päivän ensimmäisen tehtävänannon.

Ensimmäisenä kisatehtävänä meidän tuli luoda elämyspaketti Satakunnan osuuskauppa Vaakunalle. Toisessa kilpailutehtävässä tuli suunnitella Pori Jazzien 18–25-vuotiaille festarikävijöille suunnattu tapahtumakonsepti.

Tehtävien jälkeen pääsimme tutustumaan Poriin ja Rosenlew-museoon. Museovierailun jälkeen pääsimme hetkeksi aikaa hotellille ennen seuraavaa siirtymistä. Kilpailupäivä huipentui upeaan illalliseen ravintola Sofiassa, joka sijaitsee vanhan puuvillatehtaan alueella. Illallisen jälkeen oli mahdollisuus lähteä jatkoille ja keilaamaan, mutta kisaväsymyksestä kärsivä joukkueemme suuntasi hotellille nukkumaan.

Mysteerimatkoja ruukille ja olutpanimolle

Torstaina 14.3.2024 suuntana heti aamusta oli mysteerimääränpää, johon bussikuljetus lähti hotellin edestä. Parinkymmenen minuutin matkan jälkeen joukkue löysi itsensä sateisesta Noormarkusta Ahlströmin Ruukin pihalta. Kolmannessa kilpailutehtävässä tuli luoda Ahlströmin ruukille esittelyvideo.

Videoiden esittelyn jälkeen oli vuorossa päivän toinen mysteerimatka. Joukkueet ohjattiin bussiin ja bussi suuntasi takaisin kohti Porin keskustaa. Hetken luulimme mysteerin olevan päiväunet hotelissa, mutta pääsimmekin aivan hotellin vieressä sijaitsevaan Panimoravintola Beer Hunter’siin oluttastingiin.

Olutta panimo on alkanut valmistaa jo vuonna 1998, ja se jatkuu tälläkin hetkellä jo kolmannessa sukupolvessa. Panimon toisen sukupolven yrittäjä piti meille kattavan esityksen oluen maistelusta ja sen valmistusprosessista. Oluttastinging jälkeen pääsimme hetkeksi hotelliin lepäämään ja valmistautumaan illan gaalaan.

Eri värisiä oluita laseissa.
Panimoravintola Beer Hunter’sissa osallistuttiin oluttastingiin.

Illan gaalassa ei jääty ilman palkintoja

Illan gaala järjestettiin Porin jokirannassa sijaitsevassa Mekanissa. Illan aikana saimme nauttia upean kolmen ruokalajin gaalaillallisen. Gaalan aikana saimme kuulla tapahtuman yhteistyökumppaneiden puheita ja nähdä taikuri ja mentalisti Marko Poskiparran esityksen.

Gaalassa tietenkin palkittiin joukkueita eri kategorioissa: verkostoitumisbingon voittaja, vuoden suunnannäyttäjät, paras ennakkotehtävä, jokaisen kisatehtävän parhaat sekä koko kisan 1.–3. sijat. Tänäkään vuonna SeAMK ei jäänyt ilman palkintoa, sillä joukkueemme voitti toisen kisatehtävän. Palkinnoksi saimme kaikki yhden päivän liput kesän 2024 Pori Jazzeille sekä tietenkin upean palautteen tehtävästämme suoraan Pori Jazzin edustajalta, mikä oli meille itsessään jo voitto.

Koko kisan voittajaksi ylsi TAMKin ViVis, hopeaa nappasi Xamkin joukkue Xenat ja pronssia sai Karelian Karestolaatio. Gaalan jälkeen osa joukkueestamme suuntasi hetkeksi jatkoille Porin Kulttuurikulmaan ja sitä kautta yöpuulle. Seuraavana aamuna viimeisen yhteisen aamiaisen jälkeen suuntasimme junalle, joka kuljetti meidät takaisin lakeuksille.

Kauniisti aseteltu ruoka-annos lautasella. Kauniisti aseteltu ruoka-annos lautasella. Kauniisti aseteltu ruoka-annos lautasella.

SeAMKin restonomiopiskelijat
Senni Hyvönen, Milja Varila, Juulia Syrjä ja Kirsikka Koponen