Pakkausteknologin työssä yhdistyvät elintarviketeollisuuden ja kuluttajien odotukset

Jaakko Holtinkoski
Hyvä pakkaus palvelee niin tuotantoa, markkinointia, kuluttajaa kuin ympäristöäkin. Jaakko Holtinkoski oli mukana voittoisan jauhelihapakkauksen kehitystyössä.

Atrian viime vuonna lanseeraama jauhelihapakkaus putsasi palkintopöydät niin Pohjoismaiden kuin maailmanmestarinakin. Elokuussa pakkaus palkittiin Scanstarilla pohjoismaisessa kilpailussa ja samalla koko kilpailun parhaana pakkauksena. Joulukuussa World Packaging Organization WPO valitsi sen oman sarjansa voittajaksi  ja pakkausalan WorldStar-maailmanmestariksi.

Pitkän, vuonna 2013 käynnistyneen projektin lopputulos oli onnistunut. Vakuumipakkaus muun muassa vähentää muovijätettä 150 tonnia vuodessa, lihan säilyvyys paranee ja lihan myyntiaika kasvaa.

”Jauhelihapakkaus oli iso lanseeraus ja saatiin hyvin maaliin. Se asetti vaatimustason, millaisia uusien pakkausten täytyy jatkossa olla. Ainakaan huonompia ei voida tehdä”, pakkausteknologi Jaakko Holtinkoski toteaa.

Bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi Seinäjoen ammattikorkeakoulusta vuonna 2009 valmistunut Holtinkoski on pitkän linjan atrialainen. Perhe muutti Oulusta Etelä-Pohjanmaalle 1990-luvulla, kun silloinen Itikka-Lihapolar Oy lakkautti toimintojaan Oulussa.

Äitinsä jalanjäljissä myös Jaakko hakeutui Atrialle töihin ylioppilaskirjoitusten jälkeen vuonna 2004, kun haku opiskelemaan Rovaniemelle ei tuottanut tulosta.

”Käytännössä siitä lähtien olen ollut talossa kirjoilla”, tuotannon tehtävissä Atrialla aloittanut Holtinkoski kertoo.

Seuraavan vuoden keväällä silmiin osui bio- ja elintarviketekniikan koulutus Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Paikka aukesi, ja samalla työura Atrialla jatkui.

”Siitä asti olin sekä koulussa että töissä. Aina kun koulu loppui, tulin iltavuoroon. Ja aamulla takaisin kouluun.”

Opintojen aikainen harjoittelujakso antoi kipinän pakkauskehityksen maailmaan. Ensimmäiselle pitkälle harjoittelujaksolle Holtinkoski haki eri tehtäviin, joista pääsi juuri pakkauskehitykseen. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli Atrialla vuoden verran tuotannossa vuorotteluvapaan sijaisena sekä SeAMKissa kolmisen kuukautta projekti-insinöörinä.

”Sitten Atrialta soitettiin, että talossa on pakkausteknologin paikka auki.”

Jaakko Holtinkoski
Muodon, käytettävyyden ja visuaalisuuden suunnittelu on iso osa pakkauskehitystyötä.

Pakkauskehityksessä yhdistyvät elintarvikealan ja -teollisuuden monet osa-alueet, mitä Holtinkoski pitää mielenkiintoisensa ja vaativanakin. Hänen mukaansa pakkausteknologin tehtävä on varmistaa, että pakkaukset toimivat tuotannossa, logistisessa ketjussa ja tärkeimpänä että ne ovat kuluttajille helppoja käyttää ja hävittää.

Sidosryhmiä pakkauskehitystiimillä on monia niin Atrian sisällä kuin ulkopuolellakin.

”Teemme yhteistyötä tuotannon, tuotekehityksen, markkinoinnin, myynnin, pakkausmateriaalien toimittajien ja pakkauskoneiden toimittajien kanssa. Eli se on aika keskeinen rooli – nähdä kaikki tarpeet mitä pakkaukseen kohdistuu ja sovittaa ne yhteen. Pakkaus on aina jollain tapaa kompromissi.”

Voittoisassa jauhelihapakkauksessa hyödyt esimerkiksi ympäristön ja tuotteen laadun kannalta olivat selvät. Jätettä syntyy vähemmän, pakkaus vie logistiikassa ja kaupassa vähemmän tilaa ja säilyvyys paranee. Kuluttajakokemukseen sisältyi kuitenkin joitain huolenaiheita, joista koemarkkinoineilla ja tutkimuksilla hankittiin tietoa kehitystyön edetessä.

”Oli iso asia muuttaa kaasupakkauksesta vakuumiin. Vakuumipakkaus ei ole sinällään uusi asia, mutta yhdistettynä helpon avattavuuden kanssa se oli jotain uutta. Tärkeä asia on kuluttajan hyväksyminen. Kaasupakkauksessa liha esimerkiksi pysyy punaisena, mutta vakuumissa väri muuttuu. Kuluttajan hyväksynnän hakeminen ei lopulta ollut niin iso asia kuin pelättiin. ”

Teksti: Tuomas Rauhala // Kuvat: Juha Harju