Kaksikymmentä projektiosaajaa suoritti Prince2 Foundation Level -sertifikaatin – tavoitteena E-P:n menestyminen kansainvälisessä rahoitushaussa | SeAMK

Kaksikymmentä projektiosaajaa suoritti Prince2 Foundation Level -sertifikaatin – tavoitteena E-P:n menestyminen kansainvälisessä rahoitushaussa

kategoria: Yrityksille
Kurssin kouluttajana toimineella Michael Dollinilla on yli 20 vuoden kokemus Prince2-metodista.
Michael Dollin has over 20 years of experience with Prince2 method.

SeAMK järjesti elo-syyskuun vaihteessa kolmipäiväisen Prince2 Foundation Level -kurssin Seinäjoella. Kurssille osallistui 20 edustajaa organisaatioista, jotka Etelä-Pohjanmaalla tekevät yhteistyötä kansainvälisten projektien hakemiseksi ja niiden toteuttamiseksi.

Osallistuneet organisaatiot olivat SeAMK, Into Seinäjoki, EEN (European Enterprise Network), Xport Oy, Sedu, Seinäjoen yliopistokeskuksen yliopistot, Etelä-Pohjanmaan liitto sekä Länsi-Suomen EU-toimisto Brysselistä.

Mitä Prince2 sitten on?

”Se on todennäköisesti laajimmin tunnustettu projektinhallinnan metodi koko maailmassa. Se on käännetty noin 60 eri kielelle ja on käytännössä alan standardi. Esimerkiksi jos työskentelet jonkun valtion kanssa, sanotaan vaikka Vietnam, niin Vietnamin hallitus tulee kysymään sinulta, miten käytät Princeä”, kurssin kouluttaja toiminut Michael Dollin kertoo.

Johtajana koulutus- ja konsultointiyritys GETraining Ltd:llä toimivan Dollinin ansioluettelo on vakuuttava.

”Olen ohjannut näitä kursseja ympäri maailman yli 20 vuoden ajan. Paljon syvälle organisaatioon luotaavaa konsultointia, auditointia, paikan päällä valmentamista…”, hän kuvailee työtään.

Dollinin mukaan Prince2 on ”täydellisen yleispätevä” metodi, joka kaikenlaisiin projekteihin eri aloilla. Korkeakouluissa vierailemasa perusteella Prince2 on hänen mukaansa eräänlainen standardi myös opetussisällöissä.

”Monet korkeakoulut sisällyttävät koulutuksen tutkinto-ohjelmiinsa”, Dollin sanoo.

SeAMKilla ja Etelä-Pohjanmaalla on laaja skaala projekteja tutkimuksen ja kehittämisen saralla. Monet niistä ovat kansainvälisesti rahoitettuja. Kilpailu kansainvälisestä rahoituksesta on kuitenkin koventunut vuosi vuodelta.

”Yksi syy, miksi järjestimme tämän kurssin, on että voisimme valmistella parempia hankehakemuksia ja panna rahoitettuja projekteja tehokkaammin toteen. Kilpailussa EU-rahoituksesta meidän täytyy parantaa alueeltamme tulevien hankehakemusten laatua kuin myös projektiemme rakennetta. Tarkoitus on, että voimme hakemuksissa osoittaa, että meillä on kansainvälisesti sertifioituja osaajia, jotka ovat tehneet ainakin tämän perustason”, kurssin järjestämisestä vastannut asiantuntija Anne-Maria Mäkelä SeAMKista kertoo.

Kurssin kouluttaja Michael Dollin luokan edessä. Kurssin opiskelijoita istuu eturivissä.
Kolmipäiväinen koulutus huipentui loppukokeeseen.

Kurssille osallistuneet Timo Paakkanen (Sedu), Maria Sulkakoski (Xport Ltd), Pia Kattelus (Etelä-Pohjanmaa liitto), Sanna Joensuu-Salo (SeAMK) ja Juha Hirvonen (SeAMK) kertovat, että kurssi on ollut hyödyllinen ja silmiä avaava.

”Yksi tavoitteistani on suunnitella, miten meidän projekteista tulisi asiakkaillemme parempia tuotteita. Olen oppinut myös hankehakemuksista ja laadun johtamisesta paljon enemmän kuin osasin kuvitellakaan”, projektipäällikkö Maria Sulkakoski yritysten kansainvälistymispalveluita tarjoavasta Xportista kertoo.

Yliopettajat Sanna Joensuu-Salo ja Juha Hirvonen kokevat, että Prince2 nostaa projektienhallinnan tasoa varmasti.

”Kurssi on antanut uusia näkökulmia meidän omien prosessien kehittämiseen. Se tuo myös paljon ajatuksia projektien johtamisesta yleisemminkin”, Joensuu-Salo kertoo.

Hirvoselle koulutus on kirkastanut raportoinnin ja viestinnän merkityksen projektien onnistumiselle.

”Michaelin mukaan huonosti hoidettu viestintä on yksi syistä, miksi projekti epäonnistuu. Oman kokemukseni mukaan raportointi on toinen merkittävä syy”, Hirvonen toteaa.

Kolmipäiväinen kurssi päättyy kokeeseen, jonka läpäistääkseen on vastauksista saatava 55 prosenttia oikein. Michael Dollin sparraa ryhmäänsä ennen kokeen alkamista: ”Reputtaminen ei ole vaihtoehto!”

Eikä se olekaan. Kaikki 20 osallistujaa saavat sertifikaatin.

Michael Dollin ja Anne-Maria Mäkelä kurssille osallistuneiden 20 projektiosaajan kanssa.
Michael Dollin and Anne-Maria Mäkelä with 20 course participants.