TURNEE-hankkeen mittausasema valmistui tuottamaan tietoa metsitettävän suopohjan ilmastovaikutuksista

Kolme sadeasuihin pukeutunutta miestä seisoo rakennettavan mittausaseman vieressä utuisella suolla.
Rakennusryhmässä Olli-Pekka Siira (vas.), Sami Haapanala ja Kari Laasasenaho. (Kuva: Risto Lauhanen).

Maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman Nappaa hiilestä kiinni –tutkimusohjelman TURNEE-hankkeen mittausasema on valmistunut elokuun aikana Soinin Naarasnevalle. Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus (INAR) johtaa koetoimintaa, jossa Seinäjoen ammattikorkeakoululla on kenttävastuu Etelä-Pohjanmaalla ja sen lähialueilla.

Mittausasemalla haetaan uutta ja ajankohtaista tietoa soiden jälkikäyttöön ja metsitykseen vähintään kymmenen vuoden ajan. Asema on alallaan maailman ensimmäinen metsitettävää suopohjaa ja sen kokonaisilmastovaikutuksia tutkiva kokonaisuus. Varsinkin aerosolihiukkasten mittausten osalta kyseessä on maailman ensimmäinen asema käytöstä poistutetulla turvetuotantoalueella.

Soiden jälkikäytöstä tohtoriksi väitellyt Seinäjoen ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Kari Laasasenaho kertoo, että mittauksista analysoitava tieto on paitsi uutta, myös ilmastokeskustelun kannalta oleellista.

“Jos halutaan saavuttaa hiilineutraali Suomi 2035 mennessä, meillä pitää olla dataa sen varmentamiseksi. Suonpohjan metsityksen ilmastovaikutuksista ei ole kattavaa tietoa, joten tämä on oleellinen asia myös yhteiskunnalliseen keskusteluun”, Laasasenaho toteaa.

Mittausaseman pääurakoitsijana toimi Suvilumi Oy, jolla on noin kymmenen vuoden kokemus vastaavista hankkeista sekä meteorologisten, hydrologisten ja ekologisten järjestelmien rakentamisesta. Suvilumi Oy toimii myös aseman teknisenä tukena. Helsingin yliopiston ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkijat avustivat rakennustöissä.

Lisätietoja:

Annalea Lohila p. 050 3663242, annalea.lohila@helsinki.fi

Kari Laasasenaho, p. 040 6807631 kari.laasasenaho@seamk.fi

Risto Lauhanen, p. 040 8304150 risto.lauhanen@seamk.fi

Markku Kulmala, markku.kulmala@helsinki.fi

Mittausasemasta ja TURNEE-hankkeesta voit lukea lisää @SeAMK-verkkolehdestä:

Naarasnevan mitta-asema rakennettiin Soiniin

Kaikki TURNEE-hanketta koskevat artikkelit (verkkolehtihaku)