Uutistoimittajan työn sairaanhoitajaopintoihin Suomessa vaihtanut Le Anh on SeAMKin vuoden alumni

Nuori mies sinisessä kauluspaidassa seisoo diplomi kädessään.
Sairaanhoitaja (AMK) Le Anh on SeAMKin vuoden alumni 2022.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun vuoden alumniksi on valittu sairaanhoitaja (AMK) Le Anh. Hän valmistui SeAMKin englanninkielisestä Nursing-ohjelmasta syksyllä 2020 ja työskentelee Helsingissä Kirurgisen sairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla.

SeAMKin vuoden alumni on SeAMKissa tutkinnon suorittanut henkilö, joka tekee omalla alallaan merkityksellistä työtä. Hän edistää osaltaan työelämän ja SeAMKin vuorovaikutusta sekä tuo korkeakoulua esille positiivisella tavalla. Tänä vuonna valinnassa nostettiin erityiskriteerinä esille kansainvälisyys tai kansainvälinen toiminta, jolla tarkoitetaan muun muassa sitä, että henkilö on edistänyt alueen tai yhteisön kansainvälistä toimintaa tai kykyä toimia monikulttuurisessa yhteisössä.

Henkilöstön antamista esityksistä lopullisen valinnan vuoden alumniksi teki SeAMKin alumnityöryhmä yhdessä korkeakoulun johdon kanssa.

“Le Anh tuo esille SeAMKin toimintaa ja Nursing-tutkinto-ohjelmaa sosiaalisessa mediassa sekä omassa työssään. Myös vietnamilaisten yhteisössä Suomessa hän on ollut aktiivinen SeAMKilainen. Le Anh toimii myös mentorina kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille”, rehtori Jaakko Hallila kiittää uutta vuoden alumnia.

Katastrofiuutiset sysäsivät uudelle uralle

”Valinta vuoden alumniksi oli todellinen yllätys. Olen erittäin onnellinen, lähes sanaton ja todella otettu. Sain SeAMKissa erittäin hyvän koulutuksen ja pidän sitä täydellisenä alkuna uudelle uralleni, joten minä olen tässä se kiitollinen”, Le Anh kuvailee tunnelmiaan.

Puhuessaan uudesta urasta hän kuvailee melkoista elämänmuutosta, joka vei opiskelemaan toiselle puolelle maailmaa täysin uutta ammattia. Kotimaassaan Vietnamissa Le Anh työskenteli neljä vuotta uutistoimittajana ja televisiouutisten ankkurina.

”Katsoin yhtenä päivänä televisiosta uutisia, ja ne olivat todella surullisia: sotia ja lasten nälkää ja kärsimystä kaiken keskellä. En halunnut jäädä paikalleni vaan ajattelin, että haluan tehdä jotain ja auttaa ihmisiä. Tiesin, että sairaanhoitajan työ on todella haastavaa, mutta samalla myös palkitsevaa ja päätin hakeutua opiskelemaan.”

Hän kertoo tienneensä Suomen maineen hyvästä koulutuksesta ja alkaneensa etsiä koulutuspaikkaa täältä.

”Selvisi, että SeAMKia pidettiin arvostettuna sairaanhoitajien kouluttajana. Laitoin SeAMKin yhdeksi vaihtoehdoksi ja onnekseni pääsin sisään”.

Harjoittelujaksot kirkastivat työn mielekkyyden

Le Anh piti suuresti opinnoista ja niiden käytännönläheisyydestä.

”Opintoihin kuului monta jaksoa käytännön harjoittelua, ja lisäksi kaikesta oli SeAMKissa hyvät simulaatio-ohjelmat ja opettajat. Koulutus valmisti erittäin hyvin työelämään.”

Se, että Le Anh pääsi valmistumisensa jälkeen töihin Kirurgisen sairaalan poliklinikalle, on seurausta harjoittelujaksoilta.

”Ensimmäisen harjoittelun tein Attendon hoivakodissa ja seuraavia sairaalassa eri osastoilla. Sain kokeilla erilaisia tehtäviä harjoitteluiden aikana, että tietäisin, mikä sopii itselleni parhaiten. Harjoittelujakso kirurgisella osastolla auttoi päättämään, että sinne haluan myös töihin.”