Merkonomista tradenomiksi ja markkinoinnin ammattilaiseksi | SeAMK.fi

Merkonomista tradenomiksi ja markkinoinnin ammattilaiseksi

Opiskelija seisoo käytävällä ikkunan vieressä.

Jatkokouluttautumishaaveet ajoivat SeAMKiin

Moi vaan sulle! Minä olen Jukka Sarho. Synnyin vuonna 1985, joten olen 32-vuotias mies. Olen yrittäjäperheestä. Perheellämme oli Kauhavalla elokuvateatteri nimeltään Kino Kolmio ja äitini oli kenkäkauppias yli 30 vuotta. Isäni pyöritti vakuutusmyynnin ohessa elokuvateatteria ja tietysti minä sekä veljeni työskentelimme siellä teinivuosinamme. Yläasteelta päästyäni menin silloiseen Lapuan Kauppaoppilaitokseen, joka nykyään tunnetaan Seduna, ja luin itseni asiakaspalvelun ja markkinoinnin merkonomiksi. Alkuperäisenä ajatuksena oli lukea itseni datanomiksi ja mennä Nokialle töihin. Onneksi tämä skenaario ei toteutunut, tiedät varmaan miksi, jos miettii Nokiaa tänä päivänä.

Armeijasta päästyäni ”jouduin” töihin äitini kenkäkauppaan Seinäjoelle. Aloitin hommat varastosta, josta pikkuhiljaa etenin myymälän puolelle – aina myymälävastaavaksi asti. Tämä johtui siitä, että äitini Ulla avasi myös Vaasaan liikkeen ja surkeiden sattumuksien kautta, hänen siskonsa lopetti työnsä Seinäjoen liikkeessä, jossa hän oli myymälävastaavana. Toisin sanoen vastuu kaatui minun niskaani pyytämättä, mutta kun äitistä tykkää, niin eihän häntä pulaankaan voinut jättää. Muutaman vuoden liikkeessämme ollessani töissä, kypsyi ajatus itsensä jatkokouluttamisesta esimerkiksi SeAMKissa. Toinen syy oli se, että en Seinäjoella asuessani tuntenut ketään ja olihan siinä yksinäinen olo muutamia vuosia.

Äkkiä valmista – eiku?!

Pääsin SeAMKiin ja aloitin opinnot 2008. Tällä kertaa ajatukseni oli, että luen itseni nopeasti markkinoinnin ja myynnin tradenomiksi, jotta voin jatkaa äitini yritystä. Arvaa vain kävikö siinä sitten niin? Ei käynyt ei – tuli pari muuttujaa. Syksyllä 2008 alkoi hieman yli 4 vuoden AMK-seikkailu, johon kuului vaihto-opiskelua Kanadassa, opiskelijayhdistystoimintaa SULKA ry:ssä sekä SAMOssa, muutamat pikku bileet (perustettiin KAADOT), rutkasti uusia kavereita, järjetön määrä kokemuksia ja tietenkin se tutkinto! Tästä voisin kirjoittaa pitkästi, mutta mennään kuitenkin uraani.

Valmistuin joulukuussa 2012 ja muutaman kuukauden huilattuani menin vielä kenkäkauppaamme töihin samalla etsien aktiivisesti töitä muualtakin. Hain jonkun aikaa töitä ja kävin monessa työhaastattelussa, ennen kuin tärppäsi! Pääsin marraskuussa 2013 töihin Härmän Liikenteelle. Paikasta saan kiittää kaveriani Joonas Välimäkeä, joka minulle paikasta kertoi ja minua paikkaan suositteli. Tämä oli siis piilotyöpaikka.

Tradenomin tutkinto ei ole mennyt hukkaan

Nelisen vuotta on työskentelyä takana ja voin todeta lämpimästi, että tradenomin tutkintoni ei ole mennyt hukkaan. Toimenkuvani yrityksessä on markkinointi- ja digivastaava. Vastaan siis markkinoinnista, mainostuotannosta, esitteistä, paikallisliikenteen asiakaspalvelusta, nettisivuista, meidän digitaalisista palveluista, kuten Bussit Kartalla -sovelluksesta, nettikaupasta, matkakorttien nettilatauspalvelusta, bussien rahastuslaitteista sekä reittioppaasta. Työssäni on ollut haastavia työtehtäviä ja mielenkiintoisia projekteja. Olen myös saanut jakaa koulusta opittuja asioita työyhteisölleni (esim. Office -paketin käyttöä). Suosittelen markkinoinnin opiskelijoille perehtymään kuvankäsittelyohjelmiin, kuten Adobe Photoshop sekä Illustrator -ohjelmiin sekä tietenkin digimarkkinointiin.

Loppuun vielä: opiskelujen aikana sinulla on todella hyvin aikaa verkostoitua, hankkia hyvää tietotaitoa ja kartoittaa mielenkiintosi kohteita. Käytä tämä aika hyväksesi ja tule hyödylliseksi työntekijäksi jo tutkintoa suorittaessasi. Keskity muutamaan isompaan aiheeseen esim. digimarkkinointi. Hanki tietoa myös muista osa-alueista, jotta osaat etsiä tietoa oikeasta paikasta, kun sen aika tulee. Tsemppiä opiskeluihin ja muista, että hauskaa pitää olla, mutta hommat pitää hoitaa.

Kirjoittaja: Jukka Sarho