Villiruokayhteisöllä ja Sapuskasankareiden kokkauspaketilla Food Business Challenge -kilpailun voittoon | SeAMK

Villiruokayhteisöllä ja Sapuskasankareiden kokkauspaketilla Food Business Challenge -kilpailun voittoon

kategoria: Hakijalle

Kuudes valtakunnallinen Food Business Challenge -ideakilpailu huipentui finaaliin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa torstaina 24.3. Kilpailussa etsitään opiskelijoiden uusia liikeidoita ja innovaatioita ruoka-alalla.

Kilpailu sisälsi tänä vuonna kaksi sarjaa. Ideasarjan voittajaksi tuomaristo valitsi Heli Viitasen LAB-ammattikorkeakoulusta ideallaan WildFoodFriends, joka tuo yhteen villiruoasta kiinnostuneet.

Startup-sarjassa pääpotin vei perheen yhteisiä kokkaushetkiä tukeva Sapuskasankareiden Kokkauspaketti, jonka kehittäjä on Hanna-Riikka Kantelinen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Rahapalkintojen lisäksi startup-sarjan voittaja saa 3000 euron arvosta asiantuntijapalveluita idean testaamiseen ja kehittämiseen. Asiantuntijapalvelut tarjotaan Seinäjoen alueen kehittäjäorganisaatioissa ja yrityksissä esimerkiksi tuotekehitys- ja markkinointipalveluina.

SeAMKista ideasarjan finaaliin selvisi agrologi- sekä bio-ja elintarviketekniikan opiskelijoista koostuva joukkue, johon kuuluivat Tobias Niemi, Joonas Salmela ja Miguel Mäkinen. Joukkue sijoittui sarjassaan kolmanneksi kilpailutyöllään Ruoan energiamerkintä. Idea sai tuomaristolta kiitosta kunnianhimoisuudesta ja siitä, että vertailukelpoinen tieto elintarvikkeiden tuotannosta olisi erittäin tarpeellista vähintään EU:n mittakaavassa, mielellään laajemminkin.

Food Business Challenge -kilpailun finaalissa nähtiin:

Startup-sarja:

  • Cropcorn (SAMK) : Online-alusta lähiruoan saatavuuden parantamiseksi kuluttajan sekä tuottajan välille.
  • Järven taikaa (Ammatti-instituutti Iisakki) : Eettisiä ja ekologisia koruja ja käyttöesineitä kalannahasta
  • Sapuskasankareiden Kokkauspaketti (JAMK) : Perheen yhteisissä ruoanlaittohetkissä tukeva verkkosivustoympäristö.

Ideasarja:

  • Ruoan energiamerkintä (SeAMK): Vastuullisuuden viestintä elintarvikkeissa.
  • Valmisateria tuoteperhe (Savonia): Valmisateria tuoteperhe vanhusväestö huomioon ottaen.
  • WildFoodFriends (LAB) : Alusta villiruoasta kiinnostuneille.

Startup-sarjassa arvioitiin liiketoimintamahdollisuuksia sekä toteutettavuutta. Ideasarjassa painotettiin korkealentoisuutta ja haetaan alalle rohkeaa muutosta.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat:

  • Maarit Mäki, LUKE
  • Terhi Junkkari, SeAMK
  • Eeva Jussila, Into Seinäjoki
  • Janna Oksanen, Nordic FoodTech VC
  • Harri Latva-Mäenpää, Foodwest Oy
  • Hannele Suvanto, Seinäjoen yliopistokeskus, Helsingin Yliopisto, Ruralia-instituutti

Nordic FoodTech VC:n Janna Oksanen piti finaalistapahtumassa key note -puheenvuoron ruuan kestävästä tulevaisuudesta.

Food Business Challenge -kilpailun järjestää Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Kilpailukonsepti on luotu osana AB Seinäjoki -hanketta, jossa on kehitetty erilaisia toimintamalleja ruoka-alan innovaatioyhteisön kehittämiseksi. Hanke on saanut rahoituksensa Pirkanmaan liitosta, Euroopan aluekehitysrahastosta ja Seinäjoen kaupungilta. Konseptia ovat olleet kehittämässä SeAMK, Seinäjoen yliopistokeskus, Into Seinäjoki sekä Luonnonvarakeskus. Vuoden 2022 kilpailua rahoittavat SeAMK, Seinäjoen yliopistokeskus ja Into Seinäjoki.

Lisätietoja kilpailusta:

Soila Huhtaluhta
soila.huhtaluhta(a)seamk.fi
puh. 040 868 0604