Tuotantolinjan ääreltä esimieheksi – unelmatyö koukutti Jonna Viitalan | SeAMK

Tuotantolinjan ääreltä esimieheksi – unelmatyö koukutti Jonna Viitalan

Jonna Viitala toimi tuotantovastaavana Valion Seinäjoen-tehtaan tuoretuoteosastolla.

Jonna Viitalasta huokuu tyytyväisyys. Ei hän sitä peittelekään. Viitala kokee olevansa työelämässään nyt juuri siinä, minne on aina halunnutkin. Esimiesasema Valiolla on ollut tavoitteena alusta asti.

”Kun aloitin tässä pestissä, hieman mietitytti, miten työkaverit suhtautuisivat. En ollut enää heidän työtoverinsa, vaan esimies”, hän kertoo vuodentakaisista mietteistään.

Viitala oli työskennellyt tuoretuoteosastolla prosessinohjaajana, mutta päätti vanhempainvapaansa aikana hakea avautunutta esimiehen paikkaa. Töihinpaluu, nyt pomon paikalle, toi mukanaan helpotuksen.

”Tiimiläiset onnittelivat minua vilpittömästi. He kannustivat, että no nyt homma hoituu. Olin kovin iloinen vastaanotosta.”

Viitalan työmaa on Valion Seinäjoen tehtaalla, tuoretuoteosastolla. Tehtaan liukuhihnoilla vilisevät rahkapurkit, raejuustot ja muut tuoretuotteet, ja työtahti on aina vauhdikas. Tehtävät tuotteet vaihtuvat päivän aikana monta kertaa. Hektinen on adjektiivi, joka Jonna Viitalan mukaan kuvaa työn luonnetta parhaiten.

”Minä viihdyn työssä, jossa tapahtuu ja on koko ajan uutta tehtävää. Olen parhaimmillani, kun paineensietokykyä oikein koetellaan.”

Viitala kehuu työyhteisöään vuolaasti. Hän sanoo kaikkien reilun parinkymmenen alaisensa suhtautuvan työhönsä vakavasti. Hanskat eivät putoa käsistä työvuoron päättyessä, jos pakkaaminen on vielä kesken.

”Tuoretuotteiden kanssa on se tilanne, ettei hommia voi siirtää seuraavaan päivään. On mahtava johtaa tiimiä, jonka kanssa ei koskaan jää pulaan.”

Koulu valmistaa, työpaikka viimeistelee

Jonna Viitala on valmistunut Seinäjoen ammattikorkeakoulusta bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi vuonna 2011. Valio imaisi Viitalan pian opintojen alkaessa. Viitala teki harjoittelunsa Valiolla, jäi sinne kesätöihin ja lopulta vakituiseen työsuhteeseen.

”Olen aloittanut urani Valiolla rasvapuolella pakkaajana. Kun ensimmäisen kerran tulin taloon, minulle tuli heti sellainen tunne, että olen tullut kotiin. Jokin Valion tunnelmassa minua puoleensa veti.”

Ammattikorkeakouluopintoihinsa Viitala on tyytyväinen, mutta keksii myös kehittämiskohteen:

”Yritysyhteistyötä voisi vielä tiivistää. Kun ensin opiskellaan jokin asia teoriassa, olisi hyvä päästä näkemään, mitä se on käytännössä. Nyt kun olen itse työelämässä, menen mielelläni kertomaan meijerialasta alan opiskelijoille.”

Ruoka-alalla uuden oppiminen ei voi päättyä koskaan. Jonna Viitala on hakenut oppia uuteen pääasiassa Valion sisäisten koulutusten kautta. Oman ammattikorkeakoulututkinnon kirkastaminen ylempään AMK-tutkintoon ei ole tällä hetkellä ajankohtaista.

”Minulla on kaksi pientä lasta, joten perheellekin on jäätävä aikaa. Esimiespestini myötä vuorotyö on jäänyt pois, joten se helpottaa lapsiperhearkea kovasti. Pidän työstäni valtavasti, ja oikein puhkun tarmoa joka päivä.”

Teksti: Kirsi Haapamatti // Kuvat: Juha Harju