Janette Lepistö

Urheiluakatemia antaa opiskelijalle mahdollisuuden kehittyä ja kilpailla omassa lajissaan suorittaen samalla korkeakouluopintoja. 21-vuotias Janette Lepistö treenaa säännöllisesti keihäänheittoa Kuortaneella, ja porskuttaa täysillä eteenpäin terveydenhoitajaopintojaan.

Koulumatka Kuortaneelta Seinäjoen Koskenalantielle taittuu päivittäin omalla autolla. Kuortaneella asuminen on välttämätöntä, sillä Janette harrastaa keihäänheittoa SM-tasolla valmentajansa ohjaamana. Lehtimäeltä kotoisin olevalle urheilijalle keskisuuri SeAMK tuntui sekä kokonsa että sijaintinsa puolesta sopivalta opiskelupaikalta.

janette_lepisto_350x400.jpg- Viihdyn pienissä paikoissa, enkä oikeastaan edes kaipaa suureen kaupunkiin.
Seuraavaa askelta opinnoissaan ottaessaan Janette tasapainotteli sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutuksen välillä. Terveydenhoitaja vei kuitenkin voiton, sillä se pätevöittää toimimaan myös sairaanhoitajana.

- Biologia on kiinnostanut minua aina, joten se oli varmaan yksi syy, miksi lähdin opiskelemaan alaa.

 

Urheiluakatemia tuo joustavuutta opintoihin

Perustiedot- ja taidot opiskellaan kirjasta, jotta teoria olisi hallussa ennen käytännönharjoituksia tai työharjoittelua.

- Esimerkiksi ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa opiskeltiin kirjasta hyvin tarkkaan.

Asiat käydään läpi koulussa yhdessä, mutta pienempiin osa-alueisiin voidaan paneutua itsenäisesti. Silti suurin osa opinnoista on kontaktiopetusta, sillä käytännön taitoja tarvitaan työssä. Ryhmä- ja parityöt ovat olennainen tapa opetella asioita yhdessä.

- Toivoisin kyllä enemmän verkkokursseja, sillä ne olisi helpompi mahduttaa omaan aikatauluun.

Kilpaharrastus pitää Janeten kiireisenä, mutta urheiluakatemia mahdollistaa joustavuuden opinnoissa. Esimerkiksi valmennusleireillä ollessaan Janette tekee korvaavia tehtäviä, mikäli läsnäolo tunneilla on täysin mahdotonta. Opiskelu SeAMKissa on vastannut Janeten odotuksia, mutta tenttien määrä on yllättänyt.

- Tentit tulevat yleensä isoissa ryppäissä. Tavallaan tykkään siitä, mutta joillekin se voi olla rankkaa. Minusta on mukavaa, että ne ovat ohi nopeasti eikä jokaista tarvitse stressata erikseen.

Työharjoittelulla saa tuntumaa työelämään ja samalla pääsee harjoittelemaan teoriatunneilla opeteltuja asioita käytännössä. Kuten moniin muihinkin sosiaali- ja terveysalan opintoihin, myös terveydenhoitajan opintoihin kuuluu useita harjoittelujaksoja, jotka jaotellaan muun muassa sisätautikirurgisen hoitotyöhön, lasten ja nuorten kliiniseen hoitotyöhön sekä vanhusten hoitotyöhön.

- Itse olen ollut työharjoittelussa muun muassa Seinäjoen terveyskeskuksessa sekä kirurgiaharjoittelussa Ähtärissä.

 

Ura ei ole vielä lukkoon lyöty juttu

Terveydenhoitajan tehtävänä on olla läsnä ihmisten kanssa ylläpitäen väestön terveyttä ja ehkäisten erilaisia sairauksia. Janette listaa terveydenhoitajan ominaispiirteiksi iloisuuden, hyvät sosiaaliset taidot sekä taidon olla oma itsensä myös töissä.

- Ja on tärkeää uskaltaa ottaa asioita puheeksi.

Janette on varma, että alalla on töitä tarjolla, mutta oma ura ei vielä ole lukkoon lyöty suunnitelma.

- Tahdon päästä tästä töihin suoraan. Joskus myöhemmin voisin toimia opettajana lähihoitajille tai sitten AMK-opiskelijoille.

Janetelle alan mieluisin työympäristö olisi neuvola. Sen lisäksi terveydenhoitaja voi työskennellä esimerkiksi kouluissa, työterveyshuollossa ja ikääntyneiden palveluiden parissa.

- Yksi vaihtoehtohan on tietty lähteä vielä yliopistoon lukemaan biologiaa.Ylös / Up