Uusi julkaisu riskienhallinnasta vertikaaliviljelyssä

SeAMKin toteuttaman Vertikaalinen viljely ruokatuotannossa – uusi business maatalouteen -hankkeen (2021-23) yhtenä tavoitteena oli luoda ohjeistus vertikaaliviljelyn kasvatusprosessista ja hyvistä viljelykäytänteistä. Hankkeen aikana tavoitteeksi täsmentyi vertikaaliseen viljelyyn sopivan HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, vaarojen arviointi ja kriittiset hallintapisteet) -järjestelmän kehittäminen.

HACCP-työryhmän työskentelyn tuotoksena syntyi julkaisu, joka sisältää kuvauksen vertikaaliviljelyn kasvatusprosessista sekä perusteellisen läpikäynnin vertikaalisen tuotantomenetelmän riskeistä HACCP-järjestelmän avulla. Kasvatusprosesseista laadittiin esimerkkituotekuvaukset ja -vuokaaviot liitteiksi. Julkaisu antaa tukea sisäviljelyä harjoittavien yritysten omavalvonnan suunnitteluun sekä toimii tietopakettina asiasta kiinnostuneille.

Hanketta ovat rahoittaneet Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, MTK:n Säätiö, Kuortaneen Säästöpankkisäätiö, Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiö sekä Töysän Säästöpankkisäätiö.

Gun Wirtanen & Karoliina Jylhä
Riskienhallinta vertikaaliviljelyssä
Vertikaalinen viljely ruokatuotannossa – uusi business maatalouteen -hanke 2023
Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 183

Koko julkaisu löytyy Theseuksesta