SeAMKista valmistui tuhannes YAMK-tutkinto juhlavuoden kunniaksi – ”Iso vaikutus alueen työelämän kehittämiseen”

Yhdistelmä kolmesta kuvasta, joissa tummahiuksinen nuori nainen hymyilee kameralle, silittää lehmää ja on veneessä koiran kanssa.
Maatalousyrittäjänä toimiva Ella Kangasoja on aina pitänyt kouluttautumista tärkeänä. Ylempi korkeakoulututkinto oli selvänä tavoitteena jo AMK-opintoja aloittaessa. Kuvat: Ella Kangasoja

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on tänä vuonna päästy juhlimaan pyöreitä lukuja. Kolmekymmentävuotiaasta SeAMKista valmistui loppukeväästä tuhannes ylempi AMK -tutkinto – sopivasti ylempien AMK-tutkintojen 20-vuotisjuhlavuonna.

”Hienoa saavuttaa tällainen virstanpylväs, mikä näkyy myös vahvasti myös alueen työelämässä. Valtaosa meiltä SeAMKista valmistuneista työskentelee Etelä-Pohjanmaan alueen yrityksissä ja organisaatioissa. Koulutus on hyvin työelämälähtöistä ja erilaiset oppimistehtävät sekä opinnäytetyöt kytkeytyvät käytännössä työelämän kehittämiseen”, ylempien AMK-tutkintojen eli SeAMK Master Schoolin koulutuspäällikkö Anne-Maria Aho kertoo.

Ensimmäiset ylemmät AMK-tutkinnot SeAMKissa suoritettiin vuonna 2004. YAMK-koulutusta tarjottiin tuolloin kaupan alalla sekä sosiaalialalla. Vuosien saatossa ylempien AMK-tutkintojen tarjonta on SeAMKissa kasvanut kaikkiaan kolmeentoista yhteensä kuudella koulutusalalla.

Vuonna 2002 kokeiluluvalla käynnistynyt ylempi AMK-tutkinto on valtakunnallisesti vakiinnuttanut paikkansa korkeakoulutasoista ammatillista osaamista ja työelämää kehittävänä jatkotutkintona. YAMK-tutkintoja on suoritettu koko maassa yli 30 000, ja suoritettujen tutkintojen määrä on lähes kolminkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Suoritetut YAMK-tutkinnot vuosittain valtakunnallisesti. Kuva: Arene ry

”Lisää ammatillista osaamista ja eduksi työmarkkinoilla”

Tuhannen suoritetun YAMK-tutkinnon rajaa SeAMKissa oli rikkomassa Ella Kangasoja, joka valmistui keväällä agrologin ylemmästä AMK-tutkinnosta. Sievissä maatalousyrittäjänä yhdessä avopuolisonsa kanssa toimivan Kangasojan tavoitteena oli edetä ylempään korkeakoulututkintoon jo hakiessaan opiskelemaan AMK-tutkintoa. Agrologiksi (AMK) hän valmistui vuonna 2016.

”Olen aina halunnut kouluttautua ja tavoitteena oli, että teen myös sen ylemmän tutkinnon. Ajattelin, että se tukee ammatillista osaamistani ja on eduksi työmarkkinoilla, jos vaikka joutuisi joskus luopumaan tästä omasta yritystoiminnasta”, Kangasoja kertoo.

Hän kertoo nauttineensa monipuolisista ja käytännönläheisistä opinnoista. Kangasojan maito- ja kasvintuotantotilan toiminta liittyi siinä isompaan kokonaisuuteen, ja oppia tuli muun muassa myös yrityksen taloudesta.

”Tykkäsin tosi paljon opinnoista, joita oli yhdessä insinöörien (bio- ja elintarviketekniikka) ja restonomien kanssa. Oli silmiä avaavaa tutustua ruokaketjun muihin vaiheisiin, ja myös päästä kertomaan omasta osastaan siinä. Paljon oli myös kursseja, jotka tukevat tätä omaa yritystoimintaa”, Kangasoja kertoo.

Lisätietoa SeAMK Master Schoolista:

Anne-Maria Aho
koulutuspäällikkö
anne-maria.aho@seamk.fi
+358408304173