Esimiesopin teoriat heti käyttöön | SeAMK

Esimiesopin teoriat heti käyttöön

Opiskelija restonomin suojavaatteissa.
Jan Savolainen

Jan Savolainen

Restonomi Jan Savolainen kaipasi elämäänsä haasteita ja niitä hän myös sai. Nuori mies soveltaa nyt käytäntöön Seinäjoen ammattikorkeakoulussa saamiaan esimiestyön oppeja.

Iisalmelainen ylioppilas Jan Savolainen oli 22-vuotias, kun hän oli ehtinyt paiskia jo töitä maanrakennusalalla ja elintarviketeollisuudessa. Hän kaipasi kuitenkin työtä ihmisten parissa. Jan arveli, että restonomin koulutus ja esimiestutkinto voisivat olla ratkaisu.

–  Olin kuullut Seinäjoen ammattikorkeakoulusta kaikkea hyvää. Koulun oma ravintola oli plussaa, koska minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta alalta.

Pohjoissavolainen nuorimies haki ja pääsi vuonna 2010 palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelmaan Seinäjoelle. Ensimmäinen ja toinen opintovuosi tarjosivat tarpeellista tutustumista ravintola-alaan. Kun kolmantena vuonna syvennyttiin johtamiseen, alkoi mielikuva fyysisesti ja henkisesti raskaasta ravintolatyöstä muuttua.

–  Huomasin, että esimiestyö oli minulle aika luontaista. Kaipasin tulevaisuudelta myös yhä enemmän haasteita ja esimiesasemassa niitä tulee kuin itsestään.

Omat haasteensa antoi harjoittelu. Jan haki harjoittelupaikkansa Helsingistä, jossa olivat suurimmat työmarkkinat ja monipuolisimmat mahdollisuudet.

–  Kun lähetin hakemuksia helsinkiläisiin ravintoloihin, otettiin neljästä paikasta heti yhteyttä. Harjoittelijat ovat tosi haluttuja, sillä meistä saa hyviä kesätyöläisiä ja pitkäaikaisempiakin työntekijöitä.

Vielä opettavaisempi oli kolmen kuukauden harjoittelu suomalais-espanjalaisessa ravintolassa Torremolinoksessa. Jan huomasi, että vaikka samoista asioista on kyse, ne voidaan hoitaa myös rennommin.
Samaa oppia antoi Helsingissä tehty opinnäytetyö ravintolapäivän elämyksellisyydestä.

”Joka päivä mietin esimiestyön oppeja”

Vuonna 2014 Jan Savolainen kädessä oli restonomin todistus ja työelämä avoinna edessä. Jan oli saanut harjoittelukokemusta vuoropäällikön työstä jo Korkeasaaren ravintoloissa. Hän jatkoi Korkeasaaressa jonkin aikaa ja kokeili sitten vuokrafirman kautta siipiään elintarviketeollisuudessa. Kokemus oli lupaava.

Puolen vuoden päästä oli auki työnjohtajan paikka Starfood Finlandilla.

– Ajattelin, että minulla ei ole mitään menetettävää, kun pohjana on esimieskoulutus ja kokemusta ravintolapuolen esimiestyöstä. Haastattelija sanoi, että hän ei ole ikinä ottanut yhtä nuorta työnjohtajaa, mutta että kokeillaan nyt.

Työt sujuivat hyvin Starfood Finlandilla. Siellä kertyi neljä vuotta lisää kokemusta, kunnes keväällä 2018 tuli taas aika hakea uusia haasteita. Nyt esimiehen paikka löytyi Lantmännen Unibakenilta Vantaan Petikosta. Ruotsalaisomisteinen leivonnaispakasteisiin keskittynyt firma on Euroopan toiseksi suurin leipomoalan yritys.

– Lantmännen Unibaken on ympäristönä erilainen, kun Starfood oli käsityövaltaisempi. Siellä oli vuorossa 15−20 vuorossa työntekijää, kun nykyisin automatisoidussa leipomossa johdettavana on 7−10 ihmistä.

Jan on juuri se ihminen, jota työmarkkinat janoavat: hyvin koulutettu nuori, jolla on valmiiksi vankka kokemus. Se ei tarkoita sitä, etteikö hänenkin pitäisi olla tarkkana ja oppia koko ajan lisää.

–  Yritys järjestää koulutusta säännöllisin väliajoin. Joka päivä mietin myös syvemmin oppeja, joita sain aikoinaan Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.

Näitä oppeja ovat henkilöstöjohtamiseen liittyvät asiat, kuten kehityskeskustelut, palautteen antamiset ja päivittäinen esimiestyö. Koulutuksen teoria muuttuu nyt käytännöksi.

–  Kokonaisuutena koulutus antoi todella hyvät eväät nykyiselle tekemiselle. Oli esimiestyön teoriaa, ruokatuotannon ja elintarviketeollisuuteen liittyviä kursseja. Ja monikulttuurisessa yrityksessä kielitaito on tärkeä.

Jan muistelee lämmöllä kolmen kuukauden harjoitteluaan Espanjassa. Hän ihmettelee, että ulkomaan harjoittelua käytti hyväksi vain osa opiskelijoista, vaikka oppilaitos teki kaiken valmiiksi ja helpoksi.

–  Se oli kokemus, jota on myöhemmin vaikea saada. Ja kun koulusta puhutaan, yltää Seinäjoen ammattikorkeakoulu ihan kärkikastiin.

Jan lähettää lopputerveiset työelämään tulijoille: arvostakaa omaa työnantajaanne ja olkaa positiivisella asenteella!

Teksti: Anssi Orrenmaa / Kuvat: Toni Korhonen