Symposiumi "Improving Food Choices: Towards More Healthy Sustainable Diets"
Lämpimästi tervetuloa Symposiumiin “Improving Food Choices: Towards More Healthy Sustainable Diets”
Symposiumi järjestetään tiistaina 27.5.2025 Helsingin yliopiston päärakennukseen, Tekla Hultin -luentosaliin (Fabianinkatu 33, Helsinki). Osallistuminen on mahdollista myös etänä. Symposiumin kielenä on englanti.
Luvassa on inspiroiva päivä kestävien ruokavalioiden, uusien innovaatioiden ja muiden mielenkiintoisten teemojen parissa, kahdessa mielenkiintoisessa sessiossa:
- Building Sustainable and Healthy Food Environments
- The impact of the Sus-health Index on improving food choices: a “living lab” experiment in Finland
Ilmoittautuminen
Viimeinen ilmoittautumispäivä on 12.5.2025 ja pääset ilmoittautumaan tästä linkistä.
Ohjelma
9.30 Registration and morning coffee
10.00 Opening of the Symposium
10.05 TITAN: Transforming the food system for a sustainable future by implementing smart technologies Edward Sliwinski, EFFoST
Session 1 “Building Sustainable and Healthy Food Environments”, chair: Maijaliisa Erkkola, University of Helsinki
10.15 The Connection between Parental and Child Food Neophobia – Cross Cultural study among European Families Kamila Matusiewicz, University of Warsaw
10.35 The impact of a healthy and climate-friendly dietary intervention in early education and care on children’s food acceptance and consumption, Henna Vepsäläinen, University of Helsinki
10.55 Use of tools to improve understanding of healthy sustainable diets, Elena Santa Cruz, AZTI
11.15 Break
11.30 Improving the food environment and overall food system in UK schools, Jayne Woodside, Queen’s University Belfast
11.50 Impact of digitally provided science-based nutritional information on food purchases, Elviira Lehto, University of Helsinki
12.10 Consumer preferences for combined health and sustainability labelling of foods, Lynn Frewer, Newcastle University
12.30 Lunch and networking
Session 2 “The impact of the Sus-health Index on improving food choices: a “living lab” experiment in Finland”, chair: Paul Brereton, Queen’s University Belfast
14.00 Online experiment, Charles Gillan, Queen’s University Belfast
14.15 Short introduction to the Sus-Health concept, Paul Brereton, Queen’s University Belfast
14.25 Sus-Health Index Joe Livingstone, Queen’s University Belfast
14.45 Coffee break
15.15 Living Lab design and results, Joe Livingstone, Queen’s University Belfast, George Hutchinson, Queen’s University Belfast, Satu Kinnunen, University of Helsinki
15.45 Living Lab experiences, Ruslan Kuskov, Emilia Mastokangas, Pekko Nordström, Suvi Huttunen, Seinäjoki University of Applied Sciences
16.05 Q & A
16.15 Closing of the Symposium
16.30 Advancing healthy and sustainable nutrition within the Horizon Europe Framework, Andrea Colafranceschi, ILSI Europe
Huomaathan, että Symposium on maksuton ja sisältää kahvit ja lounaan kaikille osallistujille!
Lisätietoa Symposiumista saat osoitteesta satu.kinnunen@helsinki.fi.
Symposiumin järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto, Queen’s University Belfast, Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja TITAN-konsortio.